Του Θεόδωρου Κακαρδάκου
Όλο και περισσότερες δημοτικές αρχές των πόλεων στον κόσμο δημιουργούν χώρους για του σκύλους (τα γνωστά «σκυλοπάρκα»), αφουγκραζόμενες τις αυξανόμενες ανάγκες των ιδιοκτητών των συμπαθέστατων τετράποδων για τόπους εκτόνωσης των κατοικιδίων τους.
Στην Αμερική και στην Ευρώπη έχει γίνει αλματώδης αύξηση ίδρυσης τέτοιων χώρων και καθώς μεγαλώνει ο αριθμός οικογενειών που υιοθετούν σκύλο, τέτοια «σκυλοπάρκα» είναι επιτακτική ανάγκη να κατασκευαστούν και στην ελληνική επικράτεια. Αυτοί οι χώροι δημιουργούνται στο πλαίσιο της σωστής κοινωνικοποίησης των ζώων, χωρίς το άγχος των πολυσύχναστων δρόμων και των συνεχών περισπασμών που προκαλούν προβλήματα στην εκπαίδευση των κατοικιδίων.
Εξάλλου, η εκτόνωση των σκύλων είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη, αφού είναι στην φύση τους να συμπεριφέρονται με τα «σκυλίσια» ένστικτά τους σε περιοχές που δεν θα υπάρξει κίνδυνος να τραυματιστούν ή να ενοχλήσουν τους υπόλοιπους συμπολίτες μας. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι:
Αυτοί οι χώροι, εκτός από χώροι εκτόνωσης των ζώων, γίνονται τόποι συγκέντρωσης πληροφοριών και ειδικών για την υγεία και την συμπεριφορά των σκύλων (έρχονται εκπαιδευτές και κτηνίατροι όπου δίνουν οδηγίες για τους τετράποδους φίλους μας).
Πηγαίνοντας τον σκύλο μας σε ένα «σκυλοπάρκο», του δίνουμε την δυνατότητα να «παίξει» χωρίς κίνδυνο για την ζωή του (αφού θα είναι χωρίς λουρί) και χωρίς να ενοχλεί τους πολίτες που δεν αισθάνονται άνετα με την παρουσία των ζώων δίπλα τους.
Εκπαιδεύονται οι μικρές ηλικίες για την ζωοφιλία και έτσι μεγαλώνουμε σωστά τα παιδιά μας, ως υπεύθυνους πολίτες και σωστά εκπαιδευμένους για την συμπεριφορά μας απέναντι στα ζώα.
Αυξάνεται η κοινωνικοποίηση των σκύλων και ελαττώνεται η πιθανότητα εκδήλωσης επιθετικής συμπεριφοράς που δημιουργείται από την έλλειψη επαφής με άλλα ζώα.
Και το σημαντικότερο…Δίνουμε στον σκύλο μας την ευκαιρία να νιώσει για λίγο την αίσθηση της ελευθερίας και αποφορτίζονται οι ιδιοκτήτες από το άγχος της εύρεσης περιφραγμένων χώρων για την ικανοποίηση των αναγκών του κατοικίδιου τους.
Παρόλη όμως την καλή διάθεση, τέτοιες αποφάσεις αντιμετωπίζονται με κακοπροαίρετη κριτική από κάποια μερίδα πολιτών, μιας και εγείρονται θέματα για έλλειψη ησυχίας, μετάδοσης ασθενειών και ρύπανσης του περιβάλλοντος. Και αυτό γίνεται ακόμη πιο σοβαρό, αν δεν προηγείται κατάλληλη μελέτη για την εύρεση του σωστού χώρου δημιουργίας «σκυλοπάρκου», μακριά από παιδικές χαρές, μακριά από πυκνοκατοικημένες περιοχές και χτισμένα με τα διεθνή πρότυπα ασφάλειας και υγιεινής. Όσες προσπάθειες έγιναν μέχρι τώρα ήταν πρόχειρες και πραγματοποιήθηκαν χωρίς τον απαιτούμενο σχεδιασμό για την ικανοποίηση των αναγκών των σκύλων , αλλά και των κατοίκων της περιοχής.
Πίσω στο 2012 η τότε δημοτική αρχή του Κώστα Τζανακούλη είχε δημιουργήσει ένα φιλόξενο χώρο υποδοχής των δεσποζόμενων σκυλιών της Λάρισας, κοντά στην κοίτη του Πηνειού, στο ύψος της γέφυρας της ΔΕΥΑΛ. Επρόκειτο για μία καταπράσινη έκταση περίπου 150 τ.μ., όπου οι ιδιοκτήτες των τετράποδων θα μπορούσαν καθημερινά να κάνουν τη βόλτα τους σε ένα περιβάλλον γεμάτο δέντρα, έδαφος με χαλίκι, ειδική αμμοδόχο με ειδικό χώμα που απορροφά της οσμές και χώρο για να πίνουν τα ζώα νερό.
Όμως, αποδείχθηκε ότι δεν ήταν σωστά κατασκευασμένο σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες των σκύλων και έγινε τόπος εγκατάλειψης και συγκέντρωσης νέων μικρών βανδάλων, που μόνο ιδιοκτήτες τετράποδων δεν ήταν.
Πρόσφατα, στην Αθήνα και συγκεκριμένα κοντά στον σταθμό Λαρίσης, ο δήμος Αθηναίων κατασκεύασε το πρώτο σωστά δομημένο και λειτουργικό πάρκο σκύλων. Και λέμε σωστό, γιατί φτιάχτηκε μακριά από σπίτια και παιδικές χαρές, εύκολα προσβάσιμο στον πολύ κόσμο (αφού είναι δίπλα σε πολυσύχναστο δρόμο), με ψηλούς πέτρινους φράχτες και ανθεκτικά σε βανδαλισμούς εμπόδια και αντικείμενα ψυχαγωγίας για τους σκύλους.
Αυτό είναι που πρέπει να γίνει και στην πόλη μας… Όχι μόνο ένα, αλλά αρκετά… «Σκυλοπάρκα» που δεν θα ενοχλούν τους περίοικους και θα έχουν όλα εκείνα τα μέσα εκτόνωσης και διασκέδασης των κατοικιδίων μας. Να έχουν κατασκευαστεί με αυστηρά πρότυπα υγιεινής και ασφάλειας, με ειδικό εκπαιδευτή που θα ελέγχει τα ζώα και με κανόνες συμπεριφοράς που θα σέβονται οι ιδιοκτήτες και οι σκύλοι. Πρέπει να βρούμε τους χώρους και να δώσουμε την δυνατότητα στους συμπολίτες μας να έχουν μια αρμονική ζωή με την συντροφιά των συμπαθέστατων τετράποδων φίλων μας. Ο πολιτισμός μας και η σύγχρονη εποχή το επιβάλλει!