Τρίτη , 31 Ιανουαρίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Νόμιμη έκρινε το Συμβούλιο της Επικράτειας την υπουργική απόφαση για την περιβαλλοντική έγκριση του προγράμματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές «νοτιοδυτικά Κρήτης»

Νόμιμη έκρινε το Συμβούλιο της Επικράτειας την υπουργική απόφαση για την περιβαλλοντική έγκριση του προγράμματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές «νοτιοδυτικά Κρήτης» και «δυτικά της Κρήτης», βάσει της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).

Πρόκειται για τα δύο θαλάσσια οικόπεδα στα οποία έχουν ξεκινήσει οι σεισμικές έρευνες από την κοινοπραξία ExxonMobil/ Helleniq Energy που κατέχει τα δικαιώματα στην περιοχή, έρευνες που πλέον μπορούν να συνεχιστούν απρόσκοπτα.

Προσφυγές

Κατά της υπουργικής απόφασης είχαν προσφύγει οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς, Greenpeace και Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος», υποστηρίζοντας ότι είχε εκδοθεί δίχως να έχει προηγηθεί η απαιτούμενη απόφαση για την έγκριση της ΣΜΠΕ.

Ωστόσο, σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, η υπουργική απόφαση προβαίνει στην περιβαλλοντική έγκριση του προγράμματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις δύο θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης, γεγονός που ενισχύεται και από την εξής αναφορά που περιλαμβάνεται σε αυτή. Το Ανώτατο Δικαστήριο σημειώνει ότι η ΣΜΠΕ αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της υπουργικής απόφασης, ως εκ τούτου, οι λόγοι ακυρώσεως πρέπει να απορριφθούν ως αβάσιμοι. Το ίδιο ισχύει για τις αιτιάσεις των τριών περιβαλλοντικών οργανώσεων σχετικά με τη ν έκδοση της απόφασης χωρίς να προηγηθεί θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός, καθώς, σύμφωνα με το ΣτΕ, πριν από την περιβαλλοντική έγκριση του προγράμματος δεν απαιτείτο να έχει εγκριθεί θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός και να έχει προβλεφθεί κατανομή χρήσεων και δραστηριοτήτων ανά θαλάσσια υποπεριοχή.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Ο καιρός σήμερα Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023,με πρόσκαιρες και τοπικές βροχές σε μεγάλο μέρος της χώρας

Τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα. Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας στα ανατολικά …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *