Παρασκευή , 9 Δεκεμβρίου 2022
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθαρίζει στη ΔΕΘ, ότι πρέπει να δοθούν εξηγήσεις και να αποδοθούν ευθύνες, για το τεράστιο σκάνδαλο των υποκλοπών

Το τεράστιο σκάνδαλο των υποκλοπών είχε κεντρικό ρόλο στη συνέντευξη Τύπου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ, με τον Αλέξη Τσίπρα να ξεκαθαρίζει ότι πρέπει να δοθούν εξηγήσεις και να αποδοθούν ευθύνες, για να προσθέσει ότι η χώρα δεν μπορεί να πάει σε εκλογές με αυτή την περιρρέουσα ατμόσφαιρα.

Οι υποκλοπές, αφωνία Μητσοτάκη και οι προσπάθειες συσκότισης από την κυβέρνηση ήταν και στο επίκεντρο της ερώτησης που έκανε προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο ανταποκριτής της «Εφ.Συν.» στη Θεσσαλονίκη, Απόστολος Λυκεσάς.

Αναλυτικά
Ερώτηση: Κύριε πρόεδρε Από την πρώτη στιγμή που αποκαλύφθηκε το ζήτημα των τηλεφωνικών υποκλοπών η κυβέρνηση οχυρώθηκε πίσω από την επίκληση του απορρήτου, με δεύτερη γραμμή άμυνας την χυδαία λογική, «ανέκαθεν και κάθε μέρα συμβαίνουν αυτά». Τα γεγονότα όμως είναι πεισματάρικα όπως και η Εφημερίδα των Συντακτών που έχει συμβάλλει στις αποκαλύψεις. Τα αναντίρρητα γεγονότα είναι η παρακολούθηση των συναδέλφων Μαλιχούδη και Κουκάκη, η παγίδευση του τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Ανδρούλακη και εσχάτως μάθαμε αυτό του κ. Σπίρτζη. Σύμφωνα δε με δημοσιεύματα που δεν έχουν αμφισβητηθεί υπάρχουν άλλοι 7 τουλάχιστον πολιτικοί που βρισκόταν υπό παρακολούθηση. Τα αρχεία παρακολουθήσεων Ανδρουλάκη – Κουκάκη λένε ότι καταστράφηκαν. Η ΝΔ δεν δέχεται τους μάρτυρες που προτείνατε, ο πρωθυπουργός δεν ήξερε τίποτα, λέει, Κοντολέων και Δημητριάδης γνωρίζουν αλλά επικαλούνται το απόρρητο. Η μεθοδευμένη συγκάλυψη, η συσκότιση είναι ήδη προφανής καθώς η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής θα αδυνατεί να ξύσει, έστω, και την επιδερμίδα της υπόθεσης.

Πρώτα σας ζητώ μια διευκρίνιση: έχετε πει ότι ο προηγούμενος διοικητής της ΕΥΠ κ. Ρουμπάτης ύστερα από εντολή σας ενημέρωνε τον κ. Μητσοτάκη. Εσείς έχετε ενημερωθεί ποτέ και για οποιοδήποτε θέμα από τον κ. Κοντολέοντα;

Και σας ρωτώ πέρα από τα μέτρα που ανακοινώσατε χθες για την ΕΥΠ το ερώτημα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ τι θα κάνει, τι πρωτοβουλίες θα πάρει για να μην θαφτεί στο σκοτάδι αυτή η βρώμικη ιστορία και να μην θαφτεί η Δημοκρατία στην θανατηφόρα γι αυτήν μοιρολατρία που οδηγεί στην απολυταρχία;

Απάντηση: Είχα μόνο μία εθιμοτυπική επίσκεψη από τον κ. Κοντολέοντα αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και μετά την προειδοποίησή μου στη Βουλή προς τον πρωθυπουργό, καλοκαίρι του 19 ότι διαπράττει μέγα ατόπημα επιλέγοντας έναν άνθρωπο που δεν πληροί τα κριτήρια του νόμου και αλλάζοντας τον νόμο προκειμένου να τον κάνει διοικητή της ΕΥΠ και την επισήμανση μου ότι είναι λάθος και δείχνει απολυταρχική αντίληψη να παίρνει την ευθύνη της ΕΥΠ στο πρωθυπουργικό γραφείο. Ήρθε στο γραφείο μου στη Βουλή για μισή ώρα έκτοπε δεν είχα καμία ενημέρωση. Καμία. Και υπήρξαν πολύ σημαντικά γεγονότα που αφορούσαν την εθνική μας ασφάλεια. Καμία ενημέρωση.

Σε ότι αφορά τις πρωτοβουλίες. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η κυβέρνηση θα απαξιώσει πλήρως την κοινοβουλευτική διαδικασία, θα επιχειρήσει τουλάχιστον. Η Εξεταστική επιτροπή που έχουμε ζητήσει όλοι είναι μια παρωδία. Υπάρχει πλειοψηφία των βουλευτών της ΝΔ με αποτέλεσμα να παίρνουν εντολή να μην καλούνται μάρτυρες να μην αφήνουν να γίνουν ερωτήσεις και να διακόπτουν τους βουλευτές που ρωτούν σε κρίσιμες στιγμές να δημιουργούν εντάσεις. Είναι μια παρωδία, ένας εξευτελισμός της δημοκρατικής διαδικασίας, δεν υπάρχει αμφιβολία.

Όπως εξευτελισμός της διαδικασίας ήταν όταν αποκαλύφθηκε ότι το ίδιο κακόβουλο λογισμικό που μόλυνε το κινητό του κ. Κουκάκη, αποπειράθηκε να μολύνει το κινητό του κ. Ανδρουλάκη, μόλυνε τελικά το κινητό του κ. Σπίρτζη, το ίδιο ακριβώς, άραγε από ποιόν. Ξέρετε τι σημαίνει μόλυνση του κινητού με αυτό το λογισμικό; Σημαίνει ότι για όσο διάστημα ήταν ενεργό είχανε την δυνατότητα όχι απλά να ακούνε τις συνομιλίες του Σπίρτζη, είχανε την δυνατότητα να ενεργοποιούν το κινητό του όταν βρισκόταν σε συνεδριάσεις της; Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, όταν βρισκόταν σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες με εμένα, για να καταστρώνουμε στρατηγική στα ζητήματα και να συζητάμε τα θέματα της δημόσιας ασφάλειας της προστασίας του πολίτη, είχανε την δυνατότητα να ανοίγουνε κάμερα και να παρακολουθούνε τι ακριβώς συμβαίνει και κανείς δεν μιλάει γι αυτό.

Και, κοιτάξτε, εδώ είμαστε υπεύθυνοι όλοι.

Η προστασία του Συντάγματος εναπόκειται στους ίδιους τους πολίτες, τον ελληνικό λαό σε όλους μας τις πολιτικές δυνάμεις τους βουλευτές τους δημοσιογράφους. Όλα τα διεθνή μέσα έχουνε καταδείξει ως κύριο ζήτημα την κατάλυση της δημοκρατικής λειτουργίας στη χώρα (Financial Times, New York Times, Guardian, Politico) ,και εδώ λειτουργούμε σαν να μην συμβαίνει τίποτα.

Τελικός κριτής όλων μας είναι ο ελληνικό λαός, αλλά εμείς αυτήν υπόθεση δεν θα την αφήσουμε έτσι, και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και με την αρμόδια επίτροπο και όπου μπορούμε στα διεθνή φόρα αλλά και μέσα από τις δυνατότητες που μας δίνει το θεσμικό πλαίσιο μέσα στη χώρα θα παλέψουμε, θα αγωνιστούμε για να μην μείνει αυτή η υπόθεση στο σκοτάδι. Και θέλω να επαναλάβω κάτι που έχω πει με δήλωσή μου. Ποινικές ευθύνες δεν θα αντιμετωπίσουν όσοι πουν την αλήθεια ως οφείλουν με βάση το σύνταγμα και τους νόμους στο ελληνικό κοινοβούλιο που δεν υπάρχει απόρρητο. Ποινικές ευθύνες πιθανότητα θα αντιμετωπίσουν όσοι γνωρίζουν την αλήθεια και την αποκρύπτουν.

Διότι εδώ δεν έχουμε ένα πολιτικό λάθος, έχουμε μια αξιόποινη πράξη. Όσο δεν μας λένε την αιτία για την οποία παρακολουθούσαν πολιτικά στελέχη και ιδιαίτερα ένα πολιτικό αρχηγό –ο κ. Ανδρουλάκης και ο κ. Σπίρτζης είναι εκλεγμένοι, ο ένας στο ευρωκοινοβούλιο και ο άλλος στο κοινοβούλιο- όσο λοιπόν επικαλούνται έναν απροσδιόριστο εθνικό λόγο χωρίς να μας λένε την αιτία επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες και τις υποψίες μας ότι δεν πρόκειται μόνο γι αυτούς τους δύο. Αυτοί είναι η κορυφή του παγόβουνου.

Δεν μπορούμε να πάμε σε εθνικές εκλογές με τον αρχηγό ενός κόμματος που ζητά την ψήφο του ελληνικού λαού να έχει ανοιχτό τέτοιο θέμα, να το αφήνει ανοιχτό ο κ. Μητσοτάκης αν είναι δηλαδή πράκτορας ξένων συμφερόντων. Δεν γίνεται αυτό. Θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας μέσα κι έξω από τη χώρα με όσα θεσμικά μέσα διαθέτουμε προκειμένου η αλήθεια να βγει στο φως. Και να είστε βέβαιοι ότι κάποια στιγμή η αλήθεια θα βγει στο φως, δεν θα καταφέρουν να την κρύψουν στο σκοτάδι.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Έκτακτο Δελτίο Καιρού – Ισχυρές βροχές και χαλαζοπτώσεις

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε Έκτακτο Δελτίο Καιρού – Νέα κακοκαιρία από Σάββατο 10/12/2022 Επιδείνωση …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *