Σάββατο , 4 Φεβρουαρίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Ο Άγιος Παντελεήμονας για πολλούς αποτελεί το «κόσμημα» του Ολύμπου

Αντιπροσωπευτικό δείγμα της τοπικής, μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής ο Παλαιός Παντελεήμονας αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στον Όλυμπο. Και μάλιστα όχι τυχαία, καθώς συνδυάζει ιδανικά το φυσικό πλούτο του θεού των βουνών με την γραφικότητα και τη ζεστασιά ενός χωριού, που ο καθένας θα ήθελε να αποκαλούσε χωριό του.

Ο Άγιος Παντελεήμονας για πολλούς αποτελεί το «κόσμημα» του Ολύμπου, το οποίο λόγω της αμφιθεατρικά χτισμένης τοποθεσίας του χαίρει άπλετης θέας που στην κυριολεξία συγκλονίζει τον

Το χωριό, παραδομένο στην «αγκαλιά» του βουνού των Θεών, διατηρεί τις παραδόσεις του (δεν επιτρέπεται η είσοδος σε αυτοκίνητα) και παραμένει πιστό στην παραδοσιακή του μορφή, με τα λιθόστρωτα δρομάκια, τα πέτρινα σπίτια και τις γραφικές πλατεΐτσες.

Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική του χωριού
Χτισμένος σε υψόμετρο περίπου 500 στις ανατολικές πλαγιές του Ολύμπου, με υπέροχη θέα στο Θερμαϊκό κόλπο, τις ακτές της Νότιας Πιερίας και το επιβλητικό κάστρο του Πλαταμώνα και σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων από τη Θεσσαλονίκη, ο Παλαιός Παντελεήμονας είναι ένα από τα καλύτερα δείγματα παραδοσιακής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής στην βόρεια Ελλάδα.

Συνδυάζει όμως και την ηπειρώτικη παράδοση, καθώς ήταν Ηπειρώτες τεχνίτες εκείνοι που έβαλαν το λιθαράκι τους στην καλαίσθητη και πανέμορφη ανάπτυξή του. Το χωριό έχει καταφέρει να διατηρήσει την παραδοσιακή του μορφή και αρνείται πεισματικά να «υποκύψει» σε κάθε τι μοντέρνο. Και για του λόγου το αληθές, τα αυτοκίνητα μένουν εκτός οικισμού.

Έτσι, οι επισκέπτες περιδιαβαίνουν στα καλντερίμια, ανάμεσα στα πέτρινα σπίτια, κάνουν μία στάση στη λιθόστρωτη πλατεία και απολαμβάνουν την καλαισθησία του οικισμού και τη φύση που τον περιβάλλει, καθώς είναι πνιγμένος σε καστανιές, κουμαριές, οξιές και πλατάνια.

Ένας προορισμός παραδομένος στην πλούσια φύση του Ολύμπου
Ο όμορφος οικισμός δεν είναι το μόνο που θα κάνει τον ταξιδιώτη να θέλει να επιστρέψει σε αυτόν τον τόπο της ηρεμίας. Είναι ταυτόχρονα η αρμονική ενσωμάτωσή του στη φύση και το περιβάλλον του που προσκαλεί τους φυσιολάτρες και όχι μόνο να γνωρίσουν τα πυκνόφυτα δάση γύρω από τον Παλαιό Παντελεήμονα και την πλούσια χλωρίδα και πανίδα του βουνού των Θεών. Η περιοχή ενδείκνυται για πεζοπορία αλλά και ποδήλατο βουνού.

 

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

LIVE η πορεία της κακοκαιρίας “Barbara” – Πότε θα χιονίσει στη Φθιώτιδα [χάρτης]

Παρακολουθήστε LIVE  την πορεία της κακοκαιρίας “Barbara” Κύρια χαρακτηριστικά της νέας κακοκαιρίας σύμφωνα με την …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *