Ακολουθήστε μας στο facebook

Μιτάτα: Τα εντυπωσιακά πανάρχαια ορεινά καταλύματα στην Κρήτη

Ταξιδεύοντας σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, ανακαλύπτεις εκπλήξεις, παράξενα αξιοθέατα αλλά και μικρά κομμάτια ιστορίας, πολιτισμού και στοιχεία της καθημερινότητας παλιότερων κατοίκων. Ένα τέτοιο, χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα Μιτάτα. Ο λόγος για τα εντυπωσιακά πανάρχαια ορεινά καταλύματα των βοσκών στην Κρήτη. Διασώζονται ακόμη και σήμερα Μιτάτα στα βουνά και μελετώντας τα μπορείς να φανταστείς πώς ήταν κάποτε η ζωή εκεί και ποια ήταν η εξέλιξη μέχρι σήμερα. Τα κρητικά Μιτάτα είναι σημεία αναφοράς του νησιού που πρέπει να γνωρίσεις όταν πας στην Κρήτη αλλά ακόμη και νωρίτερα διαβάζοντας την ιστορία τους.

Τα Μιτάτα είναι στην πραγματικότητα πέτρινα θολωτά οικοδομήματα στα βουνά της Κρήτης τα οποία έχουν τις ρίζες τους στην αρχαιότητα και συγκεκριμένα στα Μινωικά χρόνια. Τα συναντούμε κυρίως στα Λευκά Όρη και τον Ψηλορείτη. Τι ακριβώς όμως είναι τα εντυπωσιακά και πανάρχαια Μιτάτα, τα οποία μπορεί να δει κανείς ακόμη και σήμερα στην Κρήτη; Ξεκινώντας από την κατασκευή ενός μιτάτου, μπορεί να παρατηρήσει κανείς ότι είναι πολύ ιδιαίτερη και περίτεχνη. Για να χτιστεί το μιτάτο χρησιμοποιούσαν μόνο πέτρες χωρίς επιπλέον συνδετικό υλικό. Κάτι τέτοιο θα απαιτούσε εξάλλου πολύ κόπο και χρόνο μιας και μιλάμε για κατασκευές στα βραχώδη και δυσπρόσιτα βουνά της Κρήτης.


Μιτάτο εξω
Τα Μιτάτα, λοιπόν, τα χρησιμοποιούσαν αλλά και τα χρησιμοποιούν ακόμη και σήμερα κάποιοι βοσκοί της Κρήτης ως ορεινά καταλύματα. Μιλάμε, βέβαια, κυρίως, για τους καλοκαιρινούς μήνες όπου μπορούσε να γίνει η διαμονή από άποψη καιρού. Το όνομα του μιτάτου προέρχεται από το mitatum που είναι το στρατιωτικό κατάλυμα.

Η αυθεντική Κρήτη με τις ατελείωτες ομορφιές
Κνωσός

Η Κρήτη είναι ένας προορισμός για όλες τις εποχές του χρόνου. Όσες φορές κι αν ταξιδέψεις εκεί, θα βρίσκεις εκπλήξεις τόσο στο φυσικό περιβάλλον όσο και στα αξιοθέατα και τα μέρη που μπορείς να επισκεφθείς. Υπάρχουν κάποια μέρη που σίγουρα δεν πρέπει να χάσεις, όπως είναι η Κνωσός. Τα Φαράγγια της Κρήτης είναι μια κατηγορία από μόνα τους και αξίζει να τα βάλεις στο πρόγραμμά σου ειδικά αν είσαι φυσιολάτρης. Στην Κρήτη βρίσκεται και το χωριό Μηλιά, το οποίο είναι χωρίς ρεύμα και αποτελεί μια εμπειρία ζωής. Ένα ακόμη φημισμένο και πανέμορφο χωριό είναι οι Αρχάνες, το χωριό που θεωρείται το πιο πολύχρωμο της Ελλάδας. Και φυσικά το χωριό των Μύθων και η ιστορία που έχει να σου διηγηθεί. Μην τα χάσεις όποια εποχή κι αν βρεθείς στην Κρήτη. Βάλε τα στο πρόγραμμα μαζί με τα Μιτάτα. Και φυσικά μην φύγεις από το νησί αν δεν κάνεις ένα γαστρονομικό ταξίδι εκεί…

exploringgreece.tv

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Στα ύψη ο οικονομικός αντίκτυπος του καρκίνου του πνεύμονα στην Ελλάδα

Υψηλότερος από τον μέσο όρο της ευρωπαϊκής ζώνης του ΠΟΥ είναι ο οικονομικός αντίκτυπος του …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *