Η θεατρική ομάδα Hippo Theatre Group παρουσιάζει τη διαδραστική παράσταση για παιδιά με τίτλο «Το δίλημμα του αυτοκράτορα», από αυτήν την Κυριακή, και κάθε Κυριακή στις 3 το απόγευμα, στο θέατρο Σταθμός.
Σε μία εποχή που η Τεχνητή Νοημοσύνη εισβάλλει σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας και τείνει να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, «Το δίλημμα του αυτοκράτορα» έρχεται να μιλήσει σε μικρούς και μεγάλους – με ευαισθησία και χιούμορ – για τις αντιθέσεις ανάμεσα στον εικονικό και τον πραγματικό κόσμο και για τις προκλήσεις που γεννιούνται από τη μεταξύ τους σχέση.
Η υπόθεση. Ο αυτοκράτορας της Κίνας Τσενγκ Του Τε είναι βαριά θλιμμένος και ο μόνος τρόπος για να ξαναγίνει χαρούμενος είναι να ακούσει το θεραπευτικό τραγούδι ενός σπάνιου μαγικού αηδονιού. Αυλικοί και υπηρέτες τρέχουν στα πέρατα της Κίνας, το βρίσκουν και το πείθουν να έρθει στο παλάτι για να σώσει τον αυτοκράτορά τους. Ο αυτοκράτορας όντως γίνεται καλά. Μια μέρα όμως δέχεται ως δώρο από τον αυτοκράτορα της Ιαπωνίας ένα μηχανικό αηδόνι που τραγουδάει εξίσου καλά με το δικό του. Το μηχανικό αηδόνι, αν και δεν νιώθει αληθινά συναισθήματα, έχει αξιοζήλευτα πλεονεκτήματα: δεν κουράζεται και δεν βραχνιάζει ποτέ. Ο Τσενγκ Του Τε είναι σε δίλημμα. Ποιο από τα δύο αηδόνια να κρατήσει;
Η παράσταση. Το κείμενο του έργου βασίζεται στο κλασικό παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν «Το αηδόνι του αυτοκράτορα». Η διασκευή του κειμένου έγινε με σύγχρονη ματιά, με ευαισθησία και με ισχυρές δόσεις χιούμορ, πετυχαίνοντας ένα διασκεδαστικό αλλά ταυτόχρονα και ψυχαγωγικό αποτέλεσμα. Οι ηθοποιοί αφηγούνται την ιστορία χρησιμοποιώντας τεχνικές του σωματικού θεάτρου με έμφαση στην εκφραστικότητα, την κίνηση, τον χορό και τη φωνή. Μέσα από καταιγιστικούς ρυθμούς, έντονη σωματικότητα και έξυπνους διαλόγους η ομάδα Ηippo δημιουργεί ένα σύνολο από ξεκαρδιστικές, αλλά και συγκινητικές στιγμές.
Παράλληλα με τη δράση και σε συγκεκριμένα σημεία της παράστασης τα παιδιά καλούνται να συμμετάσχουν στην αφήγηση της ιστορίας μέσα στο ασφαλές περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί. Έτσι ενθαρρύνεται η διάδραση, η συναισθηματική εμπλοκή των συμμετεχόντων, καθώς και η νοητική επεξεργασία των τεκταινομένων.