Σάββατο , 13 Αυγούστου 2022
Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook

Οι 27 συμφώνησαν να απαγορευτεί από την ΕΕ η εμπορία έξι προϊόντων, όπως η σόγια, καθώς συμβάλλουν στην αποψίλωση των δασών

Οι υπουργοί Περιβάλλοντος της ΕΕ που συνεδρίασαν στο Λουξεμβούργο επανέλαβαν ουσιαστικά την πρόταση που παρουσίασε στα μέσα Νοεμβρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απαγορευτεί η εισαγωγή σόγιας, βοδινού κρέατος, φοινικέλαιου, ξυλείας, κακάο και καφέ, εάν η παραγωγή τους προέρχεται από εκτάσεις που αποψιλώθηκαν μετά τον Δεκέμβριο του 2020.

Ο συμβιβασμός που υιοθετήθηκε από τα κράτη μέλη, ο οποίος και θα συζητηθεί με τους ευρωβουλευτές, συμπεριλαμβάνει αυτές τις έξι πρώτες ύλες προσθέτοντας ορισμένα παράγωγα προϊόντα (δέρμα, σοκολάτα, επίπλωση…) και καθορίζει τις απαιτήσεις για τη διατροφή των βοοειδών στις μονάδες εκτροφής.

Η κατανάλωση στην Ευρώπη προέρχεται κατά 16% από την αποψίλωση μέσω των εισαγωγών, καθιστώντας την ΕΕ τον δεύτερο καταστροφέα τροπικών δασών, μετά την Κίνα και πριν από την Ινδία και τις ΗΠΑ.

Τι περιλαμβάνει το κείμενο της Ε.Ε. για την αποψίλωση των δασών
Το κείμενο περιλαμβάνει την αποψίλωση, αλλά και την “επιδείνωση (της κατάστασης) των δασών”: “διαρθρωτικές αλλαγές υπό τη μορφή μιας μετατροπής των πρωτογενών δασών”, του οποίου ο ορισμός προκάλεσε έντονες συζητήσεις.

Πρακτικά, οι εισαγωγικές εταιρίες θα είναι υπεύθυνες για την εφοδιαστική τους αλυσίδα, με την ιχνηλασιμότητα να μπορεί να γίνεται μέσω των δεδομένων γεωγραφικού εντοπισμού των καλλιεργειών και των δορυφορικών φωτογραφιών, που θα δημιουργούν μια βάση δεδομένων προσβάσιμη στις αρχές.

Ο απαιτούμενος βαθμός επαλήθευσης θα γίνεται σε συνάρτηση με τον κίνδυνο “υψηλό, κανονικό και μικρό” της περιοχής προέλευσης, σύμφωνα με τον συμβιβασμό που επεξεργάστηκε η Γαλλία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ έως τα τέλη Ιουνίου.

Η αρχική πρόταση επίσης “ενισχύθηκε σημαντικά” όσον αφορά την συνεκτίμηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των συμφερόντων των αυτοχθόνων λαών και των μικρών παραγωγών”, σύμφωνα με το Παρίσι.

Το κείμενο αυτό “μας επιτρέπει να μειώσουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της ΕΕ”, δήλωσε εκφράζοντας ικανοποίηση η Γαλλίδα υπουργός Ενεργειακής Μετάβασης Ανιές Πανιέ-Ρυνασέρ, χαιρετίζοντας κυρίως μια “μείωση των (διοικητικών) βαρών για τις εταιρίες όπως και για τις αρχές.

Οι μικροί φορείς εκμετάλλευσης θα μπορούν να καλούν μεγαλύτερες εταιρίες για να προετοιμάσουν τις δικές τους “δηλώσεις δέουσας επιμέλειας”.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις κατήγγειλαν σήμερα τα “κενά” της συμφωνίας, που δεν περιλαμβάνει ορισμένα βασικά προϊόντα (καλαμπόκι, καουτσούκ, χοιρινό και πουλερικά) ούτε άλλα οικοσυστήματα που τα δάση (υγροτόποι, σαβάνες, πάμπα (πεδιάδα) Αργεντινής… υποβαθμίζονται επίσης από την εντατική γεωργία).

Η μκο Global Witness εξέφρασε λύπη για μια “χαμένη ευκαιρία” κυρίως γιατί ο μηχανισμός δεν αφορά τις χρηματοδοτήσεις που έχουν σχέση με την αποψίλωση των δασών από τράπεζες της ΕΕ.

Η ΜΚΟ Fern χαιρέτισε την αναφορά στα δικαιώματα των αυτοχθόνων πληθυσμών “στα χαρτιά”, φοβούμενη ωστόσο μήπως αυτή η προστασία “δεν τηρείται” λόγω έλλειψης επαρκών ελέγχων.

www.iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Κριάρια χτυπούσαν τα κεφάλια τους με δύναμη στη μέση του δρόμου στα Σφακιά

Αντιμέτωποι με ένα πρωτόγνωρο θέαμα ήρθαν περαστικοί στο χωριό Ασκύφου στα Σφακιά οι οποίοι είδαν …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *