Ακολουθήστε μας στο facebook

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Αγρίνιο το 1ο Forum Κομμωτικής Tέχνης στην Ελλάδα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο κτήριο της Τράπεζας της Ελλάδος, στο κέντρο του Αγρινίου, την Κυριακή 21 Απριλίου 2024, το 1ο Forum Κομμωτικής Tέχνης στην Ελλάδα.

Η διοργάνωση έγινε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Καταστηματαρχών Κουρέων Κομμωτών Αγρινίου σε συνεργασία με τον Δήμο Αγρινίου και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.

Τελούσε υπό την αιγίδα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας και της Κλαδικής Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κουρέων Κομμωτών Ελλάδας (Κ.Ο.Κ.Κ.Κ.Ε.).

Συντονίστρια στην εκδήλωση ήταν η κυρία Μαρία Καλπουζάνη, δημοσιογράφος της τηλεόρασης και γενική Συντονίστρια του Μητρώου Στελεχών στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Χριστίνα Σταρακά, η εκπρόσωπος Περιφέρειας κ. Αμαλία Βούλγαρη, ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος κ. Γεώργιος Καββαθάς, ο εκπρόσωπος του Δήμου Αγρινίου Δημοτικός Σύμβουλος κ. Κώστας Σαράκης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας κ. Παναγιώτης Τσιχριτζής, ο δήμαρχος Αμφιλοχίας κ. Αθανάσιος Τουρουνίδης, ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αγρινίου κ. Δημήτριος Τραπεζιώτης και ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Γεώργιος Καλιακμάνης. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο αντιδήμαρχος του Δήμου Αγρινίου κ. Ανδρέας Σκαρτσάρης.

Η κυρία Καλπουζάνη καλωσόρισε τους προσκεκλημένους που πολλοί από αυτούς ήρθαν από μακρινές πόλεις για να παρακολουθήσουν το πρώτο φόρουμ στον επαγγελματικό τους κλάδο.

Όπως έγινε γνωστό υπαρκτή είναι η η προοπτική αυτό το πρώτο φόρουμ στο Αγρίνιο να γίνει επαναλαμβανόμενος θεσμός και στις μεγάλες πόλεις της υπολοίπου Ελλάδος.

H εισήγηση χωρίζεται σε δύο ενότητες.

Στην πρώτη ενότητα, δόθηκαν στοιχεία για τον αρχαίο κόσμο και πιο συγκεκριμένα:

1. Για την Αρχαία Ελλάδα, από τους προϊστορικούς χρόνους, στη Μινωική εποχή, την Ομηρική και τους κλασικούς χρόνους.

2. Για την Αρχαία Αίγυπτο, με τα κουρεμένα κεφάλια και τους κουρείς να αποτελούν αξιοσέβαστα πρόσωπα και το επάγγελμα να είναι γνωστό από την 4η χιλιετία π.Χ. Γνωστή, επίσης, η περούκα, τα καλλυντικά παρασκευάσματα καθώς και οι καθρέφτες, που αποτελούσαν σημαντικά θρησκευτικά αντικείμενα.

3. Στη Μεσοποταμία( Βαβυλωνία – Ασσυρία) με τα μακριά μαλλιά και τις γενειάδες,

4. Στην Αρχαία Ρώμη με τα ιδιωτικά και δημόσια λουτρά, ο καλλωπισμός αποτελούσε καθημερινή συνήθεια. Το πρώτο κουρείο δημιουργήθηκε το 300 π.χ, περίπου. Ανάλογα με τη χρονική περίοδο συναντάμε ευρύτητα χτενισμάτων και «πατωμάτων».

Στη δεύτερη ενότητα, η εισήγηση εστίασε στην εξέλιξη από την εποχή του Μεσαίωνα μέχρι το τέλος του 20ου αιώνα.

1. Στο Μεσαίωνα (5ος- 15ος αι. μ. Χ.) συναντώνται οι κουρείς – χειρουργοί που ασκούσαν την οδοντιατρική και παράλληλα πραγματοποιούσαν χειρουργικές επεμβάσεις. Το 1308 ιδρύθηκε στο Λονδίνο η πιο παλιά οργάνωσή τους με την επωνυμία «Σεβαστή Συντεχνία των Κουρέων». Στο τέλος της εποχής αρχίζει η ζήτηση περουκών. Αντίστοιχα, την ίδια εποχή, στο Βυζάντιο τα χτενίσματα είναι πιο απλά.

2. Στην Αναγέννηση (15ος -16ος αι. . μ. Χ ) κυριαρχεί το ψηλό μέτωπο και τα χτενίσματα ψηλώνουν περισσότερο στην εποχή του Μπαρόκ(16ος – 17ος αι. μ. Χ.), με τους άντρες πρώτους να φορούν περούκες, που, αυτή την εποχή, ακμάζει η βιομηχανία κατασκευής τους. Ακολουθεί η τεχνοτροπία Ροκοκό με τα πιο περίπλοκα χτενίσματα και τις συχνές ληστείες περουκών, καθώς αποτελούσαν ακριβό περιουσιακό στοιχείο.Οι αρχές του Διαφωτισμού και οι ιδέες της Γαλλικής Επανάστασης δεν είναι συμβατές με αυτά τα δεδομένα και έτσι παρατηρείται επιστροφή στη φυσικότητα.

3. Τέλος στη διαγραμματική παρουσίαση του 20ου αιώνα παρουσιάστηκαν τα styles κατά δεκαετίες. (Εδώ εντυπωσίασε πολύ η μαυρόασπρη φωτογραφία που εικονίζει την προ-γιαγιά, την μητέρα και τις θείες της εισηγήτριας με τα χτενίσματα μιας άλλης εποχής).

Για όλα τα παραπάνω προβλήθηκε στις οθόνες της μεγάλης αίθουσας συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλεως πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Ακολούθησε η εισηγήτρια κυρία Βάσω Στεργίου, ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια με θέμα: «Τα μαλλιά ως κομμάτι της ανθρώπινης ταυτότητας». Πέρα από το επιστημονικό βίντεο που πρόβαλε, μίλησε για την ευνοϊκή επιρροή της κομμωτικής τέχνης στην ψυχολογία των ανθρώπων.

για περισσότερα και φωτο πατήστε τον σύνδεσμο

https://sinidisi.gr/epitychimeno-to-1o-panellinio-forum-kommotikis-technis-sto-agrinio-prototypi-i-diorganosi-xechoristes-oi-eisigiseis-eikones/#goog_rewarded

 

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Αποκλείονται Ρώσοι και Λευκορώσοι εθελοντές από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι

Γιατί αποκλείονται οι εθελοντές από Ρωσία και Λευκορωσία στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 «Λυπούμαστε που σας …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *