«Αδυνατώ να πιστέψω πώς μπορεί να κυβερνηθεί αυτή η χώρα με μια κυβέρνηση πολλών κομμάτων» διαμηνύει ο υπουργός Υγείας- Τι λέει για Λατινοπούλου και ακροδεξιά κόμματα, γιατί πιστεύει ότι ο Κασσελάκης έχει περισσότερες πιθανότητες να εκλεγεί- Τι προτείνει να κάνει ο Τσίπρας για να επανέλθει- Γιατί πιστεύει ότι η αριστερά δεν μπορεί να πεθάνει.
Αλλαγή του εκλογικού νόμου ώστε να υπάρχει ενισχυμένη πλειοψηφία ζητάει ο Άδωνις Γεωργιάδης, καθώς όπως τονίζει είναι βαθύτατα πεισμένος πως η χώρα δεν μπορεί να κυβερνηθεί με μια κυβέρνηση πολλών κομμάτων.
Ο υπουργός Υγείας και αντιπρόεδρος της ΝΔ με συνέντευξη βόμβα που παραχωρεί στο Dnews προειδοποιεί πως «εάν δεν αλλάξει ο εκλογικός νόμος, τίθεται πράγματι σε κίνδυνο να υπάρξουν στο μέλλον κυβερνήσεις συνεργασίας εντελώς ερμαφρόδιτες», ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο «ιταλοποίησης» του πολιτικού συστήματος. «Η έλλειψη ισχυρού αντιπάλου δεν ευνοεί τη Νέα Δημοκρατία, τη βλάπτει, και το πολιτικό μας σύστημα εάν συνεχίσει η αντιπολίτευση να έχει αυτή τη μορφή, θα οδηγηθεί ασφαλώς σε πρωτόγνωρη μορφή που δεν την έχουμε ξαναζήσει», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης απαντά στο εάν η Αφροδίτη Λατινοπούλου μπορεί να είναι κυβερνητικός εταίρος της ΝΔ αν δεν υπάρχει αυτοδυναμία στις προσεχείς κάλπες, δίνει περισσότερες πιθανότητες εκλογής στον Στέφανο Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ «αν δεν τον εμποδίσουν να κατέβει», καταθέτει άποψη για το πώς ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να επανέλθει, ενώ εκπλήσσει δηλώνοντας πως «η αριστερά δεν μπορεί να πεθάνει».
Το πολιτικό σύστημα οδηγείται σε «ιταλοποίηση» κ. Υπουργέ;
Η διάσπαση και η συρρίκνωση των κομμάτων της αντιπολιτεύσεως δεν ευνοεί το πρώτο κόμμα, όπως λανθασμένα πολλοί πιστεύουν. Για να έχεις μεγάλες πλειοψηφίες, πρέπει να έχεις αυτό που λέμε, συσπείρωση. Για να έχεις συσπείρωση, πρέπει να έχεις ισχυρό αντίπαλο. Η έλλειψη ισχυρού αντιπάλου δεν ευνοεί τη Νέα Δημοκρατία, τη βλάπτει, και το πολιτικό μας σύστημα εάν συνεχίσει η αντιπολίτευση να έχει αυτή τη μορφή, θα οδηγηθεί ασφαλώς σε πρωτόγνωρη μορφή που δεν την έχουμε ξαναζήσει.
Και η ΝΔ, πάντως, δεν ανακάμπτει μετά τις ευρωεκλογές. Μήπως χρειάζεται να ενταθεί αυτό που ονομάζουμε «δεξιά στροφή»;
Δεν έχει να κάνει με την δεξιά ή με την αριστερή στροφή. Έχει να κάνει με το γεγονός ότι σήμερα στην Ελλάδα ο μόνος υποδοχέας της όποιας διαμαρτυρίας δεν μπορεί να είναι κανένας άλλος παρά μόνο η Νέα Δημοκρατία, καθόσον όλα τα άλλα κόμματα της αντιπολιτεύσεως φαντάζουν στα μάτια τού μέσου πολίτη ως ασήμαντα από τη στιγμή που ασχολούνται μόνο με τα εσωκομματικά τους θέματα και καθόλου με τα προβλήματα του κόσμου.
Άρα, ο μόνος υποδοχέας διαμαρτυρίας, όπως προείπα, είναι η Νέα Δημοκρατία. Αυτό μακροπρόθεσμα μπορεί να μας βλάψει πάρα πολύ. Οφείλω πάντως να πω ότι η ρήση που ακούω συχνά πως «η δεύτερη Κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν κάνει τόσα πολλά πράγματα όσο η πρώτη», δεν ισχύει. Η δεύτερη Κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει κάνει πολλά περισσότερα πράγματα από την πρώτη και θα εξακολουθήσει να κάνει.
Εκτιμάτε πως χρειάζεται αυτή τη φορά να αλλάξει ο εκλογικός νόμος; Ή θα πάμε σε κυβερνήσεις συνεργασίας; Και το λέω γιατί όλοι οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ αποκλείουν το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και πως η μόνη λύση που σας μένει είναι τα κόμματα στα δεξιά σας.
Είμαι υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου διότι πάντα πίστευα στις ισχυρές κυβερνήσεις. Η θέση μου παραμένει η ίδια διαχρονικά. Είμαι υπέρ της ενισχυμένης πλειοψηφίας, θέλω αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Δεν πιστεύω καθόλου πια σε κυβερνήσεις συνεργασίας. Έχω υπηρετήσει σε δύο τέτοιες κυβερνήσεις, στην Κυβέρνηση Παπαδήμου και στην Κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και σας διαβεβαιώ ότι αδυνατώ να πιστέψω πως μπορεί να κυβερνηθεί αυτή η χώρα με μία Κυβέρνηση πολλών κομμάτων.
Μπορείτε, όμως, να συγκροτήσετε κυβέρνηση με ακροδεξιά κόμματα;
Εάν δεν αλλάξει ο εκλογικός νόμος, τίθεται πράγματι σε κίνδυνο να υπάρξουν στο μέλλον κυβερνήσεις συνεργασίας εντελώς ερμαφρόδιτες. Σας υπενθυμίζω ότι ακόμα και η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ήταν μία εντελώς ερμαφρόδιτη Κυβέρνηση, καθόσον ένα κόμμα της αριστεράς και μάλιστα της Ριζοσπαστικής, είχε συνεργαστεί με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ένα κόμμα δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας.
Όμως, οι αδύναμες πλειοψηφίες δημιουργούν όχι μόνο αδύναμες κυβερνήσεις, αλλά και ερμαφρόδιτες κυβερνήσεις. Προσωπικά, δεν θα ήθελα να δω ένα τέτοιο ενδεχόμενο να συμβαίνει και θα προτιμούσα μια αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Τη Λατινοπούλου πώς την κρίνετε; Μπορεί να είναι εν δυνάμει κυβερνητικός σύμμαχός σας;
Επαναλαμβάνω, όχι, δεν μπορώ να δω την κυρία Λατινοπούλου ως κυβερνητικό μας σύμμαχο. Αν όμως σε ένα κοινοβούλιο δεν υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία, τότε σε αναγκάζει η ζωή να κάνεις πολλών ειδών συμβιβασμούς. Οι συμβιβασμοί αυτοί δεν είναι καλό πράγμα στην πολιτική, γιατί ενισχύουν την απαξία του πολιτικού συστήματος. Για αυτό και θα το επαναλάβω: χρειαζόμαστε έναν εκλογικό νόμο που θα εξασφαλίζει ισχυρή Κυβέρνηση.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ τι προβλέπετε; Και πόσο πιθανή θεωρείτε την επανεκλογή Κασσελάκη;
Είναι αδύνατον να κάνεις αυτή τη στιγμή πρόβλεψη για το τι θα γίνει στον ΣΥΡΙΖΑ. Κατ’ αρχάς, δεν ξέρεις καν αν θα είναι υποψήφιος ο κύριος Κασσελάκης ή αν θα βρουν έναν τρόπο να τον εμποδίσουν. Εάν τελικά είναι υποψήφιος ο κύριος Κασσελάκης, έχει ασφαλώς τις περισσότερες πιθανότητες να εκλεγεί. Εάν μάλιστα το δίπολο είναι Κασσελάκης – Πολάκης, έχει εξαιρετικά περισσότερες πιθανότητες.
Εκτιμάτε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα επανέλθει στο μέλλον;
Πιστεύω ότι ο κύριος Αλέξης Τσίπρας εξακολουθεί να κάνει λάθος. Τον παρακολουθώ πολλά χρόνια. Ήταν το μεγαλύτερο πολιτικό ταλέντο της δικής μου γενιάς. Είχε το μεγαλύτερο φυσικό χάρισμα με τον κόσμο. Κατάφερε να γίνει Πρωθυπουργός σε πολύ νεαρή ηλικία, εκεί που κανείς δεν το περίμενε. Στην πρώτη του κάλπη, έλαβε ένα απίστευτο ποσοστό στον Δήμο Αθηναίων ενώ δεν τον ήξερε πραγματικά κανένας. Έχει απίστευτα φυσικά ταλέντα. Δυστυχώς, δεν τα δούλεψε. Κάπως εφυσυχάστηκε και σιγά – σιγά το ταλέντο του γύρισε μπούμερανγκ.
Έχασε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και αντί να κάνει τη στροφή την ώρα που έπρεπε, αυτή που περίπου θέλει να κάνει τώρα, έχασε μία τετραετία με τον Πολάκη και την τοξικότητα. Αυτό τον οδήγησε στη συντριβή του. Παραιτήθηκε και ενώ θα έπρεπε να είναι μακριά από τον ΣΥΡΙΖΑ για να πάψει να έχει φθορά, ανακατεύτηκε στην εκλογή Κασσελάκη. Χρεώθηκε τον Κασσελάκη και όταν κατάλαβε ότι ο Κασσελάκης δεν τραβάει, προσπάθησε να τον ρίξει από τον ΣΥΡΙΖΑ με τη γνωστή επιστολή στο συνέδριό τους και υπέστη ο ίδιος πρωτοφανή εσωκομματική ήττα, αδιανόητη για το μέγεθος του Αλέξη Τσίπρα.
Εξακολουθεί να κάνει λάθος, γιατί έστω και στο παρασκήνιο, φαίνεται να εμπλέκεται στις τωρινές διαδικασίες. Ο κύριος Τσίπρας αν θέλει κάποτε στα αλήθεια να επανέλθει, πρέπει για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα να μην έχει καμία εμπλοκή με την πολιτική, διότι αυτή θα του δημιουργεί συνεχή φθορά. Όσο εμπλέκεται στην πολιτική, τόσο θα πηγαίνει προς τα κάτω.
Από το ΠΑΣΟΚ τι σας φοβίζει περισσότερο; Τι δεν θα θέλατε να προκύψει στις προσεχείς εκλογές;
Δεν εμπλέκομαι στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ καθόλου, αντιθέτως θέλω να τους συγχαρώ γιατί έχουν μια αρκετά αξιοπρεπή και δημοκρατική εσωκομματική διαδικασία. Θα πουν και κάτι μεταξύ τους, αλλά εκλογές είναι, δεν μπορεί να είναι και εκκλησία.
Σε γενικές γραμμές πιστεύω ότι η διαδικασία που έχει ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ συμβάλει στη Δημοκρατία μας και είναι καλό πράγμα για την Ελλάδα να μπορούν τα κόμματα με αυτόν τον τρόπο να αποφασίζουν για τα εσωκομματικά τους ζητήματα.
Από εκεί και πέρα, το ποιος θα βγει Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι ζήτημα αποκλειστικά των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και όχι δικό μου, ούτε κανενός τρίτου. Θα εκλέξουν αυτόν ή αυτήν που νομίζουν.
Εκτιμάτε ότι η αριστερά, όπως λένε ορισμένοι, έχει πεθάνει;
Η αριστερά δεν μπορεί να πεθάνει. Είναι λάθος αντίληψη αυτή. Ούτε η δεξιά μπορεί να πεθάνει. Αριστερά και δεξιά υπήρχε στον άνθρωπο από την ύπαρξη του πρώτου ανθρώπου.
Η έννοια της διάκρισης δεξιά και αριστερά με τον τρόπο που την έχουμε στο μυαλό μας σήμερα δεν είναι καινούρια, είναι πανάρχαια. Αν διαβάσετε την ιστορία της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, υπήρχαν οι αριστεροί και οι δεξιοί. Αν διαβάσετε την ιστορία της Res publica, υπήρχαν οι αριστεροί και οι δεξιοί.
Πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν αριστεροί και δεξιοί. Όσο και αν λέμε δεν υπάρχουν ταμπέλες, οι ταμπέλες υπάρχουν μέσα μας, γιατί ο καθένας μας βλέπει τον τρόπο από μία συγκεκριμένη οπτική γωνία.
Άλλες φορές κυριαρχεί η μία πλευρά, όπως τώρα η δεξιά, άλλες φορές η άλλη πλευρά, όπως σε παρελθούσες εποχές η αριστερά. Ο διάλογος μεταξύ των δυο και η προσπάθεια ώσμωσης των δύο τρόπων σκέψης, παράγει θετικά αποτελέσματα. Εγώ δεν θα ήθελα να ζω σε μια κοινωνία χωρίς καθόλου αριστερά, ούτε χωρίς καθόλου δεξιά.
www.dnews.gr