Σάββατο , 26 Νοεμβρίου 2022
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Μεγαλόβρυσο θα πει μεγαλείο και γοητεύει τον κάθε επισκέπτη

Άφθονο νερό να ρέει. Γάργαρο και δροσερό. Πεντακάθαρο όπως και η θέα από το χωριό.

Μεγαλόβρυσο θα πει μεγαλείο. Όχι, δεν το λέει κανένα βιβλίο. Το λέει όμως η καρδιά κάθε επισκέπτη που φεύγει από το χωριό γεμάτος ευχαρίστηση. Για όσα είδε και γεύτηκε. Για όσα ένιωσε και όσα άφησε.

Το Μεγαλόβρυσο Αγιάς ή αλλιώς Νιβόλιανη για τους παλιότερους έχει κάτι το ξεχωριστό κι αυτό ίσως γιατί είναι σ ένα τέτοιο μέρος χτισμένο που του δίνει ένα σημαντικό πλεονέκτημα σε όλον τον Κίσσαβο. Τα σπίτια του χαρακτηρίζονται από ομοιομορφία ως προς το χρώμα τους. Η βρύση «Μεσοχώρι» κοσμεί το χωριό, η πηγή «Μεγάλη Βρύση» γοητεύει κάθε επισκέπτη. Η θέα από τη θέση «Καραούλι», 200 μέτρα μόλις έξω από το χωριό είναι εξαιρετική.


Το μονοπάτι στο Μεγαλόβρυσο προσφέρει τα πάντα: υπέροχη θέα προς το Μαυροβούνι, γνωριμία με την πλούσια βλάστηση του βουνού, επικοινωνία με τη φύση, ματιές προς το απέραντο γαλάζιο, αλλά και την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής, τότε που τα καλντερίμια του μονοπατιού ήταν ο μόνος τρόπος για ζώα και ανθρώπους –και στη διάρκεια πολλής ώρας ιδιαίτερα κατά την ανάβαση- για επαφή με τη μικρή πόλη στους πρόποδες του βουνού. Ένα πολύ ωφέλιμο μάθημα οικολογίας και παραδοσιακού πολιτισμού ο συνδυασμός της διάβασης του μονοπατιού και της περιήγησης μέσα στο χωριό …

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κισσάβου-Ελασσόνας, υλοποιώντας το εκπαιδευτικό πρόγραμμά του «Μονοπάτια της Πέτρας και του Δάσους στον Κίσσαβο» για περιβαλλοντικές ομάδες σχολείων, αλλά και διάφορες άλλες δράσεις ενηλίκων στην περιοχή της Αγιάς, φρόντιζε να εντάσσει πολύ συχνά εκπαιδευτική-επιμορφωτική επίσκεψη στο μονοπάτι του Μεγαλοβρύσου.

Η Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου.Λίγο πριν την είσοδο του χωριού Μεγαλόβρυσο, σε ένα πλάτωμα με θέα προς τον κάμπο της Αγιάς, είναι κτισμένο ένα από τα σπουδαιότερα βυζαντινά μοναστήρια της περιοχής. Σύμφωνα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, πρόκειται για ένα σχετικά μικρό μοναστηριακό συγκρότημα, χωρίς μοναχούς σήμερα, στο οποίο γύρω από μία ορθογώνια εσωτερική αυλή διατάσσονται το ένα δίπλα στο άλλο τα διάφορα κτίσματα.

Η τράπεζα, τα κελιά, οι αποθήκες και οι λοιποί βοηθητικοί χώροι διατηρούνται σε κακή κατάσταση και βρίσκονται στη βόρεια, δυτική και σε ένα μεγάλο μέρος της νότιας πλευράς, ενώ το καθολικό, που συντηρήθηκε πρόσφατα, καταλαμβάνει την υπόλοιπη νότια πλευρά και σχεδόν όλη την ανατολική.

Το καθολικό είναι ένας τρίκλιτος ναός με υπερυψωμένο το κεντρικό κλίτος, που διατηρεί στο ιερό την πλινθοπερίκλειστη τοιχοποιία του 13ου αιώνα. Η στέγη του ναού είναι ξύλινη, επίπεδη εσωτερικά. Ο ναός διαθέτει ξυλόγλυπτο τέμπλο, ενώ στο εσωτερικό του ναού φυλάσσονται αξιόλογα κομμάτια από ξυλόγλυπτα τέμπλα. Ο ναός ανακαινίσθηκε το 16ο αιώνα και είναι κατάγραφος με τοιχογραφίες του 1639.

Πηγή: SUMMER 2022

https://www.youtube.com/watch?v=T88Byz8BuXE&list=PLpwguDsEhzmC1KfezKnn799gbF-zPWxeq&index=4&t=102s

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Κ. Μητσοτάκης: “Μοιράζομαι, σήμερα, μαζί σας ένα οικογενειακό μου πρόβλημα…”

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε μία πιο προσωπική ανάρτηση σήμρα Σάββατο 26/11/2022 αναφέρθηκε σε ένα …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *