Έχει διαπιστωθεί ακόμα και σε πιο ζορισμένες εποχές, με μη ανθηρά οικονομικά: κυκλοφορεί ο Έλληνας κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, συμμεριζόμενος την εξωστρέφεια της εορταστικής περιόδου. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι ψάχνουμε όλοι το ίδιο είδος διασκέδασης, όταν σκεφτόμαστε να κάνουμε ρεβεγιόν μετά μουσικής.
Άλλοι, π.χ., προτιμούν τις νυχτερινές πίστες και τα μεγάλα clubs, σε άλλους αρέσει η ατμόσφαιρα των μουσικών σκηνών, ενώ υπάρχουν κι εκείνοι που αναζητούν μεμονωμένες συναυλιακές βραδιές με πιο εναλλακτικό πρόσημο –άσχετα αν έχουν ξεκάθαρο χριστουγεννιάτικο χαρακτήρα ή αν απλά εκμεταλλεύονται την ανάπαυλα της εποχής. Όπως κάθε χρόνο, λοιπόν, η Αθήνα έχει φροντίσει να έχει σπέσιαλ προτάσεις και γι’ αυτό το κοινό.
Τα jazz & blues ραντεβού της περιόδου
Η τζαζ δεν λείπει ποτέ από το “μενού” αυτής της εποχής του έτους, οπότε θα δώσει και φέτος το δικό της εορταστικό παρών, με διάφορους τρόπους. Την Παρασκευή 27/12, λ.χ., οι The Swingin’ Cats καταφτάνουν στο Roof Stage του “Gazarte”, με πάρτι διαθέσεις. Παράλληλα, κάνουν πρεμιέρα και οι Ιταλοί Jumpin’ Up στο “Half Note”, οι οποίοι σκοπεύουν να περάσουν πέντε μέρες στην πόλη, χορεύοντάς τη σε swing και rhythm & blues ρυθμούς ως (και) την Πέμπτη 2/1/2025. Διαδέχονται, δε, τους Cecilya & The Candy Kings της Ισπανίδας Cecilya Mestres, των οποίων μπορείτε να προλάβετε την τελευταία παράσταση την Πέμπτη 26/12. Η ίδια Παρασκευή, εντωμεταξύ, φιλοξενεί και μία “Jazz στο Μουσείο” βραδιά, με τον σαξοφωνίστα Δημήτρη Βασιλάκη να συναντά τον γιο του Νέστορα Βασιλάκη (επίσης σαξοφωνίστα), στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή.
Επιπλέον, στην “Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ”, οι Glitter Grotesque αναζητούν την τζαζ πλευρά των φετινών γιορτών –κι έχουν δύο ακόμα ραντεβού με το κοινό, για την Κυριακή 29/12 και για την Παραμονή των Φώτων (Κυριακή 5/1). Παράλληλα, συνεχίζονται τα Jazz Saturdays στο “Theatre of the NO”: το Σάββατο 28/12 θα παίξει εκεί ο Κωνσταντίνος Μητρόπουλος με το Gypsy Jazz Trio του, ενώ το Σάββατο 4/1 θα φιλοξενηθούν οι Freedom Quartet, στους οποίους μετέχει και ο Ισραηλινός βιρτουόζος Gilad Atzmon. Ανήμερα των Φώτων, κατόπιν, οι Storyville Ragtimers παρουσιάζουν ένα αφιέρωμα ατον Louis Armstrong, στον “Θόλο” του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Θα πρέπει, βέβαια, να αναφέρουμε και τις δύο blues βραδιές του Ανδρέα Γκομόζια στο “Theatre of the NO”, ο οποίος θα παίξει με το τρίο του και στις 27/12, αλλά και την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η συναυλία των ιστορικών Blues Wire στο “Κύτταρο”, την Παρασκευή 3/1 του Νέου Έτους, ενώ διάφορα τζαζ, blues, μα και soul ηχοχρώματα αναμένουμε και από την έκτακτη εμφάνιση της Idra Kayne στο ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς που σχεδιάζει το ξενοδοχείο “President”.
Τέλος, ιδιαίτερη μνεία αξίζει στο φεστιβάλ Down Lip, το οποίο θα τρέξει για το διήμερο 28 & 29/12 στο “Piraeus Club Academy”, όντας αφιερωμένο σε διάφορες γκρουβαριστές όψεις της αφροαμερικανικής μουσικής: την πρώτη μέρα θα δούμε τους Afrodyssey Orchestra με τον MC Yinka, ενώ τη δεύτερη τη σκυτάλη λαμβάνουν οι Los Tre και οι Mode Plagal.
Το άλλο ελληνικό τραγούδι
Εκείνη η πλευρά του ελληνικού τραγουδιού που στέκεται μακριά από τα μπουζούκια, αλλά δεν χωράει ούτε στην έντεχνη ετικέτα (ακόμα κι αν τη λοξοκοιτάει, συχνά-πυκνά), επιδιώκει τη δική της διακριτή παρουσία κατά τη διάρκεια των φετινών γιορτών, μέσω σπέσιαλ, μεμονωμένων βραδιών.
Έτσι, στις 26/12 έχουμε τον Ψαρογιώργη στο “Temple”, να στέκεται μεταξύ κρητικής παράδοσης και σύγχρονης ανεξάρτητης έκφρασης. Κατόπιν, στις 27/12, βρίσκουμε τη Νεφέλη Φασούλη στο “Κύτταρο” για μια βραδιά απευθυνόμενη σε όσους “θέλουν χορό ή ψυχοθεραπεία μετά το χριστουγεννιάτικο τραπέζι“, ενώ στις 28/12 οι Εκείνος + Εκείνος στήνουν μια ακουστική βραδιά μεταξύ rock και έντεχνου στον πολυχώρο “Πόλις”. Ανήμερα Πρωτοχρονιά, στη συνέχεια, οι Σκιαδαρέσες δίνουν το δικό τους ραντεβού στο “Κύτταρο”, με ευχές για όλες τις ψηλές δεντρολιβανιές. Κάπου εδώ, πάντως, έστω κι αν δεν έχουμε τραγούδι, αξίζει να χωρέσουμε και το μουσικοεικαστικό εγχείρημα των Samebito Project πάνω στην κληρονομιά του Λευκάδιου Χερν (28 & 29/12, “Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων)”, όπως και το λάιβ των SIBiLIMA στον ίδιο χώρο (30/12), που θα εξερευνήσει τη σχέση της κρητικής λύρας με το κλασικό κουαρτέτο εγχόρδων.
Pop, rock και heavy metal βραδιές
Όπως κάθε χρονιά, οι σχετικές εκδηλώσεις καταγράφονται πλούσιες, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στο κλασικό, πλέον, Προρεβεγιόν των Lost Bodies (“ΙΛΙΟΝ Plus”, Δευτέρα 30/12), αλλά και στο μουσικοχορευτικό κολάζ “Cascade 2” που θα τρέξει στον ίδιο χώρο στις 28/12, διαρκώντας ως το πρωί, με live εμφανίσεις τόσο από εγχώρια σχήματα (π.χ. Kooba Tercu, Victory Collapse), όσο και από διεθνή ονόματα (Embarker). Την ίδια μέρα παίζουν και οι 33 Lovers με τον Tsolimon στη “Death Disco”, με indie pop διαθέσεις, αλλά και οι It’s All About The Music Band στο “Κύτταρο”.
Από τις υπόλοιπες προτάσεις, ξεχωρίζει η βραδιά των Συνθετικών στο “ΙΛΙΟΝ Plus” (27/12), αλλά και το καθιερωμένο metal tribute των Rock N’ Roll Children και Saints & Sinners (σε Dio και Whitesnake, αντίστοιχα), που φέτος θα διεξαχθεί στις 4/1 στο “Κύτταρο”, πάντα για καλό σκοπό. Το υπόλοιπο πρόγραμμα περιλαμβάνει το λάιβ των Hangover στο “Gazi View” (29/12), το σόου των The Beatles Tribute Band (5/1, “Κύτταρο”), αλλά και τους Φινλανδούς Impaled Nazarene, οι οποίοι επιστρέφουν στην Ελλάδα μετά από κάμποσα χρόνια (5/1, “Temple”).
Μέχρι πρωίας ηλεκτρονικά πάρτι με διεθνή ονόματα
Η ομάδα Blend σκοπεύει να μπει στο 2025 με ένα μεγάλο πάρτι (Τρίτη 31/12, στο “Oddity”), στο οποίο πρωταγωνιστεί ο Γερμανός DJ Len Faki –όνομα “βαρέων βαρών” στο ευρωπαϊκό techno. Σε ανάλογα μονοπάτια κινείται και το “Universe” για τις 28/12, όταν θα φιλοξενήσει τον Γάλλο Nico Moreno.
Στις 29/12, πάλι, έρχεται στην πόλη ο Ισπανός Héctor Oaks (στο αμφιθέατρο “Ιωάννης Δεσποτόπουλος” του Ωδείου Αθηνών), στηριγμένος σε διαμάντια της rave κουλτούρας, ενώ ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει και το καθιερωμένο πάρτι της Παραμονής Πρωτοχρονιάς στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αφού τα decks θα αναλάβει ο θρυλικός Ιταλός DJ της δεκαετίας του 1980, Nicola Lavacca.
Hip Hop Χριστούγεννα
Η επόμενη μέρα των Χριστουγέννων (26/12) αναδεικνύεται σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, αφού υπάρχει πληθώρα προτάσεων ελληνικού χιπ χοπ, οπότε οι φίλοι του θα αναγκαστούν να κάνουν κάποιες δύσκολες επιλογές. Στο “Universe”, λ.χ., οι Βήτα Πεις γιορτάζουν 22 χρόνια δράσης, ενώ στο “Κύτταρο” παρατάσσονται οι Στίχοιμα, φιλοδοξώντας σε ένα ακόμα sold out. Στον “Θόλο” του ΚΠΙΣΝ, πάλι, τα Under Pressure Music Sessions φιλοξενούν τη σύμπραξη Porschelane, Half Quickie & Kaist, ενώ στο “ΙΛΙΟΝ plus” ενώνουν δυνάμεις οι Ξόρκι, Sci-Fi River, Stolen Mic & Blakaut.
Η συνέχεια, στις 27/12, έχει τον Τάκι Τσαν στο “Arch”, να τιμά τα 25 χρόνια του ιστορικού άλμπουμ “Ρίμα Για Χρήμα”. Την ίδια μέρα διάλεξε και ο σούπερ σταρ των εφηβικών ηλικιών Ivan Greco για το λανσάρισμα του νέου του δίσκου “Eye Of The Tiger” (στο “Gagarin”), με τον εορταστικό ραπ προγραμματισμό να ολοκληρώνεται την Παρασκευή 3/1/2025 στο “ΙΛΙΟΝ plus”, όπου o Monsters θα παρουσιάσει το φρέσκο άλμπουμ “FIFA Street”.
www.athinorama.gr