Τετάρτη , 1 Φεβρουαρίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Μουλκιώτης: «Η προκλητική απουσία της Κωπαϊδας από τον κυβερνητικό σχεδιασμό δεν συγκαλύπτεται με ερασιτεχνικές φιέστες»

«Η προκλητική απουσία της Κωπαϊδας από τον κυβερνητικό σχεδιασμό δεν συγκαλύπτεται με ερασιτεχνικές φιέστες», αναφέρει σε γραπτή δήλωση του ο βουλευτής Βοιωτίας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Μουλκιώτης με αφορμή την υπογραφή σύμβασης για έργα άρδευσης στον Ορχομενό, που έγινε την Πέμπτη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

Πανηγυρίζουν η Κυβέρνηση και οι τοπικοί παράγοντες για την υπογραφή ενός σημαντικού, κατά τα άλλα, έργου για τον Ορχομενό, την «Βελτίωση του αρδευτικού συστήματος της περιοχής Ι του αναδασμού Ορχομενού».

Όμως, επισημαίνουμε για ακόμα μια φορά, ότι δεν υπάρχει κανένας συγκεκριμένος σχεδιασμός για το πασίγνωστο πρόβλημα άρδευσης της Κωπαϊδας, καθώς για την Κυβέρνηση δεν υφίσταται ολοκληρωμένος σχέδιο ένταξης πόρων στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά αντιθέτως ακολουθείται πολιτική κατασπατάλησης και προεκλογικός εξανεμισμός πόρων.

Μια από τις παραγωγικότερες περιοχές της χώρας, με έκταση 220.000 στρεμμάτων, βρίσκεται προκλητικά εκτός κυβερνητικού σχεδιασμού:

​Δεν υπάρχει καμιά μέριμνα στο πρόγραμμα ΥΔΩΡ 2.0, με 21 έργα προϋπολογισμού 4,2,δις. ευρώ που καλύπτουν σχεδόν όλες τις περιφέρειες.
Δεν συμπεριλαμβάνεται σε καμία από τις προκηρύξεις του Π.Α.Α και συγκεκριμένα της δράσης 4.3.1. του Υπομέτρου 4.3, με βάση το οποίο έχουν προκηρυχθεί εγγειοβελτιωτικά και αρδευτικά έργα σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Απουσιάζει ακόμα και από την ανακοίνωση της Διυπουργικής Επιτροπής για μεγάλα έργα προϋπολογισμού 425,5 εκατομμυρίων ευρώ, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και αρδευτικά έργα σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, η Κυβέρνηση αδιαφορεί τόσο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του πεπαλαιωμένου, ξεπερασμένου τεχνικά, κοστοβόρου και με απώλεια των υδάτινων πόρων αρδευτικού δικτύου της Κωπαϊδας, όσο και για την ανάγκη θεσμικής αντιμετώπισης των οργανωτικών και λειτουργικών προβλημάτων του δικτύου με την θέσπιση μιας ενιαίας δομής με την συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των αγροτών.

Αποτελεί δε μεγάλη πρόκληση και ταυτόχρονα, ειρωνεία για τους κατοίκους τις ευρύτερης περιοχής της Κωπαϊδας το γεγονός ότι, στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων των χρηματοδοτικών προγραμμάτων που διαθέτει η χώρα, βρίσκονται η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, η εξοικονόμηση υδάτινων πόρων, ο εκσυγχρονισμός των μεθόδων παραγωγής, ο προσανατολισμός σε νέες προσοδοφόρες καλλιέργειες, η μείωση του κόστους παραγωγής.

Δυστυχώς αυτά λείπουν από τον Κυβερνητικό Σχεδιασμό.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Στην αγκαλιά του Μαινάλου, στην Αρκαδία, κυλάει σιωπηλά ο Λούσιος

Στην υπέροχη αγκαλιά του Μαινάλου, στην Αρκαδία, κυλάει σιωπηλά ο Λούσιος, ένα από τα πιο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *