Κυριακή , 3 Μαρτίου 2024
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Μπιενάλε των Αποφοίτων Σχολών Καλών Τεχνών Ελλάδας στη Λάρισα – Μεγάλο πολιτιστικό γεγονός για την πόλη

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν σήμερα, νωρίτερα το μεσημέρι της Τρίτης, στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα ο δήμαρχος Λαρισαίων, κ. Απόστολος Καλογιάννης και η αντιπρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης, κ. Άννυ Ψάρρα με αφορμή ένα σπουδαίο πολιτιστικό γεγονός για την πόλη, τη φιλοξενία της Μπιενάλε Καλών Τεχνών από τις 2 έως τις 31 Δεκεμβρίου. Μαζί τους ήταν ο εικαστικός και πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής, κ. Άγγελος Αντωνόπουλος, και ο κ. Νίκος Βάνης, μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής.

Τα επίσημα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 19.30, στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας.

Η Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας, η Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και η Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας, σε συνεργασία με τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, διοργανώνουν τη συγκεκριμένη Μπιενάλε των Αποφοίτων των Σχολών Καλών Τεχνών της Ελλάδας.

Ο κ. Απόστολος Καλογιάννης τόνισε ότι «λόγω των δυσκολιών που προέκυψαν από τις καταστροφικές πλημμύρες στην περιοχή μας αλλά και από ενσυναίσθηση προς τους συμπολίτες μας, αποφασίσαμε την μετάθεση της διοργάνωσης και την πραγματοποίησή της στις 2 Δεκεμβρίου. Τα τελευταία χρόνια το Μουσείο Κατσίγρα με την Επανέκθεση της Συλλογής Κατσίγρα,τις περιοδικές εκθέσεις πανελλήνιας εμβέλειας, την ανάδειξη νέων καλλιτεχνών, τις επιστημονικές ημερίδες και συνέδρια έχει κατορθώσει να γίνει σημείο αναφοράς με σημαίνουσα θέση στον εικαστικό χάρτη της Ελλάδας. Η διοργάνωση της Μπιενάλε Αποφοίτων των Σχολών Καλών Τεχνών Ελλάδος είναι ένα εικαστικό γεγονός ιδιαίτερης αξίας για την πόλη μας, που την καθιστά επίκεντρο σημαντικών Πολιτιστικών γεγονότων».

Πρόκειται για ένα εικαστικό γεγονός πανελλήνιου ενδιαφέροντος και λάμψης, ένας θεσμός που δεν λειτουργεί απλά ως «εκθεσιακή εκδήλωση», αλλά ως πλαίσιο καλλιτεχνικού και εκπαιδευτικού πειραματισμού, όπως τόνισε και η κ. Ψάρρα.

Η διοργάνωση περιλαμβάνει δυο ξεχωριστά γεγονότα που έχουν έναν κοινό στόχο, την προαγωγή και την ανάδειξη της νέας εικαστικής σκηνής, προσφέροντας βήμα στους νέους εικαστικούς δημιουργούς.

Το πρώτο και κεντρικό εκθεσιακό εικαστικό γεγονός αφορά στην πραγματοποίηση εικαστικής έκθεσης των νέων δημιουργών αποφοίτων των Σχολών Καλών Τεχνών στο χώρο της Πινακοθήκης. Η έκθεση θα έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα, ενώ θα βραβευτούν οι 6 καλύτερες συμμετοχές. Με στόχο την ενίσχυση των νέων δημιουργών, θα απονεμηθούν τρία βραβεία και τρεις έπαινοι που θα συνοδεύονται από αντίστοιχο χρηματικό ποσό.

Η επιλογή των έργων θα γίνει από ανεξάρτητη επιτροπή. Στη συνεχεία, τα βραβευμένα έργα θα αποτελέσουν μέρος της Συλλογής της Πινακοθήκης. Την Επιτροπή Κρίσης θα συναποτελούν οι διευθύντριες των τριών μεγάλων μουσείων σύγχρονης τέχνης της Ελλάδας και συγκεκριμένα η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου κα Συραγώ Τσιάρα, η διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης κα Κατερίνα Γρέγου και η διευθύντρια του MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης κα Θούλη Μισιρλόγλου.

Αναφορά στην επόμενη μέρα της Δημοτικής Πινακοθήκης έγινε τόσο από τον κ. Καλογιάννη, όσο και από τον κ. Αντωνόπουλο, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι η δουλειά που έχει γίνει τόσα χρόνια αποτελεί πολύ σημαντική παρακαταθήκη και η Μπιενάλε που θα διεξαχθεί τον Δεκέμβριο είναι η ευκαιρία για την καθιέρωσή της κάθε δυο χρόνια στη Λάρισα. Με τη σειρά του, ο κ. Βάνης δήλωσε περήφανος που είναι μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής.

για περισσότερα πατήστε τον σύνδεσμο

https://www.larissanet.gr/2023/11/28/bienale-ton-apofoiton-scholon-kalon-technon-elladas-sti-larisa-megalo-politistiko-gegonos-gia-tin-poli-fot-vinteo/

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Κ. Μητσοτάκης για την τραγωδία στα Τέμπη: “Δεν πρέπει να μείνει καμία σκιά”

Η τακτική “Κυριακάτικη επικοινωνία” του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολίτες μέσω των social media …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *