Παρασκευή , 3 Φεβρουαρίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Μόνο σε συγκεκριμένα οχήματα επιτρέπεται η κυκλοφορία στις λεωφορειολωρίδες

Μόνο σε συγκεκριμένα οχήματα επιτρέπεται η κυκλοφορία στις λεωφορειολωρίδες, τις οποίες συναντάμε σε πολλά τμήματα του οδικού δικτύου.

Κάθε οδηγός που κυκλοφορεί στα μεγάλα αστικά κέντρα οφείλει να σέβεται τις λεωφορειολωρίδες. Ειδάλλως ενδέχεται να δυσχεράνει την ομαλή κυκλοφορία όχι μόνο των αστικών λεωφορείων, αλλά και κάποιων άλλων οχημάτων που επιτελούν ιδιαίτερα σημαντικό έργο.

Τα τελευταία χρόνια ο Ο.Α.Σ.Α. σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, λαμβάνοντας υπόψη τις θετικές συνέπειες από την λειτουργία των λεωφορειολωρίδων, ανέπτυξε ένα συνεκτικό δίκτυο λεωφορειολωρίδων αρκετών δεκάδων χιλιομέτρων. Τα σημαντικότερα οφέλη από τη λειτουργία των λεωφορειολωρίδων συνοψίζονται σε αύξηση της ταχύτητας των Μ.Μ.Μ. σε 23 χλμ./ώρα., στη βελτίωση της ποιότητας μεταφοράς των επιβατών, στην αύξηση της επιβατικής κίνησης και τη μείωση της χρήσης των Ι.Χ. οχημάτων.

Παράλληλα, εφόσον σεβόμαστε τις λεωφορειολωρίδες βοηθάμε τα ΜΜΜ στο να καταναλώνουν λιγότερο καύσιμο και συνδράμουμε στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα αστικά κέντρα.

Οι λεωφορειολωρίδες ξεχωρίζουν από την συνεχή διαγράμμιση πλάτους 10-20 εκ. στο δεξιό τμήμα του οδοστρώματος, τους ανακλαστήρες σε σειρά (μάτια γάτας), τον χρωματισμό με ειδικό αντιολισθητικό τάπητα και φυσικά την οδική σήμανση. Υπάρχει βέβαια και διακεκομμένη διαγράμμιση πλάτους 10 έως 20 εκ. που χρησιμοποιείται σε τμήματα μικτής κίνησης πριν τις δεξιές στροφές, τις εισόδους σε παρόδους κ.α.

Οι λεωφορειολωρίδες υπόκεινται σε ωράριο που ισχύει από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 06:00 έως τις 21:00, και το Σάββατο από τις 06:00 έως τις 16:00. Για τις λεωφορειολωρίδες αντίθετης ροής το ωράριο είναι 24ωρο.

Στις αποκλειστικές λωρίδες λεωφορείων παράλληλης ροής επιτρέπεται η κίνηση και η στάση, αλλά απαγορεύεται η στάθμευση των δημοσίων μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία και τρόλεϊ, των ιδιωτικών μέσων μαζικής μεταφοράς (τουριστικά λεωφορεία, σχολικά, κ.α.), των δικύκλων και των οχημάτων άμεσης ανάγκης (ασθενοφόρα, πυροσβεστικά, αστυνομικά, κλπ). Για όλα τα υπόλοιπα οχήματα (Ε.Ι.Χ., ΤΑΧΙ, ημιφορτηγά ή φορτηγά), απαγορεύεται η κίνηση και η στάση.

Στις ειδικές λεωφορειολωρίδες αντίθετης ροής απαγορεύεται η κίνηση των δικύκλων (με εξαίρεση την οδό Κυψέλης). Από την άλλη, επιτρέπεται η χρήση τμημάτων των λεωφορειολωρίδων από την λοιπή κυκλοφορία πριν από τις δεξιές στροφές εξόδου ή τις εισόδους σε παρόδιους χώρους, και όπου υπάρχει κατάλληλη οριζόντια (διακεκομμένη κίτρινη γραμμή) και κατακόρυφη σήμανση.

λεωφορειολωρίδες
Την εύρυθμη λειτουργία των λεωφορειολωρίδων έχει αναλάβει η Τροχαία μαζί με την αρωγή καμερών, με το ύψος του προστίμου εισόδου σε μία τέτοια να είναι 200 ευρώ. Μάλιστα, σε περίπτωση στάθμευσης σε λεωφορειολωρίδα, επιπλέον του προστίμου εισόδου, αφαιρούνται οι πινακίδες και απομακρύνεται το όχημα. Τέλος, τα έσοδα από τα πρόστιμα εισπράττονται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και όχι από τον Ο.Α.Σ.Α.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΑΣΑ «τρέχει» διαγωνισμό για την προμήθεια και εγκατάσταση 12 ψηφιακών καμερών που θα επιτηρούν τις λεωφορειολωρίδες και θα εντοπίζουν τους οδηγούς που βυθίζουν το πόδι τους στο γκάζι. – Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Ορίστηκαν (επιτέλους) οι νέοι Αντιδήμαρχοι στο Δήμο Μακρακώμης

Σε άρθρο του www.fonografos.net που αναρτήθηκε το πρωί της Παρασκευής 3/2/2023 στις 09:00, αναφέραμε ότι …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *