Παρασκευή , 24 Μαρτίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Νάουσα: «Γενίτσαροι και Μπούλες» Το πατροπαράδοτο έθιμο της Αποκριάς που χάνεται στα βάθη των αιώνων

Η όμορφη πόλη της Νάουσας, -η μοναδική ηρωική πόλη σε όλη την Ελλάδα– εκτός από το διάσημο κρασί της και το περίφημο χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγάδια έχει συνδυάσει το όνομά της και με τις Απόκριες. Και αυτό λόγω ενός εθίμου που αναβιώνει κάθε χρόνο τέτοια περίοδο και βρίσκει τις ρίζες του χαμένες βαθιά στο χρόνο.

Μία φορά να επισκεφτεί τη Νάουσα κανείς, λοιπόν, τις Απόκριες είναι αρκετή για να ανανεώνει κάθε χρόνο την ίδια περίοδο το ραντεβού του μαζί της. Το κέφι, ο ενθουσιασμός και ο αυθορμητισμός κυριαρχούν σε καθημερινή βάση σε όλους τους δρόμους της, με τον παραδοσιακό ζουρνά να κυριαρχεί στα ακούσματα και τις επιλογές του κόσμου και τους αυτοσχέδιους εορτασμούς και γλέντια να στήνονται σχεδόν σε κάθε γειτονιά και στέκι της πόλης.

Από τα πιο χαρακτηριστικά, ωστόσο, έθιμα της Νάουσας είναι οι «Μπούλες», κατά κόσμον «Γενίτσαροι και Μπούλες», με βαθιές ρίζες στο πέρασμα των αιώνων που συνδυάζουν την τοπική παράδοση με τους ηρωικούς αγώνες, ενώ αναφορές γίνονται και στην αρχαία Ελλάδα και το θεό Διόνυσο.

Νάουσα: Το πατροπαράδοτο έθιμο της Αποκριάς που χάνεται στα βάθη των αιώνων
Η μεγαλύτερη ακμή του εθίμου σημειώθηκε στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αι., ενώ μέχρι σήμερα εφαρμόζεται αναλλοίωτο, δημιουργώντας μια συγκινησιακή ατμόσφαιρα που καθορίζει και το «χαρακτήρα» της Αποκριάς. Πρόκειται, λοιπόν, για μπουλούκια (ομάδες) αντρών ντυμένων με την παραδοσιακή ενδυμασία του Γενίτσαρου, οι οποίοι γυρίζουν στους δρόμους και τις γειτονιές της πόλης χορεύοντας παραδοσιακούς χορούς με τη συνοδεία του ζουρνά και του νταουλιού.

Το έθιμο διαδραματίζεται την πρώτη Κυριακή της Αποκριάς και τη Δευτέρα, συνεχίζεται την Κυριακή της Αποκριάς (το απόγευμα πραγματοποιείται υπαίθριο γλέντι στην περιοχή Αλώνια με παραδοσιακούς μεζέδες και το φημισμένο τοπικό ξινόμαυρο) και την Καθαρά Δευτέρα, για να ολοκληρωθεί την Κυριακή της Ορθοδοξίας στην περιοχή του Σπηλαίου.

Μία από τις εμπειρίες ζωής που αξίζει να βιώσει ο επισκέπτης της Νάουσας κατά τις ημέρες της Αποκριάς είναι να παρακολουθήσει από κοντά την διαδικασία ντυσίματος του Γενίτσαρου και να ακολουθήσετε τη διαδρομή του μπουλουκιού. Θα ζήσετε μια μοναδική εμπειρία ζωής που πραγματικά θα σας μείνει αξέχαστη.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Με ανακοίνωσή του ο νυν Δήμαρχος Αγράφων Αλέξης Καρδαμπίκης ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του κ.Κωνσταντίνου Κουτσούμπα

Με ανακοίνωσή του ο νυν Δήμαρχος Αγράφων Αλέξης Καρδαμπίκης ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του κ.Κωνσταντίνου Κουτσούμπα …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *