Σάββατο , 18 Σεπτεμβρίου 2021
Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τον πρόγονο των σαυρών

Περισσότερα στοιχεία για την εξέλιξη των ερπετών ήρθαν στην επιφάνεια, καθώς επιστήμονες ανακάλυψαν τον πρόγονο των σαυρών.

Το ερπετό αυτό ονομάστηκε Taytalura acloberi. Πρόκειται για το πιο αρχαίο φολιδωτό ερπετό που έχουμε βρει και το πρώτο απολίθωμα του είδους του που βρίσκεται στη Νότια Αμερική, ενώ ταυτόχρονα είναι το πιο ολοκληρωμένο απολίθωμα λεπιδόσαυρου που έχει βρεθεί ποτέ.

«Το σχεδόν τέλεια διατηρημένο κρανίο Taytalura, μας δείχνει από πού προήλθαν πάνω από 10.000 είδη φιδιών, σαυρών και σφηνόδοντων», ανέφερε ο παλαιοντολόγος του πανεπιστημίου του Σαν Χουάν, Ρικάρντο Μαρτίνες.

Η ανακάλυψη αλλάζει την αντίληψη των επιστημόνων για τα ερπετά της Μεσοζωικής Περιόδου, η οποία είναι γνωστή μόνο για τα γιγαντιαία ερπετά της, τους δεινόσαυρους.

Το απολίθωμα εντοπίστηκε στο Ischigualasto Provincial Park στα βορειοδυτικά της Αργεντινής και είναι 11 εκατομμυρίων ετών πιο αρχαίο από το αρχαιότερο δείγμα λεπιδόσαυρου της Ευρώπης. Το κρανίο έχει μέγεθος μόλις 32 χιλιοστά και είναι εξαιρετικά διατηρημένο.

Η εξαιρετική ποιότητα διατήρησης των απολιθωμάτων στη συγκεκριμένη περιοχή, επέτρεψε κάτι τόσο μικροσκοπικό και εύθραυστο να διατηρηθεί για 231 εκατομμύρια χρόνια.

Η ομάδα εφάρμοσε στατιστικά εργαλεία για να υπολογίσει τις πιθανότητες των εξελιξιακών σχέσεων του Taytalura και να εκτιμήσει χρονικά τις διάφορες εκκινήσεις της εξέλιξης που διακλαδώθηκαν σε άλλες μορφές ζωής. Επίσης η έρευνα δείχνει πως οι αρχαίοι λεπιδόσαυροι μπορούσαν να μεταναστεύσουν πολύ πιο μακριά από ότι πιστεύαμε έως τώρα.

www.newsbeast.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι fonografos στο You Tube

Δες επίσης

Λαμία: Το πρόγραμμα εκδηλώσεων μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Η Π.Ε. Φθιώτιδας ενημερώνει για το πρόγραμμα εκδηλώσεων μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *