Πέμπτη , 1 Δεκεμβρίου 2022
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Νέα «χτύπημα» στους ελαιοπαραγωγούς – Το μπουρίνι «σάρωσε» τις ελιές στην περιοχή του Αγρινίου

Νέα «χτύπημα» στους ελαιοπαραγωγούς – Το μπουρίνι «σάρωσε» τις ελιές όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία τονίζει πως το έντονο μπουρίνι της Τρίτης στην περιοχή του Αγρινίου αποτελείωσε τους ελαιοπαραγωγούς στη Καμαρούλα, την Αβόρανη, το Ρουπακιά και το Καινούργιο
Αναλυτικά το δημοσίευμα:
Δεύτερο ισχυρό πλήγμα δέχθηκαν οι ελαιοπαραγωγοί της Καμαρούλας, της Αβόρανης και του Αγρινίου (Ρουπακιά) μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, μετά την ισχυρή βροχόπτωση και το χαλάζι του έριξε στην περιοχή την Τρίτη 30/08/22. Αυτή την φορά όμως επλήγησαν εξίσου σοβαρά και οι ελαιοπαραγωγοί του Καινουργίου!

Μετά το ισχυρό «χτύπημα» που δέχθηκαν τον Ιούνιο από την κακοκαιρία «Genesis», όπου για 16 λεπτά η δύναμη και το μέγεθος του χαλαζιού προκάλεσε ζημιά μεταξύ 40% και 90% (ανάλογα την περίπτωση), η ζημιά αυτή την φορά είχε τέτοιο μέγεθος που αποτελείωσε όποια από τα δένδρα κατάφεραν να «ζωντανέψουν» στο μεσοδιάστημα.

Η απόγνωση είναι μεγάλη, καθώς μετά τα ισχυρά φαινόμενα της Τρίτης οι ελαιοπαραγωγοί των περιοχών αυτών χάνουν σχεδόν ολοκληρωτικά την παραγωγή τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται, τόσο για τα δένδρα, όσο και για την τσέπη τους.

«Στην Καμαρούλα, στην Αβόρανη και στο Καινούργιο τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ κάνουν επισημάνσεις. Εντοπίζουν δηλαδή τα ποσοστά ζημιάς, πτώσης και χτυπημάτων. Οι περιοχές αυτές είχαν πληγεί σοβαρά και πάλι τον Ιούνιο, ενώ σύμφωνα με την πρώτη εικόνα που έχουμε μέχρι στιγμής, η ζημιά που προκλήθηκε την Τρίτη είναι εξίσου σοβαρή. Δεν έχω ακόμη ολοκληρωμένη άποψη, αλλά βλέπω πως οι ζημιές που καταγράψαμε μέχρι τώρα στο πλαίσιο των επισημάνσεων στην Καμαρούλα και την Αβόρανη είναι πολύ μεγάλες. Πλήρη εικόνα θα έχουμε τις επόμενες ημέρες. Τα ποσοστά τον Ιούνιο ήταν πολύ μεγάλα στις δύο αυτές περιοχές.

Είχαμε δώσει στα κεντρικά της υπηρεσίας ως μέσο όρο 40% για τις ζημιές σε όλα τα χωριά που είχαν πληγεί τον Ιούνιο στην περιοχή του Αγρινίου και άλλου λ.χ. στην Γουριά Μεσολογγίου που είχε πληγεί, χωρίς όμως να σημαίνει πως αυτό το ποσοστό αφορούσε όλα τα χωριά. Αλλού το ποσοστό ζημιάς ήταν πάρα πολύ μεγαλύτερο από το ποσοστό αυτό και αλλού ήταν τόσο» τόνισε ο Διευθυντής του ΕΛΓΑ Αγρινίου Βασίλης Φέζος μιλώντας στη «Σ», συμπληρώνοντας πως: «μετά τη νέα αναγγελία που εγκρίναμε ως υπηρεσία για τις περιοχές που επλήγησαν από τα φαινόμενα της Τρίτης 30/08/22 θα έχουν οι παραγωγοί προθεσμία 15 ημερών για να κάνουν τις δηλώσεις τους».

Οι ενδείξεις για την φετινή χρονιά ήταν πως οι ελαιοπαραγωγοί της περιοχής θα είχαν καλή παραγωγή και ποιοτικό καρπό, αλλά τα φαινόμενα σαν και αυτό που έπληξε προχθές την περιοχή του Αγρινίου (τμήμα του Ρουπακιά, την Καμαρούλα, την Αβόρανη και το Καινούργιο) δεν επιτρέπει σε κανέναν να έχει ελπίδα.

Ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Καμαρούλας, περιοχή που επλήγη περισσότερο και τον Ιούνιο και τώρα, Αλέξης Μερμίγκας μιλώντας στη «Σ» τόνισε:
«είναι η δεύτερη φορά που έριξε χαλάζι στην περιοχή μας και αυτή την φορά η καταστροφή είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή του Ιουνίου και αυτό φαίνεται τώρα με την πρώτη ματιά. Πέραν του γεγονότος ότι έριξε πολύ χαλάζι είχε και ισχυρό άνεμο, σχεδόν ανεμοστρόβιλο. Οι ζημιές όμως οι μεγαλύτερες προκλήθηκαν από το χαλάζι που είχε και μέγεθος. Οι ελιές που έμειναν στο δένδρο είναι όλες χτυπημένες.

Ενδεικτικά για να αποκτήσουμε και εμείς εικόνα πήραμε από διάφορα σημεία της Καμαρούλας 14 ελιές από κάθε δένδρο για να τις συγκινούμε για να διαπιστώσουμε το μέγεθος της ζημιάς και βλέπαμε πως από τις 14 ελιές ήταν δεν ήταν η μια καλή, οι 10 ήταν για πέταγμα και οι υπόλοιπες ήταν χτυπημένες από το χαλάζι. Από το «Όνειρο» μέχρι και την Ρουπακιά, τα lidl, η Σφήνα, τα Κοκκινοπύλια, τα Πετράλωνα, τα Δύο Ρέματα επλήγησαν όλα τα δένδρα, η έκταση είναι πάρα πολύ μεγάλη, όπως και η ζημιά, που αυτή την φορά είναι θεωρώ 100%».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Τροχαίο στη Λαμία: Σφοδρή σύγκρουση δύο αυτοκινήτων… [ΦΩΤΟ]

Νέο τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε στη Λαμία… Συγκρούστηκαν πλαγιομετωπικά δύο αυτοκίνητα Την Τετάρτη 30/11/2022  το απόγευμα, …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *