Σάββατο , 4 Φεβρουαρίου 2023
Ακολουθήστε μας στο facebook

Μεταλλευτικός κλάδος και ESG – Η νέα πραγματικότητα

Τα θέματα διακυβέρνησης (ESG), καθώς και τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα, διαδραματίζουν καθοριστικούς παράγοντες αξιολόγησης των επιχειρήσεων από το επενδυτικό κοινό, αλλά και την κοινωνία των πολιτών. Πιο συγκεκριμένα, οι επενδυτές δίνουν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία στην ηθική, το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και την κουλτούρα ενός οργανισμού, πέρα από τις οικονομικές του επιδόσεις.

Σύμφωνα με την έκτη παγκόσμια Έρευνα Θεσμικών Επενδυτών της ΕΥ, το 90% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι σήμερα δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα σε κριτήρια ESG κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, από ό,τι έκαναν πριν από την πανδημία της COVID-19.

Το ESG έχει αναδειχθεί σε ένα αναπόσπαστο κομμάτι της στρατηγικής πολλών επιχειρήσεων, καθώς εκτός από ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, αποτελεί μία ολοκληρωμένη επιχειρηματική προσέγγιση που στοχεύει στην βιώσιμη ανάπτυξη και στη δημιουργία αξίας για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη (κυβερνήσεις, μετόχους, επενδυτές, κοινωνία των πολιτών, εργαζόμενους κλπ.).

Τι σημαίνουν τα κριτήρια ESG για τη βιομηχανία εξόρυξης;
Στην βιομηχανία εξόρυξης, έναν κλάδο που έχει αποδείξει ότι μπορεί να αποτελέσει ουσιαστικό πυλώνα ανάπτυξης, καθώς παρουσιάζει σημαντική συνεισφορά στο ΑΕΠ κι απασχολεί πάνω από 100.000 εργαζόμενους, το ESG δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου πλαισίου που μπορεί να βοηθήσει τις εταιρείες εξόρυξης να εξισορροπήσουν τα οικονομικά, τα περιβαλλοντικά και τα κοινωνικά οφέλη, να μετριάσουν τους κινδύνους και να μεγιστοποιήσουν τις ευκαιρίες για ανάπτυξη.

Αναγνωρίζοντας τη σημασία της βιωσιμότητας και των ESG κριτηρίων στην ανάπτυξη μίας ισχυρής επιχειρηματικής στρατηγικής, η Ελληνικός Χρυσός που λειτουργεί τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη βορειοανατολική Χαλκιδική, ενσωματώνει στην πράξη τις πλέον υπεύθυνες πρακτικές του κλάδου, με στόχο την ανάπτυξη μιας βιώσιμης και μακροπρόθεσμα ωφέλιμης επένδυσης για όλους.

Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Βιωσιμότητας (SIMS)
Πιστή στις αρχές της Υπεύθυνης Μεταλλευτικής Δραστηριότητας (Responsible Mining), η εταιρεία από τις αρχές του 2021 έχει θέσει τα θεμέλια για την ενσωμάτωση των Περιβαλλοντικών, Κοινωνικών καθώς και κριτήριων Εταιρικής Διακυβέρνησης (ESG) στην καθημερινή της πρακτική με το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Βιωσιμότητας (SIMS). Το SIMS καθοδηγεί τη συνολική λειτουργία της εταιρείας προς την επίτευξη των επιμέρους στόχων βιώσιμης ανάπτυξης, προκειμένου να διασφαλίζεται η συμμόρφωση με διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα. Επιπλέον περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, γενικά πρότυπα εταιρικής διακυβέρνησης, μετρήσιμα πρότυπα για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, καθώς και την ασφάλεια ανθρώπων και των εγκαταστάσεων.

Παράλληλα, η εταιρεία σχεδιάζει και επενδύει διαχρονικά στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας του Δήμου Αριστοτέλη, στοχεύοντας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, καθώς και στην μεγιστοποίηση της προστασίας του περιβάλλοντος.

Πρώτα το περιβάλλον

Για τη διασφάλιση των περιβαλλοντικών της επιδόσεων, η εταιρεία εφαρμόζει το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης, ένα από τα πιο εξελιγμένα προγράμματα παρακολούθησης περιβάλλοντος στην Ευρώπη, με πάνω από 400 σημεία περιβαλλοντικού ελέγχου με μετρήσεις αναρτώμενες σε πραγματικό χρόνο (real time) σε ειδική ανοιχτή πλατφόρμα στο διαδίκτυο, η οποία είναι προσβάσιμη από όλους.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η Ελληνικός Χρυσός πραγματοποιεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα περιβαλλοντικής αποκατάστασης περιοχών από προγενέστερη μεταλλευτική δραστηριότητα άλλων ιδιοκτητών. Έως σήμερα έχει προχωρήσει στην απομάκρυνση 3 εκ. τόνων μεταλλευτικών καταλοίπων και στην αποκατάσταση της περιοχής, δίνοντας λύση σε ένα πρόβλημα δεκαετιών. Ένας από αυτούς τους χώρους μάλιστα έχει δώσει τη θέση του σε ένα από τα μεγαλύτερα φυτώρια στην Ευρώπη, το οποίο φιλοξενεί 1.000.000 φυτά ενδημικών και τοπικών ειδών που θα αξιοποιηθούν στα έργα αποκατάστασης καθ’ όλη τη διάρκεια ανάπτυξης του έργου.

www.iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Κακοκαιρία “Barbara”: Πυκνές χιονοπτώσεις και ισχυρός παγετός – Χιόνια και στα πεδινά της Φθιώτιδας

Η πρόγνωση του καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) που εξέδωσε  έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *