Παρασκευή , 2 Ιουνίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι ορισμένα ποτά που καταναλώνονται συχνά περιείχαν επίπεδα τοξικών μετάλλων που υπερβαίνουν τα όρια για το πόσιμο νερό

Ζήσης Ψάλλας

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι ορισμένα ποτά που καταναλώνονται συχνά περιείχαν επίπεδα τοξικών μετάλλων που υπερβαίνουν τα όρια για το πόσιμο νερό. Πέντε από τα 60 ποτά που δοκιμάστηκαν περιείχαν επίπεδα ενός τοξικού μετάλλου πάνω από τα όρια για το πόσιμο νερό, σύμφωνα με μελέτη από το Πανεπιστήμιο Tulane.

Δύο μικτοί χυμοί είχαν επίπεδα αρσενικού πάνω από το όριο των 10 μικρογραμμαρίων ανά λίτρο. Ένας χυμός cranberry, ένας ανάμεικτος χυμός καρότου και φρούτων και ένα γάλα βρώμης το καθένα είχε επίπεδα καδμίου που ξεπερνούσαν το όριο των 3 μερώ νανά δισεκατομμύριο.

Τα ποτά του δείγματος, τα οποία περιελάμβαναν εκείνα που βρίσκονται συνήθως στα παντοπωλεία -μεμονωμένοι και ανάμεικτοι χυμοί φρούτων, γάλατα φυτικής προέλευσης, αναψυκτικά και τσάγια- μετρήθηκαν για 25 διαφορετικά τοξικά μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Οι χυμοί μεικτών φρούτων και τα γάλατα φυτικής προέλευσης (όπως βρώμη και αμύγδαλο) περιείχαν υψηλές συγκεντρώσεις τοξικών μετάλλων πιο συχνά από άλλα ποτά, σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο Journal of Food Composition and Analysis.

Συνολικά, επτά από τα 25 στοιχεία υπερέβαιναν τα όρια του πόσιμου νερού σε ορισμένα από τα ποτά, όπως το νικέλιο, το μαγγάνιο, το βόριο, το κάδμιο, το στρόντιο, το αρσενικό και το σελήνιο. Ενώ ο μόλυβδος ανιχνεύθηκε στο 93% των 60 δειγμάτων, τα περισσότερα περιείχαν πολύ χαμηλά επίπεδα, κάτω από 1 μέρος ανά δισεκατομμύριο. Το υψηλότερο επίπεδο (6,3 μικρογραμμάρια ανά κιλό) βρέθηκε σε ένα αθλητικό ποτό λάιμ, αν και είναι χαμηλότερο από τα όρια του ΠΟΥ για το πόσιμο νερό.

Ο Tewodros Godebo, επικεφαλής συγγραφέας και επίκουρος καθηγητής περιβαλλοντικών επιστημών υγείας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Τροπικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Tulane, είπε ότι η μελέτη ήταν σημαντική επειδή υπάρχουν λίγες μελέτες που έχουν αξιολογηθεί από ομοτίμους και έχουν εξετάσει το περιεχόμενο των αμερικανικών ποτών.

Τα αναψυκτικά καταναλώνονται συχνά σε μικρότερες ποσότητες από το νερό, πράγμα που σημαίνει ότι οι κίνδυνοι για την υγεία για τους ενήλικες είναι πιθανότατα χαμηλοί. Αλλά ο Godebo είπε ότι οι γονείς πρέπει να είναι προσεκτικοί σχετικά με τα ποτά που προσφέρουν στα παιδιά τους.

«Οι άνθρωποι θα πρέπει να αποφεύγουν να δίνουν σε βρέφη και μικρά παιδιά χυμούς με μείγμα φρούτων ή γάλατα φυτικής προέλευσης σε υψηλή ποσότητα», είπε ο Godebo.

zougla.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Η Πάργα είναι η άτυπη πρωτεύουσα του ηπειρώτικου καλοκαιριού

Την έχεις δει σε χιλιάδες φωτογραφίες στα social media –και δικαίως, γιατί η φωτογένειά της …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *