Δευτέρα , 28 Νοεμβρίου 2022
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Οι διάσημες νεραϊδοκαμινάδες της Καππαδοκίας

Περισσότερο από 85 μέτρα κάτω από τις διάσημες νεραϊδοκαμινάδες της Καππαδοκίας βρίσκεται μια τεράστια υπόγεια πόλη που ήταν σε σχεδόν συνεχή χρήση για χιλιάδες χρόνια.

Η κοιλάδα της αγάπης της Καππαδοκίας είναι ένα μοναδικό τοπίο. Χιλιετίες πριν, αυτό το ασταθές, ηφαιστειακό περιβάλλον σμίλεψε με φυσικό τρόπο τις κορυφές στο κωνικό, μανιταροειδές σχήμα τους, το οποίο σήμερα προσελκύει εκατομμύρια επισκέπτες για πεζοπορία ή για αερόστατο στην περιοχή της κεντρικής Τουρκίας.

Αλλά κάτω από την επιφάνεια της Καππαδοκίας, ένα θαύμα εξίσου γιγαντιαίων διαστάσεων βρισκόταν κρυμμένο για αιώνες- μια υπόγεια πόλη που μπορούσε να κρύβει την τοποθεσία έως και 20.000 κατοίκων για μήνες κάθε φορά.

Η αρχαία πόλη Elengubu, γνωστή σήμερα ως Derinkuyu (Μαλακοπή στα ελληνικά), είναι σκαμμένη πάνω από 85 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης, περιλαμβάνοντας 18 επίπεδα σηράγγων. Η μεγαλύτερη ανασκαμμένη υπόγεια πόλη στον κόσμο, βρισκόταν σε σχεδόν συνεχή χρήση για χιλιάδες χρόνια, αλλάζοντας χέρια από τους Φρύγες, τους Πέρσες και τους Χριστιανούς της Βυζαντινής Εποχής. Εγκαταλείφθηκε τελικά τη δεκαετία του 1920 από τους Έλληνες της Καππαδοκίας, όταν αντιμετώπισαν την ήττα κατά τη διάρκεια του ελληνοτουρκικού πολέμου και κατέφυγαν απότομα μαζικά στην Ελλάδα. Όχι μόνο τα σπηλαιώδη δωμάτια της εκτείνονται για εκατοντάδες χιλιόμετρα, αλλά πιστεύεται ότι οι περισσότερες από 200 μικρές, ξεχωριστές υπόγειες πόλεις που έχουν επίσης ανακαλυφθεί στην περιοχή μπορεί να συνδέονται με αυτές τις σήραγγες, δημιουργώντας ένα τεράστιο υπόγειο δίκτυο.

Πώς βοήθησαν μερικά… κοτόπουλα, στην ανακάλυψη της πόλης
Το Derinkuyu «ανακαλύφθηκε» μόλις το 1963 από έναν ανώνυμο ντόπιο που έχανε συνεχώς τα κοτόπουλά του. Κατά την ανακαίνιση του σπιτιού του, τα πουλερικά εξαφανίζονταν σε μια μικρή ρωγμή που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της ανακαίνισης, χωρίς να τα ξαναδούν ποτέ. Μετά από προσεκτικότερη έρευνα και λίγο σκάψιμο, ο Τούρκος έφερε στο φως ένα σκοτεινό πέρασμα. Ήταν η πρώτη από τις περισσότερες από 600 εισόδους που βρέθηκαν μέσα σε ιδιωτικά σπίτια και οδηγούσαν στην υπόγεια πόλη Derinkuyu.

Η ανασκαφή άρχισε αμέσως, αποκαλύπτοντας ένα δαιδαλώδες δίκτυο υπόγειων κατοικιών, αποθηκών ξηρών τροφίμων, στάβλων βοοειδών, σχολείων, οινοποιείων και ακόμη και ενός παρεκκλησιού. Ήταν ένας ολόκληρος πολιτισμός κρυμμένος με ασφάλεια στο υπέδαφος. Η πόλη των σπηλαίων σύντομα εξερευνήθηκε από χιλιάδες τουρίστες της Τουρκίας που δεν ήταν και τόσο κλειστοφοβικοί και, το 1985, η περιοχή προστέθηκε στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco.

Η υπόγεια πόλη Derinkuyu στην Καππαδοκία
Η ακριβής ημερομηνία κατασκευής της πόλης παραμένει αμφισβητούμενη, αλλά η Ανάβασις, γραμμένη από τον Ξενοφώντα από την Αθήνα γύρω στο 370 π.Χ., είναι το παλαιότερο γραπτό έργο που φαίνεται να αναφέρεται στο Derinkuyu. Στο βιβλίο αυτό, αναφέρει ότι οι άνθρωποι της Ανατολίας, στην περιοχή της Καππαδοκίας ή κοντά σε αυτήν, ζούσαν υπόγεια σε ανασκαμμένα σπίτια και όχι στις πιο δημοφιλείς σπηλαιώδεις κατοικίες στην άκρη των βράχων που είναι γνωστές στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον Andrea DeGiorgi, αναπληρωτή καθηγητή κλασικών σπουδών στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, η Καππαδοκία είναι μοναδικά κατάλληλη για αυτού του είδους τις υπόγειες κατασκευές λόγω της έλλειψης νερού στο έδαφος και του εύπλαστου, εύκολα διαμορφώσιμου βράχου της. «Η γεωμορφολογία της περιοχής ευνοεί τη διάνοιξη υπόγειων χώρων», είπε, εξηγώντας ότι ο τοπικός τόφφος, ή ασβεστολιθικό έδαφος, θα ήταν αρκετά εύκολο να σκαλιστεί με απλά εργαλεία όπως φτυάρια και αξίνες. Αυτό το ίδιο πυροκλαστικό υλικό σφυρηλατήθηκε με φυσικό τρόπο στις παραμυθένιες καμινάδες και τις φαλλικές κορυφές που προεξέχουν από τη γη, πάνω από το έδαφος.

Αερόστατα πετούν πάνω από την Καππαδοκία
Αλλά το ποιος πρέπει να πιστωθεί τη δημιουργία του Derinkuyu παραμένει ένα μερικό μυστήριο. Η θεμελίωση του εκτεταμένου δικτύου υπόγειων σπηλαίων αποδίδεται συχνά στους Χετταίους, «οι οποίοι μπορεί να έσκαψαν τα πρώτα επίπεδα στο βράχο όταν δέχθηκαν επίθεση από τους Φρύγες γύρω στο 1200 π.Χ.», σύμφωνα με τον A Bertini, ειδικό στις μεσογειακές σπηλαιώδεις κατοικίες, στο δοκίμιό του για την περιφερειακή αρχιτεκτονική των σπηλαίων. Προσθέτοντας βαρύτητα σε αυτή την υπόθεση, βρέθηκαν στο εσωτερικό του Derinkuyu χετταϊκά αντικείμενα.

Ωστόσο, ο κύριος όγκος της πόλης πιθανότατα χτίστηκε από τους Φρύγες, εξαιρετικά ειδικευμένους αρχιτέκτονες της εποχής του σιδήρου που είχαν τα μέσα να κατασκευάσουν περίτεχνες υπόγειες εγκαταστάσεις. «Οι Φρύγες ήταν μία από τις πιο εξέχουσες πρώιμες αυτοκρατορίες της Ανατολίας», εξήγησε ο DeGiorgi. «Αναπτύχθηκαν σε ολόκληρη τη δυτική Ανατολία γύρω στο τέλος της πρώτης χιλιετίας π.Χ. και είχαν μια τάση για μνημειακή διαμόρφωση των βραχώδων σχηματισμών και τη δημιουργία αξιοσημείωτων λαξευμένων σε βράχους προσόψεων. Αν και ασύλληπτο, το βασίλειό τους εξαπλώθηκε και συμπεριέλαβε το μεγαλύτερο μέρος της δυτικής και κεντρικής Ανατολίας, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής του Derinkuyu».

Είσοδος στην υπόγεια πόλη Derinkuyu, μία από τις αρχαίες πολυεπίπεδες σπηλαιώδεις πόλεις στην Καππαδοκία

Αρχικά, το Derinkuyu χρησιμοποιήθηκε πιθανότατα για την αποθήκευση αγαθών, αλλά ο πρωταρχικός του σκοπός ήταν ως προσωρινό καταφύγιο από ξένους εισβολείς, με την Καππαδοκία να βλέπει μια συνεχή ροή κυρίαρχων αυτοκρατοριών κατά τη διάρκεια των αιώνων. «Η διαδοχή των αυτοκρατοριών και οι επιπτώσεις τους στα τοπία της Ανατολίας εξηγούν την προσφυγή σε υπόγεια καταφύγια όπως το Derinkuyu», εξήγησε ο DeGiorgi. «Ωστόσο, ήταν την εποχή των ισλαμικών επιδρομών [του 7ου αιώνα] [στην κατά κύριο λόγο χριστιανική Βυζαντινή Αυτοκρατορία] που οι κατοικίες αυτές χρησιμοποιήθηκαν στο έπακρο». Ενώ οι Φρύγες, οι Πέρσες και οι Σελτζούκοι, μεταξύ άλλων, κατοίκησαν την περιοχή και επέκτειναν την υπόγεια πόλη τους επόμενους αιώνες, ο πληθυσμός του Derinkuyu διογκώθηκε στο αποκορύφωμά του κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής Εποχής, με σχεδόν 20.000 κατοίκους να ζουν υπόγεια.

Σήμερα, μπορείτε να ζήσετε την πραγματικότητα της υπόγειας ζωής με μόλις 60 τουρκικές λίρες. Η Geena Truman από το BBC Travel, περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο, την εμπειρία της: «Καθώς κατέβαινα μέσα στις μουχλιασμένες, στενές σήραγγες, με τους τοίχους μαυρισμένους από την αιθάλη αιώνων από τον φωτισμό με πυρσούς, άρχισε να μπαίνει η άγνωστη αίσθηση της κλειστοφοβίας. Ωστόσο, η εφευρετικότητα των διαφόρων αυτοκρατοριών που επεκτάθηκαν στο Derinkuyu έγινε σύντομα εμφανής. Οι σκόπιμα στενοί, σύντομοι διάδρομοι ανάγκαζαν τους επισκέπτες να περιηγηθούν στον λαβύρινθο των διαδρόμων και των κατοικιών σκυφτοί και σε μονή σειρά – προφανώς μια ακατάλληλη θέση για τους εισβολείς. Αμυδρά φωτισμένοι από το φως της λάμπας, κυκλικοί ογκόλιθοι μισού τόνου μπλόκαραν τις πόρτες ανάμεσα σε κάθε ένα από τα 18 επίπεδα και μπορούσαν να μετακινηθούν μόνο από το εσωτερικό. Μικρές, απόλυτα στρογγυλές τρύπες στο κέντρο αυτών των βαριών θυρών θα επέτρεπαν στους κατοίκους να αιχμαλωτίζουν τους εισβολείς διατηρώντας παράλληλα μια ασφαλή περίμετρο.

“Η ζωή υπόγεια ήταν πιθανώς πολύ δύσκολη”, πρόσθεσε ο ξεναγός μου Suleman. “Οι κάτοικοι έκαναν την ανάγκη τους σε σφραγισμένα πήλινα πιθάρια, ζούσαν με το φως του πυρσού και ξεφορτώνονταν τα πτώματα σε [καθορισμένους] χώρους”».

Το Derinkuyu αποτελείται από 18 επίπεδα σηράγγων που βρίσκονται 85 μέτρα κάτω από το έδαφος

Κάθε επίπεδο της πόλης ήταν προσεκτικά σχεδιασμένο για συγκεκριμένες χρήσεις. Τα ζώα φυλάσσονταν σε στάβλους που βρίσκονταν πιο κοντά στην επιφάνεια για να μειωθεί η μυρωδιά και τα τοξικά αέρια που παρήγαγαν τα βοοειδή, καθώς και για να παρέχουν ένα ζεστό στρώμα ζωντανής μόνωσης για τους κρύους μήνες. Τα εσωτερικά στρώματα της πόλης περιείχαν κατοικίες, κελάρια, σχολεία και χώρους συνάντησης. Αναγνωρίσιμη από τις μοναδικές θολωτές οροφές της, μια παραδοσιακή βυζαντινή ιεραποστολική σχολή, με παρακείμενα δωμάτια για μελέτη, βρίσκεται στον δεύτερο όροφο. Σύμφωνα με τον DeGiorgi, “οι ενδείξεις για την οινοποιία εδράζονται στην παρουσία κελαριών, δεξαμενών για την έκθλιψη και αμφορέων [ψηλά, δίχειλα πιθάρια με στενό λαιμό]”. Αυτά τα εξειδικευμένα δωμάτια δείχνουν ότι οι κάτοικοι του Derinkuyu ήταν προετοιμασμένοι να περάσουν μήνες κάτω από την επιφάνεια.

Αλλά το πιο εντυπωσιακό είναι ένα πολύπλοκο σύστημα εξαερισμού και ένα προστατευμένο πηγάδι που θα τροφοδοτούσε ολόκληρη την πόλη με καθαρό αέρα και καθαρό νερό. Στην πραγματικότητα, πιστεύεται ότι η πρώιμη κατασκευή του Derinkuyu επικεντρώθηκε γύρω από αυτά τα δύο βασικά στοιχεία. Περισσότερα από 50 φρεάτια εξαερισμού, τα οποία επέτρεπαν τη φυσική ροή του αέρα μεταξύ των πολλών κατοικιών και των διαδρόμων της πόλης, ήταν κατανεμημένα σε όλη την πόλη για να αποφευχθεί μια δυνητικά θανατηφόρα επίθεση στην παροχή αέρα. Το πηγάδι ήταν σκαμμένο σε βάθος άνω των 55 μέτρων και μπορούσε εύκολα να αποκοπεί από κάτω από τους κατοίκους της πόλης.

Derinkuyu σπήλαιο υπόγεια πόλη, Καππαδοκία
Ενώ η κατασκευή του Derinkuyu ήταν πράγματι ευφυής, δεν είναι η μόνη υπόγεια πόλη στην Καππαδοκία. Με έκταση 445 τετραγωνικών χιλιομέτρων, είναι απλώς η μεγαλύτερη από τις 200 και πλέον υπόγειες πόλεις που βρίσκονται κάτω από τις πεδιάδες της Ανατολίας. Περισσότερες από 40 από αυτές τις μικρότερες πόλεις βρίσκονται τρία ή περισσότερα επίπεδα βαθιά κάτω από την επιφάνεια. Πολλές συνδέονται με το Derinkuyu μέσω προσεκτικά σκαμμένων σηράγγων, μερικές εκ των οποίων εκτείνονται σε μήκος 9 χιλιομέτρων. Όλες τους είναι εξοπλισμένες με οδούς διαφυγής έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που ήταν απαραίτητη η άμεση επιστροφή στην επιφάνεια. Αλλά τα υπόγεια μυστικά της Καππαδοκίας δεν έχουν ακόμη ανασκαφεί όλα. Το 2014, μια νέα και ενδεχομένως ακόμη μεγαλύτερη υπόγεια πόλη αποκαλύφθηκε κάτω από την περιοχή Nevsehir.

Η ζωντανή ιστορία του Derinkuyu ολοκληρώθηκε το 1923, όταν οι Έλληνες της Καππαδοκίας εκκένωσαν την περιοχή. Περισσότερα από 2.000 χρόνια μετά την πιθανή δημιουργία της πόλης, το Derinkuyu εγκαταλείφθηκε για τελευταία φορά. Η ύπαρξή του είχε σχεδόν ξεχαστεί από τον σύγχρονο κόσμο, μέχρι που κάποια παραστρατημένα κοτόπουλα έφεραν την υπόγεια πόλη ξανά στο φως

www.iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

ΚΚΕ: Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στη Λαμία

Πολιτική συγκέντρωση του ΚΚΕ  θα πραγματοποιηθεί στη Λαμία στις 30/11/2022. Το παρών στην εκδήλωση θα …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *