Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες διεγείρει την απελευθέρωση μιας βασικής ορμόνης που μειώνει την όρεξη στον ειλεό

Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες διεγείρει την απελευθέρωση μιας βασικής ορμόνης που μειώνει την όρεξη στον ειλεό, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Το πεπτίδιο της τυροσίνης (PYY), το οποίο είναι γνωστό ότι μειώνει την όρεξη και την πρόσληψη τροφής, απελευθερώθηκε σε μεγαλύτερες ποσότητες από τα κύτταρα του ειλεού, όταν οι άνθρωποι ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες.

Ο ειλεός, το μακρύτερο τμήμα του λεπτού εντέρου, παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της όρεξης, εκκρίνοντας ένζυμα και ορμόνες, αλλά μέχρι τώρα ελάχιστα ήταν γνωστά για το πώς αλληλεπιδρά με διαφορετικούς τύπους τροφίμων.

Ερευνητές εντόπισαν επίσης ορισμένους από τους βασικούς μεταβολίτες -μικρά μόρια που προκύπτουν από τη διάσπαση των τροφίμων- που προκαλούν την απελευθέρωση τυροσίνης, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες στο μέλλον να σχεδιαστούν τρόφιμα που θα αναστέλλουν την πείνα.

Πώς έγινε η μελέτη
Στη πλαίσιο της μελέτης, υγιείς εθελοντές κλήθηκαν να καταναλώσουν ποικιλία τροφών, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων με υψηλή και χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως μήλα, ρεβίθια, καρότα, γλυκά και λευκό ψωμί, για μια περίοδο τεσσάρων ημερών.

Οι επιστήμονες τοποθέτησαν νανοενδοσκοπικούς σωλήνες – εύκαμπτους σωλήνες στο λεπτό έντερο των εθελοντών. Αυτό τους επέτρεψε να πάρουν δείγματα της ουσίας που παράγεται στον ειλεό πριν και μετά την κατανάλωση τροφής.

Διαπιστώθηκε ότι το περιβάλλον μέσα στον ειλεό, ανταποκρινόταν πολύ περισσότερο στη νηστεία και τη σίτιση από ό,τι πίστευαν μέχρι σήμερα, αλλά και ότι οι τροφές που είχαν υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, άλλαζαν το μικροβίωμα και διέγειραν την απελευθέρωση τυροσίνης από τα κύτταρα του ειλεού περισσότερο από ό,τι οι τροφές με λιγότερες φυτικές ίνες.

Αυτό ίσχυε ακόμη και όταν οι τροφές με τις υψηλότερες φυτικές ίνες είχαν διασπαστεί – για παράδειγμα, πουρές από ρεβίθια ή χυμός μήλου.

Μόρια όπως η σταχυόζη και τα αμινοξέα τυροσίνη, φαινυλαλανίνη, ασπαρτικό και ασπαραγίνη, που βρίσκονται συνήθως σε τρόφιμα όπως τα φασόλια, το τυρί, το κρέας και τα πουλερικά, βρέθηκε ότι συμβάλλουν στην απελευθέρωση τυροσίνης.

Η Δρ. Aygul Dagbasi από τη σχολή Μεταβολισμού, Πέψης και Αναπαραγωγής του Imperial και επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, δήλωσε: «Τώρα καταλαβαίνουμε πώς συνδέονται οι φυτικές ίνες με χαμηλότερα επίπεδα πείνας, σε σύγκριση με μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, και ότι ορισμένες ίνες και αμινοξέα διεγείρουν την τυροσίνη. Για παράδειγμα, η βρόμη και τα όσπρια, έχουν υψηλές ποσότητες φυτικών ινών και αποτελούν καλή πηγή πρωτεΐνης, οπότε είναι καλές τροφές για την προώθηση του κορεσμού».

Σχεδιάζοντας πιο υγιεινές δίαιτες
Οι περιοχές βαθιά μέσα στον ανθρώπινο γαστρεντερικό σωλήνα είναι δύσκολο να προσεγγιστούν, οπότε η μελέτη αποτελεί ένα βήμα προς την κατανόηση του ρόλου του ειλεού.

Ο καθηγητής του Imperial, Gary Frost, ο οποίος ήταν συν-επικεφαλής της μελέτης, εξηγεί: «Η μελέτη μας δεν δίνει μόνο περισσότερες πληροφορίες για το πώς ο ειλεός αλλάζει συνεχώς ως απάντηση στη νηστεία και τη σίτιση, αλλά συμβάλλει και στο σχεδιασμό πιο υγιεινών διατροφών. Αν μπορέσουμε να βρούμε τρόπους να φτάσουν οι κατάλληλες τροφές στα σωστά μέρη του εντέρου, θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που παλεύουν με το βάρος τους, δίνοντάς τους μεγαλύτερο έλεγχο της όρεξης και βοηθώντας τους να συμμορφωθούν με τις δίαιτες».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Science Translational Medicine.

Πηγή: onmed.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Έρευνα ανοίγει δρόμο για ανάπτυξη εμβολίων για τον καρκίνο του ήπατος

Έρευνα που εντόπισε ένα σύνολο μικροπρωτεϊνών που παράγονται σε όγκους του ήπατος θα μπορούσε να …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *