Παρασκευή , 8 Δεκεμβρίου 2023
Ακολουθήστε μας στο facebook

Οι «Αινιγματικές Παραλλαγές» έρχονται από τις 27 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Αριστοτέλειον στη Θεσσαλονίκη

Οι «Αινιγματικές Παραλλαγές» του Eric- Emmanuel Schmitt, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Τσαφούλια – Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη, έρχονται από τις 27 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Αριστοτέλειον στη Θεσσαλονίκη, μετά την τεράστια επιτυχία με 80 sold out παραστάσεις και περισσότερους από 30.000 θεατές στην Αθήνα.

Οι συντελεστές της παράστασης παραχώρησαν σήμερα συνέντευξη Τύπου στο θέατρο Αριστοτέλειον και μίλησαν για το έργο, την πλοκή, τους ρόλους αλλά και τα συναισθήματα που τους δημιούργησε.

Για ένα εξαιρετικό κείμενο έκανε λόγο ο ηθοποιός Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, ο οποίος συνυπογράφει τη σκηνοθεσία του έργου με τον Σωτήρη Τσαφούλια.

Ο σκηνοθέτης Σωτήρης Τσαφούλιας, τόνισε από την πλευρά του, ότι το έργο του άρεσε από την πρώτη στιγμή που το διάβασε. «Είναι ένα από τα έργα που δεν ασχολείται με την επικαιρότητα, αλλά με προβλήματα που θα απασχολούν τον άνθρωπο όσα χρόνια και να περάσουν», σημείωσε.

Ο Σωτήρης Τσαφούλιας αναφέρθηκε στον Γιάννη Μπέζο, και τόνισε πως δεν είχε ξανασυναντήσει ηθοποιό ο οποίος να στέκεται σαν άνθρωπος και δάσκαλος ταυτόχρονα.

Ο ηθοποιός Γιάννης Μπέζος, ανέφερε πως το συγκεκριμένο έργο, η πρόταση και οι ρόλοι τον ερέθισαν από την πρώτη στιγμή και πως είναι μία από τις καλύτερες στιγμές του για την μέχρι τώρα διαδρομή του. Όπως τόνισε, «το θέατρο είναι ένα μόνιμο ερωτηματικό, και η επιτυχία είναι αυτό που καταγράφεται στον χρόνο».

Η μοναδική γυναίκα της παράστασης, η Μπίλιω Μαρνέλη, ανέφερε πως είναι ευγνώμων που εργάζεται με αυτούς τους ανθρώπους, και ότι μαθαίνει πολλά παρατηρώντας τους. Όπως επεσήμανε, «είναι η πρώτη φορά που βρίσκομαι σε έναν τόσο μικρό θίασο και είμαι η μόνη κοπέλα».

Ο Γιάννης Μπέζος τόνισε μεταξύ άλλων ότι, «μέσα από το έργο αυτό βλέπουμε ότι είμαστε καταδικασμένοι να συνυπάρχουμε».

Λίγα λόγια για την παράσταση
Ο Γιάννης Μπέζος και ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης πρωταγωνιστούν στις «Αινιγματικές Παραλλαγές». Μια συνέντευξη που οδηγεί σε ένα σκληρό παιχνίδι της αλήθειας και παράλληλα φανερώνει έναν τρυφερό και ευαίσθητο κόσμο.

Ο Σωτήρης Τσαφούλιας συναντάει σκηνοθετικά τον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη και μαζί έρχονται αντιμέτωποι μέσα από το έργο, με τον διχασμό, την απομόνωση, τις ανθρώπινες σχέσεις και τα αιώνια μυστήρια του έρωτα.

Υπόθεση Έργου:

Ο Αμπέλ Ζνόρκο (Γιάννης Μπέζος) είναι ένας συγγραφέας, βραβευμένος με Νόμπελ που ζει μόνος, αποτραβηγμένος στο Ροσβανοϋ, ένα μικρό νησί στη Θάλασσα της Νορβηγίας, αποφεύγοντας τα πάντα και ειδικά τους ανθρώπους. Έχοντας πρόσφατα εκδώσει το 21ο του βιβλίο που έχει γίνει τεράστια επιτυχία, δέχεται να δώσει συνέντευξη σε έναν δημοσιογράφο που τον πολιορκεί καιρό τον Έρικ Λάρσεν (Πυγμαλίων Δαδακαρίδης).

Άραγε πόσο τυχαία επέλεξε ο Αμπέλ Ζνόρκο τον συγκεκριμένο δημοσιογράφο και πόσο τυχαία επέλεξε ο Έρικ Λάρσεν τον συγκεκριμένο συγγραφέα;

Τι συνδέει τους δυο άντρες και ποια μονοπάτια θα αναγκαστούν να περάσουν και να ξεπεράσουν, όσο οι ανατροπές διαδέχονται η μια την άλλη σε μια ιστορία που η θέση της γάτας και του ποντικού αλλάζει συνεχώς.

Σκηνοθετικό σημείωμα:

Ο διχασμός είναι ίσως η μεγαλύτερη πανδημία της ανθρωπότητας.

Οι κοινωνίες των ανθρώπων έδειχναν πάντα μεγαλύτερη προτίμηση στο σύμβολο της διαίρεσης.

Αν όμως κάτσουμε με ψυχραιμία και μελετήσουμε αυτά που μας χωρίζουν, θα δούμε ότι η βάση τους είναι κοινή. Είναι σαν να τσακώνονται δυο άνθρωποι για το πιο από τα κλαδιά ενός δέντρου είναι πιο ξεχωριστό, χωρίς να βλέπουν ότι όλα τα κλαδιά έχουν αφετηρία τους, τον ίδιο κορμό.

Δεν διχαζόμαστε για το που θέλουμε να φτάσουμε, άλλα για το ποιον δρόμο θα ακολουθήσουμε προκείμενου να φτάσουμε κάπου.

Ο Ηράκλειτος πίστευε ότι ο κόσμος δημιουργείται από τη «φωτιά», την αντίθεση και τον πόλεμο μεταξύ των αντιθέτων, στο οποίο συμπληρώνει: «τα εναντιόδρομα έχουν ενιαία φορά – από τα αντίθετα γεννιέται η ωραιότερη αρμονία».

Τι θα γίνονταν όμως αν σε κάθε τέτοια περίπτωση, μπορούσαμε να διακρίνουμε με νηφαλιότητα τα κοινά μας στοιχεία; Αν μπορούσαμε να διακρίνουμε πως κάθε έννοια ή ορισμός, εμπεριέχει αυτόματα και το αντίθετο αυτού που υποδηλώνει το όνομα του;

Οι Αινιγματικές Παραλλαγές του Eric-Emmanuel Schmitt είναι ένα έργο που ουσιαστικά μας δείχνει, πως όσα μας διχάζουν μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε αυτά που μας ενώνουν με σκοπό τι άλλο; Μια καλύτερη ζωή που την κυβερνά η ομόνοια και η αγάπη στην πραγματική, οικουμενική και πανανθρώπινη διάσταση της.

Σωτήρης Τσαφούλιας

«Τι είναι αυτό που μας απομονώνει και τι αυτό που μας συνδέει στις ανθρώπινες σχέσεις. Τι σημάνει να αγαπάς και να ερωτεύεσαι. Πως η μοναξιά και ο φόβος μπορούν να αλλάξουν την πιο σκληρή εκδοχή του εαυτού μας και να μας οδηγήσουν στην αγάπη και στην αποδοχή. Μέσα από αυτό το υπέροχο κείμενο μαζί με τον καλό μου φίλο Σωτήρη Τσαφούλια και τον θαυμάσιο κύριο Γιάννη Μπέζο ακουμπάμε τις Αινιγματικές Παραλλαγές και ταξιδεύουμε σε έναν κόσμο που ο χρόνος αλλά και ο άνθρωπος φτάνει στην πιο σημαντική στιγμή του μετά την γέννηση…στην αγάπη και στο ποσό δύσκολα αλλά γενναία την ανακαλύπτεις και την αποδέχεσαι πριν σε προσπεράσει ο χρόνος…»

Πυγμαλίων Δαδακαρίδης

Συντελεστές:

Μετάφραση: Εύα Κοτανίδη

Σκηνοθεσία: Σωτήρης Τσαφούλιας, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης

Σκηνογράφος: Kωνσταντίνος Ζαμάνης

Ενδυματολόγος: Άγις Παναγιώτου

Σχεδιασμός Φωτισμού: Λευτέρης Παυλόπουλος

Μουσική σύνθεση: Θοδωρής Οικονόμου

Επιμέλεια Κίνησης: Μπίλιω Μαρνέλη

Βοηθός σκηνοθέτη: Παναγιώτα Παπαδημητρίου

Βοηθός ενδυματολόγου: Εύα Καμπερίδου

Παίζουν:

Γιάννης Μπέζος, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Μπίλιω Μαρνέλη

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

ΤΕΤΑΡΤΗ: 7.00 ΜΜ

ΠΕΜΠΤΗ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 9.ΟΟ ΜΜ

ΣΑΒΒΑΤΟ: 6.00 ΜΜ & 9.ΟΟ ΜΜ

ΚΥΡΙΑΚΗ: 6.00 ΜΜ & 9.ΟΟ ΜΜ

Τιμές εισιτηρίων:

Α ΖΩΝΗ: 25 € & 20 €

Β ΖΩΝΗ: 20 € & 15 €

ΘΕΩΡΕΙΑ: 20 € & ΕΞΩΣΤΗΣ: 17 € & 15 €

Εισιτήρια προπωλούνται: Viva.gr – Artinfo.gr – 2109213310 & στα ταμεία του θεάτρου ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ (2310 – 262 051)

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Κέντρο Υγείας Λαμίας

Την Παρασκευή 8/12/2023 στις 11:00 Η ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων  ΠΦΥ Στερεάς Ελλάδας:  

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *