Τρίτη , 30 Μαΐου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Μια φονική ηλιακή καταιγίδα θα μπορούσε να θέσει εκτός λειτουργίας το διαδίκτυο και το ηλεκτρικό ρεύμα για ώρες

Ηηλιακή καταιγίδα είναι αστρονομικό φαινόμενο προερχόμενο από τον Ήλιο. Πρόκειται για κύμα φορτισμένων ηλιακών σωματιδίων, τα οποία όπως βγήκαν από την κορόνα του Ήλιου, εξερράγησαν και επιταχύνθηκαν λόγω μίας ή περισσότερων ηλιακών εκλάμψεων.

Όταν τα ηλιακά ενεργειακά σωματίδια έρθουν κοντά στη Γη, δημιουργούν τις ηλιακές καταιγίδες, ως συνέπεια της αλληλεπίδρασης των μαγνητικών πεδίων εκρηκτικών φαινομένων από τον Ήλιο και των μαγνητικών πεδίων της Γης. Όταν υπάρχουν δυνατότερα ηλιακά φαινόμενα, υπάρχουν και δυνατότερες καταιγίδες.

Μια φονική ηλιακή καταιγίδα θα μπορούσε να θέσει εκτός λειτουργίας το διαδίκτυο και το ηλεκτρικό ρεύμα για ώρες. Μάλιστα, σε περίπτωση που συνέβαινε κάτι τέτοιο, οι άνθρωποι θα είχαν μόνο 30 λεπτά για να προετοιμαστούν, σύμφωνα με μελέτη της NASA.

NASA και τεχνητή νοημοσύνη
Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία ανέπτυξε ένα νέο σύστημα, με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, για να προβλέψει πότε καταστροφικά γεγονότα θα πλήξουν τη Γη. Αν και το σύστημα αποτελεί την πιο προηγμένη προειδοποίηση, τα 30 λεπτά μπορεί να μην είναι αρκετός χρόνος για να προετοιμαστεί ο κόσμος για το πλήρες σκοτάδι.

Η NASA ανακοίνωσε τον Μάρτιο την ανάπτυξη του υπολογιστικού της μοντέλου με την ονομασία DAGGER (Deep Learning Geomagnetic Perturbation), αλλά η έρευνα αποκτά τώρα δημοσιότητα.

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών στο Frontier Development Lab – στην οποία συμμετέχουν η NASA, η Αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία και το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ – έχει χρησιμοποιήσει τεχνητή νοημοσύνη για να αναζητήσει συνδέσεις μεταξύ του ηλιακού ανέμου και των γεωμαγνητικών διαταραχών ή διαταραχών που προκαλούν καταστροφές στην τεχνολογία μας.

Ήλιος
Οι ερευνητές εφάρμοσαν μια μέθοδο τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζεται «deep learning», η οποία εκπαιδεύει τους υπολογιστές να αναγνωρίζουν μοτίβα με βάση προηγούμενα παραδείγματα. Η ομάδα χρησιμοποίησε την τεχνολογία για να εντοπίσει σχέσεις μεταξύ μετρήσεων του ηλιακού ανέμου από ηλιοφυσικές αποστολές.

Αυτές οι αποστολές είναι διαστημικοί ανιχνευτές που τοποθετούνται προσεκτικά σε όλο το διάστημα για να δημιουργήσουν μια τεράστια σειρά αισθητήρων, οι οποίοι συνεργάζονται για να μελετήσουν τον ήλιο.

Σύμφωνα με το dailymail.co.uk, οι ερευνητές δοκίμασαν το DAGGER σε δύο γεωμαγνητικές καταιγίδες τον Αύγουστο του 2011 και τον Μάρτιο του 2015. Το σύστημα μπόρεσε να προβλέψει γρήγορα και με ακρίβεια τις επιπτώσεις της καταιγίδας, παγκοσμίως, σε κάθε περίπτωση.

www.newsbeast.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Τρίτης 30 Μαΐου 2023

Διαβάστε στο fonografos.net τα πρωτοσέλιδα και τα οπισθόφυλλα των εφημερίδων της Τρίτης. Πατήστε ΕΔΩ για …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *