Παρασκευή , 27 Ιανουαρίου 2023
Ακολουθήστε μας στο facebook

Μικρό Υδροηλεκτρικό Έργο στο Ανθοχώρι του Δήμου Μουζακίου

Την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) του έργου «Μικρό Υδροηλεκτρικό Έργο (ΜΥΗΕ) ισχύος 0,491ΜW», της εταιρείας με την επωνυμία «FLORES IKE», που προτείνεται να κατασκευαστεί στο ρέμα Ανθοχωρίου, της ομώνυμης Κοινότητας, του Δήμου Μουζακίου, αποφάσισε η Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Θεσσαλίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στ. Ελλάδας.

Όπως αναφέρεται στην σχετική απόφαση κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης κατατέθηκαν πλήθος σχολίων και απόψεων για την απόρριψη της Μ.Π.Ε. του ΜΥΗΕ του θέματος, από οργανώσεις, συλλόγους και πολίτες ενώ αρνητικές γνωμοδοτήσεις απέστειλαν η Π.Ε. Καρδίτσας και το Δημοτικό Συμβούλιο Μουζακίου. Αντίθετα θετικές ήταν οι γνωμοδοτήσεις εμπλεκόμενων υπηρεσιών όπβς της ΠΕΧΩΠ της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε. Καρδίτσας , της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καρδίτσας του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού ενώ θετική είναι και η γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕ.Σ.Π.Α.) Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας.

Συμβατό με το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης των ΑΠΕ

Σύμφωνα με την Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Θεσσαλίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στ. Ελλάδας το Μικρό Υδροηλεκτρικό Έργο του θέματος είναι συμβατό με το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενώ από την δημιουργία του δεν διαφαίνεται να δημιουργείται ζήτημα παρεμπόδισης λειτουργίας ή όχλησης υφιστάμενων τουριστικών καταλυμάτων, ορειβατικών καταφυγίων, κ.α. Επίσης, δεν διαφαίνεται να εγείρεται ζήτημα παρεμπόδισης υφιστάμενων ή μελλοντικών δράσεων Εναλλακτικού Τουρισμού. Η περιοχή εκτέλεσης του προτεινόμενου έργου δεν εμπίπτει εντός των ορίων προστατευόμενης περιοχής η οποία συμπεριλαμβάνεται στον ¨Εθνικό Κατάλογο¨ του Ευρωπαϊκού οικολογικού δικτύου Natura 2000.

Στην απόφαση πάντως ορίζονται με σαφήνεια όροι, μέτρα και περιορισμοί που πρέπει να λαμβάνονται για την ελαχιστοποίηση και αντιμετώπιση των δυνητικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων τόσο στη φάση της κατασκευής του όσο και στη φάση της λειτουργίας του.

Τι αφορά το έργο

Η θέση του έργου βρίσκεται στον ορεινό όγκο της Π.Ε. Καρδίτσας, και συγκεκριμένα στην Κοινότητα Ανθοχωρίου του Δήμου Μουζακίου, αναπτύσσεται γραμμικά του ρέματος πλησίον του οικισμού και αφορά στην κατασκευή και λειτουργία μικρού υδροηλεκτρικού έργου ΜΥΗΕ (υδροληψία, αγωγός προσαγωγής νερού, σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας), ισχύος 0,491MW, που θα εκμεταλλεύεται το υδατικό δυναμικό του ρέματος

Η πτώση που θα εκμεταλλεύεται το έργο είναι 164,5m. Η διάταξη υδροληψίας είναι τοποθετημένη σε υψόμετρο 712,5μ, από όπου το νερό θα εκτρέπεται και οδηγείται μέσω του αγωγού προσαγωγής συνολικού μήκους 834μ, στο σταθμό παραγωγής σε υψόμετρο 548μ. Το νερό μετά την εκμετάλλευση του θα επιστρέφεται στο σύνολο του στο ρέμα, χωρίς να ρυπανθεί, μετατρέποντας την κινητική του ενέργεια σε ηλεκτρική, δηλαδή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην προκειμένη περίπτωση υδροηλεκτρική ενέργεια. Η θέση του Υδροηλεκτρικού Σταθμού Παραγωγής (ΥΗΣ) βρίσκεται στο αριστερό αντέρεισμα του ρέματος πλησίον του οικισμού Ανθοχωρίου σε υψόμετρο 548 μέτρα περίπου. Το κτίριο του ΥΗΣ είναι εγκατεστημένο σε γήπεδο εμβαδού 4.006 m2 και θα έχει διαστάσεις 7,5μ Χ 9,40μ περίπου, θα είναι μονώροφο, κατασκευασμένο από σκυρόδεμα. Η σκεπή του θα αποτελείται από δίρριχτη κεκλιμένη πλάκα η οποία θα επικαλύπτεται με κεραμίδια, ενώ και το κτίριο θα επενδυθεί με πέτρα της περιοχής. Η πρόσβαση στον σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εξασφαλίζεται μέσω υφιστάμενης αγροτικής οδού από τον οικισμό Ανθοχωρίου. Για την πρόσβαση στην υδροληψία θα διανοιχθεί μόνιμη οδοποιία για μήκος περίπου 680μ και πλάτους έως 5μ

Σημειώνεται τέλος ότι οι δασικού χαρακτήρα εκτάσεις της περιοχής επέμβασης, για την κατασκευή του συγκεκριμένου έργου είναι δημοτικές και ως εκ τούτου απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μουζακίου πριν από την έκδοση οποιασδήποτε διοικητικής πράξης μετά την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων.

Κωστής Κριτσιάνης

www.karditsalive.net

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Τριάντα αθλητικές εκδηλώσεις διοργανώνονται το 2023 στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων

Τριάντα αθλητικές εκδηλώσεις διοργανώνονται το 2023 στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, από Συλλόγους και φορείς με …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *