Τετάρτη , 24 Απριλίου 2024
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Ο μαγικός βυθός της θάλασσας μέσα… απ΄ τον φακό ενός διδάκτορα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Στον … μαγικό βυθό της θάλασσας και στα είδη που κατοικούν στα νερά της, μεταφέρει τους αναγνώστες του «Volos City», ένας Ιχθυολόγος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μέσω φωτογραφιών που μας εμπιστεύθηκε για δημοσίευση και οι οποίες περιλαμβάνονται στο βιβλίο του, «Ο κόσμος της θάλασσας» το οποίο βρίσκεται σε διάφορες γωνιές της Ευρώπης και του κόσμου και μέσα σε υποβρύχια!

Συνέντευξη – ρεπορτάζ ΗΛΙΑΣ ΚΟΥΤΣΕΡΗΣ

Πρόκειται για τον Δημήτρη Πάφρα, Ιχθυολόγο και υποψήφιο Διδάκτωρ στην Θαλάσσια Βιολογία και Αλιευτική Δυναμική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που κατάγεται από την Εύβοια. Το βιβλίο αυτό, εισάγει τους αναγνώστες στην πλούσια ποικιλομορφία των θαλάσσιων οργανισμών, από τους μικρότερους μικροοργανισμούς έως τα μεγαλύτερα θαλάσσια θηλαστικά. Ενσωματώνει πληροφορίες σχετικά με την αναγνώριση, την κατανομή, τη βιολογία, την οικολογία.

Η Μεσόγειος Θάλασσα άλλωστε, είναι ένας θησαυρός ζωής, ένα οικοσύστημα τεράστιας αξίας για την επιστήμη, τον πολιτισμό και την οικολογική ισορροπία του πλανήτη μας. Το μέλλον του βρίσκεται στα χέρια μας και είναι ευθύνη μας να το προστατεύσουμε και να το διατηρήσουμε για τις επόμενες γενιές.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Σε αγγλική πλέον έκδοση!

Όπως μας είπε, «βασικός στόχος του πονήματος ήταν ο κόσμος να γνωρίσει την μαγεία του βυθού της θάλασσας, που είναι ένα ξεχωριστό κομμάτι διαφορετικής ζωής, με μαγευτικά χρώματα και είναι κρίμα να μην το γνωρίζει κάποιος».

Το πρώτο του βιβλίο, το οποίο συνέγραψε με την αδελφή του Αγγελική Πάφρα με την οποία μοιράζονται την ίδια αγάπη του βυθού, κυκλοφόρησε το 2021 και έγινε έκδοσή του φέτος και στα αγγλικά, με τίτλο «The World of the sea», λόγω της ζήτησης που υπήρχε από ξένες χώρες, με πιο πολύ φωτογραφικό υλικό και περισσότερα είδη.

Ήδη το βιβλίο έχει πάρει θέση σε καταδυτικά κέντρα στον κόσμο, σε Μάλτα, Γερμανία, Ιταλία και Κύπρο.

Ο κ. Πάφρας είπε ότι η αγάπη του για τη θάλασσα προϋπήρχε, αλλά με τη φοίτησή του στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, και σε συνδυασμό με τις καταδύσεις, επέκτεινε το μεράκι αυτό με την επιστημονική γνώση.

Άλλωστε όπως λέει, η θάλασσα είναι ένας θησαυρός για την πατρίδα μας και είναι κομμάτι του πολιτισμού και του ψυχισμού μας.

 

 

Μπορούμε να εκτιμήσουμε καλύτερα την οικολογική τους σημασία

Ο υποψήφιος Διδάκτωρ ανέφερε ότι η σημασία αυτού του βιβλίου είναι σημαντική, καθώς, η Μεσόγειος αντιμετωπίζει ένα μερίδιό της σε προκλήσεις όπως είναι η ρύπανση, η υποβάθμιση των οικοτόπων, η υπεραλίευση, καθώς και η κλιματική αλλαγή.

«Η κατανόηση και η εκτίμηση της θαλάσσιας ζωής της, δεν είναι μόνο μια πηγή θαύματος, αλλά ένα κρίσιμο βήμα προς τη διατήρησή της. Μαθαίνοντας για τα διάφορα είδη που κατοικούν μέσα στα νερά, μπορούμε να εκτιμήσουμε καλύτερα την οικολογική τους σημασία και να υποστηρίξουμε την προστασία τους», ανέφερε ο ιχθυολόγος.

Ο ίδιος είπε ότι υπήρξε συνεργασία με περισσότερους από 14 φωτογράφους από πολλές περιοχές της Ελλάδας και της Κύπρου, με περισσότερες από 600 θεματικές φωτογραφίες, στο βιβλίο υπάρχουν περισσότεροι από 350 θαλάσσιοι οργανισμοί, που έχουν ληφθεί σε ελεύθερη και αυτόνομη κατάδυση, απ΄ τον Παγασητικό, τις περιοχές που βρέχονται απ΄το Αιγαίο στη Μαγνησία, τις Σποράδες, τη Μεσόγειο κ.α.

Σύμφωνα με τον κ. Πάφρα, την ομορφιά αυτή δεν είναι τόσο δύσκολο κάποιος να την προσεγγίσει, τα καλοκαίρια είναι εύκολο να την εξερευνήσει και να γίνει κι αυτός εξερευνητής της μαγείας που κρύβεται στα ελληνικά νερά, ενώ σημαντικό κομμάτι είναι ο κόσμος αυτός να το αγαπήσει και να ευαισθητοποιηθεί.

Αναφερόμενος στη Μεσόγειο Θάλασσα, τονίζει, ότι παρά το σχετικά μικρό της μέγεθος σε σύγκριση με τους ωκεανούς του κόσμου, μπορεί να υπερηφανεύεται για μια εκπληκτική σειρά θαλάσσιων οργανισμών. Είναι το σπίτι σε περισσότερα από 17.000 γνωστά είδη.

 

«Τελικά πως είναι κόσμος μέσα στη θάλασσα;»

Όταν τον ρωτάμε, «τελικά πως είναι κόσμος μέσα στη θάλασσα;», μας απαντά, ότι είναι «ένας κόσμος όμορφος, μοναδικός, γοητευτικός, πλούσιος, ποικιλόμορφος, μυστήριος, σαγηνευτικός, ένας κόσμος που σε τραβάει σαν μαγνήτης κοντά του…σε μαγεύει και δεν θες να τον αποχωριστείς. Είναι γεμάτο χρώματα, κρυμμένα μυστικά,  φαντασμαγορικά θαλάσσια πλάσματα και άλλα που ίσως ακόμα δεν έχει δει το ανθρώπινο μάτι εκεί κάτω.

 

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

Ο Δημήτριος Πάφρας, γεννήθηκε το 1999 στην Αθήνα. Μεγάλωσε στην Αμάρυνθο, που είναι παραλιακή κωμόπολη της Εύβοιας.  Το 2022 αποφοίτησε από το τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το πτυχίο τμήματος αναγνωρίζεται ως τίτλος σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (ΙNTEGRATED MASTER). Ασχολείται με την αυτόνομη κατάδυση πάνω από 5 χρονιά και κατέχει το τίτλο «Divemaster PADI». Από  2023 είναι υποψήφιος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που πραγματοποιεί έρευνα στα μαργαριτοφόρα όστρακα στο Νότιο Ευβοϊκό κόλπο.

Τα συγγραφικά  του έργα, «Ο κόσμος της θάλασσας» και η αγγλική έκδοση του «The world of the sea». Τέλος  έχει δώσει πάνω από 100 συνέντευξης σε περιοδικά, τύπο, τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά κανάλια, για διάφορες συζητήσεις και προβλήματα που αφορούν την θαλάσσιας ζωή.

Η Αγγελική Πάφρα μεγάλωσε στο ίδιο χωριό της Εύβοιας, την Αμάρυνθο. Το ενδιαφέρον της για τον θαλάσσιο κόσμο μεγάλωσε κατά τη διάρκεια των σπουδών της. Το 2021 αποφοίτησε από το Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ το 2022 τέλειωσε το Μεταπτυχιακό της στο ίδιο πανεπιστήμιο.

* Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν για δημοσίευση, από τον Δημήτρη Πάφρα

magnesianews.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

47 ζώα άγριας πανίδας εντοπίστηκαν πρόσφατα νεκρά στον Έβρο από δηλητηριασμένα δολώματα

Τα περισσότερα ζώα που βρέθηκαν ήταν σε προχωρημένη σήψη 47 ζώα άγριας πανίδας εντοπίστηκαν πρόσφατα …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *