Τετάρτη , 22 Μαρτίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Μια ακόμη παράταση στο πολύπαθο έργο Αγρίνιο – Άγιος Βλάσης: 10 χρόνια για 7 χιλιόμετρα

Αγρίνιο – Άγιος Βλάσης: 10 χρόνια για 7 χιλιόμετρα όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία αναφέρεται σε μια ακόμη παράταση στο πολύπαθο έργο
Αναλυτικά το δημοσίευμα:
Μια ακόμη παράταση έλαβε το πολύπαθο έργο κατασκευής των πρώτων χιλιομέτρων του δρόμου Αγρίνιο – Άγιος Βλάσης. Είναι χαρακτηριστικό μεταξύ άλλων έχει αλλάξει το φυσικό αντικείμενο της εργολαβίας, λόγω των αντιδράσεων στο κακό σχεδιασμό των πρώτων τριών χιλιομέτρων που διέρχονται κοντά στον αστικό ιστό του Αγρινίου.

Αν και τα τελευταία τρία χρόνια περίπου οι εργασίες έχουν προχωρήσει με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση το παρελθόν, τα προβλήματα δεν έχουν εκλείψει.

Το έργο, που αφορά επί της ουσίας την κατασκευή νέου δρόμου μόλις 7 χιλιομέτρων, μέχρι το ύψος της Καμαρούλας, βρίσκεται στην τελευταία του στροφή… με σκοπό πλέον να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, δηλαδή σχεδόν 10 χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασής του.

Το έργο όπως είναι γνωστό αντιμετώπισε ότι προβλήματα με την αρχική του μελέτη και την κακή του προετοιμασία γενικότερα. Πολλά προβλήματα επιχειρείται πλέον να λυθούν μέσω συμπληρωματικής σύμβασης, αλλά και υποέργων που αφορούν το τροποποιημένο δίκτυο των παράπλευρων οδών, ωστόσο ακόμη και σήμερα εκκρεμούν απαλλοτριώσεις, που αφορούν κυρίως την κατασκευή παράπλευρων οδών, όπως επίσης εκκρεμούν οι μετατοπίσεις των δικτύων κοινής ωφέλειας.

Έτσι προ ημερών το Υπουργείο Υποδομών έδωσε παράταση στο έργο μέχρι τις 31-08-2023. Πάντως παρά τις συνεχιζόμενες καθυστερήσεις θα πρέπει να σημειωθεί ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει κίνδυνος για τη χρηματοδότηση του έργου, που έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ από το 2013, αρκεί αυτό να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2023, οπότε και λήγει η τρέχουσα χρηματοδοτική περίοδος του ΕΣΠΑ.

Άγνωστο το τι θα γίνει με το νότιο τμήμα και τη νέα χάραξή του
Εκείνο όμως που προβληματίζει είναι το τι μέλλει γενέσθαι με το τμήμα του έργου από το Αγρίνιο έως τον κόμβο στο ύψος της Αβόρανης, μήκους 2,8χλμ, που ως γνωστόν αποφασίστηκε να επανασχεδιαστεί, καθώς προσέκρουσε στις αντιδράσεις κατοίκων της περιοχής Ρουπακιά και του δήμου Αγρινίου. Για τον επανασχεδιασμό του τμήματος αυτού θα απαιτηθεί ανάθεση νέας μελέτης και ακολούθως περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

Μάλιστα η νέα χάραξη θα πρέπει να «κουμπώσει» με την πρόταση για τη σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό και θα ξεκινά ως φαίνεται στην περιοχή του Νοσοκομείου Αγρινίου και πιθανότατα, όπως είχε προταθεί από το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας, θα ακολουθεί παραποτάμια διεύθυνση στην περιοχή της Ερμίτσας. Ωστόσο ενώ αναμένονταν από το Υπουργείο Υποδομών να προκηρυχθεί η μελέτη, αντ’ αυτού στην τελευταία τροποποίηση του έργου ο προϋπολογισμός για την μελέτη και την κατασκευή του τμήματος αυτού, σχεδόν 7 εκατ. ευρώ, μηδενίστηκε, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρξει κάποια εξήγηση από την πλευρά του Υπουργείου Υποδομών.

Σχεδόν έτοιμη μελέτη για το επόμενο τμήμα, αλλά…
Εντούτοις το μεγάλο στοίχημα για την περιοχή δεν είναι το πεδινό τμήμα του δρόμου Αγρίνιο – Καρπενήσι, αλλά το ημιορεινό και ορεινό τμήμα που θα βγάλει από την απομόνωση την περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Παρακαμπυλίων και θα άρει τα προβλήματα ασφαλείας που σήμερα παρατηρούνται με τα συχνά τροχαία ατυχήματα, αλλά και άλλου τύπου προβλήματα, όπως αυτά με τις συνεχείς κατολισθήσεις κτλ.

Η μελέτη για τα επόμενα 25 περίπου χλμ θεωρείται σχεδόν έτοιμη, ωστόσο δεν έχει βρει ακόμη χρηματοδότηση. Αυτό το τμήμα αλλά και το σύνολο του οδικού άξονα μέχρι το Καρπενήσι κάτοικοι της περιοχής και από την Αιτωλοακαρνανία, αλλά και από τη Ευρυτανία, πιέζουν μέσω του Συντονιστικού που έχουν δημιουργήσει να προωθηθεί, ωστόσο μέχρι δεν έχουν βρει ανταπόκριση… Το Υπουργείο Υποδομών έχει εντάξει πόσο 8 εκατ. ευρώ για το σύνολο του άξονα από τον Αστακό μέχρι τη Λαμία. Έκτοτε όμως ουδέν νεώτερον.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

“Έφυγε” από την ζωή 55χρονος λαμιώτης επαγγελματίας…

Θλίψη στην πόλη της Λαμίας για τον χαμό του 55χρονου Βαγγέλη Σγαντζούρη. Ο Βαγγέλης Σγαντζούρης, …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *