Η μύτη αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία του προσώπου μας. Παρότι είναι τόσο κοντά στα μάτια μας, ο εγκέφαλός μας μαθαίνει να την αγνοεί, χρησιμοποιώντας έναν μηχανισμό γνωστό ως ασυνείδητη επιλεκτική προσοχή. Αυτή η λειτουργία βοηθά στη διατήρηση της καθαρότητας της οπτικής μας γραμμής.
Αν και πρόκειται για μια έξυπνη λειτουργία του εγκεφάλου, η μύτη -εν γένει- δεν είναι κάτι που θα πρέπει να αγνοούμε, αφού μπορεί να αποκαλύψει σοβαρά προβλήματα υγείας, σύμφωνα με άρθρο στο Conversation, το οποίο υπογράφει ο Νταν Μπάουμγκαρντ, ανώτερος λέκτορας στη σχολή φυσιολογίας και νευροεπιστημών, στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ.
Ακμή: Ένα σημαντικό σημάδι υγείας… όχι μόνο του δέρματος
Η ακμή είναι μία από τις πιο κοινές παθήσεις του δέρματος που επηρεάζει συχνά τη μύτη. Aναπτύσσεται λόγω της απόφραξης των σμηγματογόνων αδένων, οι οποίοι παράγουν προστατευτικά έλαια για το δέρμα.
Η απόφραξη αυτή μπορεί να οδηγήσει σε μαύρα στίγματα (ανοιχτοί φαγέσωρες) ή λευκά στίγματα (κλειστοί φαγέσωρες). Σε σοβαρότερες περιπτώσεις, οι φραγμένοι πόροι μπορεί να μολυνθούν και να προκαλέσουν φλεγμονές, πύον και πιθανά σημάδια στο δέρμα.
Μια άλλη μορφή ακμής που μπορεί να επηρεάσει τη μύτη είναι η ροδόχρους ακμή. Αυτή η φλεγμονώδης κατάσταση του δέρματος προκαλεί ερυθρότητα στη μύτη και στα μάγουλα, ενώ μπορεί να γίνονται ορατά και αιμοφόρα αγγεία.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ροδόχρους ακμή μπορεί να προκαλέσει και πρήξιμο της μύτης, δημιουργώντας την πάθηση ρινόφυμα. Πρόκειται για μια βαριάς μορφής υπερπλασία των σμηγματογόνων αδένων και υπερπαραγωγής συνδετικού ιστού, που προσβάλλει κυρίως τους άνδρες μετά την ηλικία των 50 και έχει ως αποτέλεσμα τη διόγκωση του δέρματος και τελικά την παραμόρφωση της μύτης.
Η ακμή και η ροδόχρους ακμή συνδέονται συχνά με διάφορους παράγοντες κινδύνου και καταστάσεις υγείας. Στην περίπτωση της ροδόχρου ακμής, ο «κατάλογος» περιλαμβάνει υπέρταση, υψηλή χοληστερίνη, διαβήτη και η ρευματοειδή αρθρίτιδα.
Σαρκοείδωση ή «λύκος» στη μύτη
Η σαρκοείδωση είναι μια φλεγμονώδης νόσος που μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε ιστό του σώματος, αλλά κυρίως τους πνεύμονες και τους λεμφαδένες. Εξωτερικά, προκαλεί ένα μπλε ή μοβ εξάνθημα που αναπτύσσεται κυρίως σε περιοχές όπου το δέρμα είναι πιο ψυχρό, όπως τα αυτιά, τα δάχτυλα και φυσικά η μύτη.
Αυτή η πάθηση ονομάζεται «Lupus pernio» (σημ: Lupus στα λατινικά σημαίνει λύκος), η οποία όμως δεν θα πρέπει να συγχέεται με την αυτοάνοση πάθηση «λύκος» (systemic lupus erythematosus – SLE). Η SLE είναι μια αυτοάνοση νόσος που έχει ως αποτέλεσμα το σώμα να επιτίθεται στους δικούς του ιστούς. Όταν επηρεάζει το δέρμα, μπορεί να προκαλέσει ένα εξάνθημα σε σχήμα πεταλούδας που καλύπτει τα μάγουλα και τη γέφυρα της μύτης, μιμούμενο την εμφάνιση της ροδόχρου ακμής. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου πως ο λύκος είναι γνωστός ως «ο μεγάλος μίμος», ακριβώς επειδή τα συμπτώματά του μοιάζουν με πολλές άλλες ασθένειες.
Σύνδρομο της νευραλγίας του τριδύμου
Πρόκειται για μια σπάνια πάθηση που προκαλείται από βλάβη στο τριδυμικό νεύρο, το οποίο ελέγχει την αίσθηση στο πρόσωπο. Όταν επηρεάζονται τα μικρότερα «κλαδιά» του νεύρου γύρω από τα ρουθούνια, η αίσθηση στην περιοχή μπορεί να επηρεαστεί, προκαλώντας είτε απευαισθητοποίηση, είτε μούδιασμα, είτε μυρμήγκιασμα. Αυτή η διαταραχή μπορεί να οδηγήσει σε έντονη επιθυμία για ξύσιμο, που με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει έλκη στη μύτη.
Να βλέπετε τη μύτη σας…
Όπως επισημαίνει στο άρθρο του ο Νταν Μπάουμγκαρντ, η εξέταση της μύτης μπορεί να προσφέρει πολύτιμες ενδείξεις για την υγεία του δέρματος, αλλά και του οργανισμού γενικότερα. Από την ακμή μέχρι τη σαρκωείδωση και το σύνδρομο νευραλγίας τριδύμου, η μύτη μπορεί να αποκαλύψει σοβαρά προβλήματα που μπορεί να αγνοούσατε.
Επομένως, την επόμενη φορά που θα κοιταχτείτε στον καθρέφτη, αφιερώστε λίγο χρόνο για να εξετάσετε τη μύτη σας. Η προσοχή σε αυτά τα σημάδια μπορεί να σας βοηθήσει να ανιχνεύσετε νωρίς πιθανές ασθένειες και να αναζητήσετε την κατάλληλη ιατρική βοήθεια.
Η υγεία είναι πολύτιμη και ακόμα και ένα φαινομενικά μικρό σημάδι στη μύτη μπορεί να αποτελέσει ένδειξη ενός σοβαρού προβλήματος.
Πηγή: newsbeast.gr