Τρίτη , 30 Μαΐου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Ο Δήμος Λαμιέων στις εορταστικές εκδηλώσεις για τη 200η Επέτειο της «Β΄ εν Άστρει Εθνικής Συνέλευσης των Ελλήνων»

 

Ο Δήμος Λαμιέων εκπροσωπήθηκε από τον Αντιδήμαρχο Παναγιώτη Φώσκολο

Η συμβολική συνεδρίαση για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από τη Σύγκληση της Β΄ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων στο Άστρος Κυνουρίας με τη συμμετοχή και του Δήμου Λαμιέων

Εορταστικές εκδηλώσεις για τη 200η Επέτειο της «Β΄ εν Άστρει Εθνικής Συνέλευσης των Ελλήνων» πραγματοποιούνται στο ιστορικό Άστρος Κυνουρίας, μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Βόρειας Κυνουρίας Γιώργου Καμπύλη, με παράλληλη συμβολική συνεδρίαση των Δημάρχων, ως εκπροσώπων των ιστορικών επαρχιών που απέστειλαν παραστάτες – πληρεξουσίους στη Β΄ Εθνοσυνέλευση των Ελλήνων, με θέμα: “Ο ρόλος των πληρεξουσίων στις διεργασίες της Β΄ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων, στο Άστρος, 1823”.

Μια από τις σημαντικότερες στιγμές της Ελληνικής Επανάστασης με την επαναδιακήρυξη της Εθνικής Ανεξαρτησίας και τη συνέχιση της Επανάστασης με κάθε τρόπο, «αναβίωσε» στο Άστρος Κυνουρίας με την συμμετοχή και του Δήμου Λαμιέων, ο οποίος εκπροσωπήθηκε από τον Αντιδήμαρχο Παναγιώτη Φώσκολο που παρέστη αντί του Δημάρχου Θύμιου Καραΐσκου.

Στον χαιρετισμό του ο Αντιδήμαρχος Λαμιέων Παναγιώτης Φώσκολος τόνισε χαρακτηριστικά: «…Εκ μέρους του Δημάρχου Λαμιέων κ. Ευθύμιου Καραΐσκου, ο οποίος λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να παρευρεθεί, οφείλω να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση του Δήμου Λαμιέων στη σημερινή επετειακή εκδήλωση και να συγχαρώ όλους όσους συνεργάστηκαν, για την πραγματοποίησή της.

Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση σήμερα γιατί, 202 χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση του 1821, βρίσκομαι εδώ ανάμεσά σας, στον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας, στην ιστορική Αρκαδία, όπου από τις 29 Μαρτίου 1823 έως τις 18 Απριλίου 1823 διεξήχθη η Β’ Εθνοσυνέλευση. Και είναι συγκινητικό γιατί, εδώ, πραγματοποιήθηκε η πρώτη αναθεώρηση και ο εκσυγχρονισμός του από την 1η Ιανουαρίου 1822 ψηφισμένου Συντάγματος.

Η Β΄ Εθνοσυνέλευση, υπήρξε κομβικό γεγονός για την ελληνική ιστορία, σηματοδοτώντας την μετέπειτα πορεία του Ελληνικού κράτους. Επιπλέον, κατέστησε το Άστρος Κυνουρίας, σημείο αναφοράς της βούλησης των Ελλήνων, να υιοθετήσουν τις δημοκρατικές και φιλελεύθερες αξίες, αλλά και της πρόθεσής τους να διακηρύξουν τις αξίες και τα ιδανικά, πάνω στα οποία θα θεμελίωναν ένα ελεύθερο και οργανωμένο κράτος.

Μας συνδέουν πολλά διότι και ο δικός μας τόπος (ο Δήμος Λαμιέων) υπήρξε ανέκαθεν κομβικό σημείο για την Ελλάδα και στα εδάφη μας εκτυλίχθηκαν σημαντικές μάχες, που έμελλε να γραφτούν με χρυσά γράμματα στις σελίδες της Ιστορίας, όχι μόνο της Ελληνικής, αλλά και της Παγκόσμιας.

Θερμοπύλες, Αλαμάνα, Γοργοπόταμος.

Ένα ιστορικό τρίγωνο, με βαρύ αξιακό φορτίο που κληρονομήσαμε ως κάτοικοι του Δήμου Λαμιέων και είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό. Ιστορικές τοποθεσίες με γεγονότα που επηρέασαν ξεχωριστά το καθένα την Ελληνική και παγκόσμια ιστορία, συμβάλλοντας καθοριστικά στο ιδεώδες της ελευθερίας.

Η Ελληνική Επανάσταση ανέδειξε και στον τόπο μας ονόματα με βαρύ φορτίο, που καλούμαστε να τιμούμε καθημερινά με τις πράξεις μας: Αθανάσιος Διάκος, Οδυσσέας Ανδρούτσος, Πανουργιάς, Γιάννης Δυοβουνιώτης και πολλοί άλλοι, ανάμεσά τους και οι Θεόδωρος Νέγρης και Γεώργιος Αινιάν.

Οι δύο τελευταίοι ήταν και εκείνοι που εκπροσώπησαν τον τόπο μας ως πληρεξούσιοι της Ανατολικής Χέρσου Ελλάδος, στην Α’ Εθνοσυνέλευση. Στη Β’ Εθνοσυνέλευση δε, ο τόπος μας εκπροσωπήθηκε εκ νέου από τον Γεώργιο Αινιάν, όπως επίσης και από άλλες σημαντικές προσωπικότητες, όπως ο Αθανασούλας Αναγνώστου και ο Δημάκης Ιερομνήμων,

Οι αγώνες που δόθηκαν στο πέρασμα των χρόνων και της ιστορίας για το πολυπόθητο αγαθό της ελευθερίας, καταδεικνύουν την ιδιαίτερη αξία της για την πρόοδο των ατόμων και των κοινωνιών. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Ρήγας Φεραίος: «Όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά». Πράγματι ένας άνθρωπος που μπορεί και σκέφτεται αλλά και εκφράζεται ελεύθερα, διαμορφώνει μία υπεύθυνη και πνευματικά ολοκληρωμένη προσωπικότητα.

Η ελευθερία, ιδιαίτερα στις μέρες μας, αποτελεί πολύτιμο αγαθό και επαναφέρει στις ζωές μας σημαντικούς προβληματισμούς γύρω από την ανθρώπινη φύση. Η δημόσια ή πολιτική ελευθερία των πολιτών αποτελεί συστατικό στοιχείο της «δημοκρατικής πολιτείας» και προϋποθέτει τη συμμετοχή όλων στα κοινά.

Σε αυτό το πλαίσιο, η αξία της πολιτικής ελευθερίας δεν αποτιμάται και είναι ανεκτίμητη. Έχει έννοια, η οποία ξεπερνάει τον ανθρώπινο νου. Ο άνθρωπος, υπό το καθεστώς πολιτικής ελευθερίας λειτουργεί ως πολίτης. Και, η ιδιότητα του ελεύθερου πολίτη αντιστοιχεί σε δημόσιο λειτούργημα. Είναι απαραίτητη όσο ποτέ η συνειδητοποίηση αυτή, ώστε ο καθένας να διεκδικεί και να απολαμβάνει την ελευθερία, καθιστώντας την, όχι ως δεδομένο, αλλά ως καθημερινή μας μέριμνα και ζητούμενο.

Εύχομαι από καρδιάς κάθε επιτυχία στις εκδηλώσεις, οι οποίες σχεδιάστηκαν με ιδιαίτερη φροντίδα…».

 

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Με ένα δυνατό live παρουσίασε η Σίλια Κατραλή το άλμπουμ της με τίτλο «Μια Εδέμ με χαμηλό ενοίκιο» στο Six Dogs

Δέκα τραγούδια που διηγούνται με τρόπο λυρικό μικρές εσωτερικές αφηγηματικές ιστορίες αποτελούν το δεύτερο άλμπουμ …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *