Παρασκευή , 2 Ιουνίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Μεστά: Ένας πέτρινος λαβύρινθος απ’ όπου δεν θα θέλετε να απελευθερωθείτε

Τα Μεστά στη Χίο είναι από τους προορισμούς που μια φορά στη ζωή του κανείς πρέπει να επισκεφτεί. Η καστροπολιτεία στη Μυροβόλο Νήσο λειτουργεί σαν χρονομηχανή, ενώ η μεσαιωνική αρχιτεκτονική της και το άρωμα μαστίχας που είναι έκδηλο παντού μαγεύουν τον ταξιδιώτη και τον κάνουν να θέλει να μείνει για πάντα «εγκλωβισμένος» στα λαβυρινθώδη στενά τους.

Τα Μεστά, χωρίς καμία υπερβολή, συγκαταλέγονται ανάμεσα στα ομορφότερα χωριά όχι μόνο της Χίου, αλλά και του Αιγαίου γενικότερα. Ένα πραγματικό πέτρινο στολίδι της Χίου, που συναντάται σε απόσταση 35 χλμ. από την πόλη του νησιού και ξελογιάζει τους επισκέπτες τόσο με τις υπέροχες εικόνες όσο και με το μεθυστικό άρωμα της μαστίχας.

Ανακηρυγμένο ως διατηρητέο μεσαιωνικό μνημείο, το μεσαιωνικό χωριό στην ουσία είναι ένας πέτρινος λαβύρινθος με καμάρες, περάσματα και γραφικές γωνιές από τον οποίο σίγουρα δεν θα θέλετε να απελευθερωθείτε.

Η όλη μαγεία του χωριού κρύβεται στην ιδιαίτερη αρχιτεκτονική φρουριακού τύπου που το χαρακτηρίζει, η οποία πηγάζει από την βυζαντινή περίοδο. Τα σπίτια, τα οποία είναι χτισμένα από πέτρα το ένα δίπλα στο άλλο και ενωμένα με τα απέναντί τους με αψίδες, δημιουργούν μια οχυρωματική διάταξη, η οποία είχε σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση επιδρομών. Πέτρινα σοκάκια με εντυπωσιακές καμάρες, συνθέτουν μία από τις πιο καλοδιατηρημένες μεσαιωνικές καστροπολιτείες της χώρας.

Στα όσα σίγουρα αξίζουν την προσοχή του επισκέπτη η πλατεία του χωριού, η εκκλησία του Παλαιού Ταξιάρχη -το παλαιότερο μνημείο των Μεστών- που χρονολογείται από τη Βυζαντινή περίοδο και διαθέτει ένα υπέροχο ξυλόγλυπτο εικονοστάσιο του 1833 καθώς και ο ναός του Μεγάλου Ταξιάρχη, από τις μεγαλύτερες εκκλησίες ολόκληρου του νησιού.

Στο μοναδικό «ανοιχτό» χώρο της καστροπολιτείας, δηλαδή την πλατεία του χωριού, θα βρείτε καφέ και μεζεδοπωλεία για άκρως χαλαρές και απολαυστικές στιγμές σε έναν τόπο γεμάτο ιστορία και μαγεία.

Αξίζει να αναφερθεί ότι πρόκειται για μία από τις ελάχιστες κατοικήσιμες καστροπολιτείες στη χώρα -μεταξύ των οποίων το Κάστρο των Ιωαννίνων και η Μονεμβασιά– η οποία λειτουργεί, στην κυριολεξία, σαν χρονομηχανή.

www.newsbeast.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Επανεκκίνηση του προγράμματος διανομής ζωοτροφών στους πληγέντες κτηνοτρόφους της βόρειας Εύβοιας

Αποκαταστάθηκε οριστικά το ζήτημα που είχε δημιουργηθεί σχετικά με την ομαλή εκτέλεση του προγράμματος στήριξης …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *