Παρασκευή , 28 Ιανουαρίου 2022
Breaking News
Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook

Οι κάτοικοι της Νεράιδας συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται από ανεπιτήρητα βοοειδή

Από τον Μάιο του 2017, εδώ και τεσσεράμισι δηλαδή χρόνια, το KarditsaLive.Net έχει δημοσιεύσει τουλάχιστον έξι ρεπορτάζ που αφορούν στα ανεπιτήρητα ζώα και στις ζημιές που κάνουν, ειδικά στην περιοχή της Νεράιδας.

Το ίδιο χρονικό διάστημα και από δυο δημοτικές αρχές, αναζητήθηκαν λύσεις στο πρόβλημα, αλλά, εκ του αποτελέσματος, ότι επιχειρήθηκε ή ήταν αναποτελεσματικό ή η επιχείρηση δεν είχε την απαραίτητη στήριξη και επιμονή ώστε να αποβεί αποτελεσματική.

Η ουσία όμως δεν αλλάζει. Οι κάτοικοι της Νεράιδας συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται από ανεπιτήρητα βοοειδή, που καταστρέφουν καλλιέργειες, σπάνε περιφράξεις και “διακοσμούν”, με τα… υπολείμματα της διατροφής τους, δρόμους και αυλές του οικισμού.

.Μία κατάσταση που επισημάνθηκε εκ νέου στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας, στις 5 Νοεμβρίου, μέσω ερώτησης του κ. Κρανιά, που μίλησε για καταστροφές σε καστανιές, σε άλλα οπωροφόρα, αλλά και για είσοδο των ζώων σε αυλές και αγροκτήματα καθώς ακόμα και οι φράχτες είναι δύσκολο να τα συγκρατήσουν.

Την εικόνα που περιγράψαμε, αλλά και την διαχρονικότητα του προβλήματος, περιέγραψαν στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα, τόσο κάτοχοι σπιτιών και εκτάσεων σε καλλιέργειες στη Νεράιδα, όπως η κ. Μπακόλα, με την οποία επικοινωνήσαμε, όσο και ο πρόεδρος της Κοινότητας κ. Γάκης, που μας επισήμανε πως πρόκειται για ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα που απαιτεί όμως να βρεθεί τρόπος να αντιμετωπιστεί.

Όπως μας είπαν τα ζώα ανήκουν σε κτηνοτρόφους τόσο περιοχών του ν. Καρδίτσας, όσο και της Ευρυτανίας. Και λίγο-πολύ, μετά από τόσα χρόνια, όλοι ξέρουν ποιο είναι ποιου αλλά κανείς δεν παραδέχεται ότι είναι δικό του και, φυσικά, υπάρχουν και οι προβλεπόμενες διαδικασίες για να καταλογιστεί ευθύνη στους κατόχους των ζώων, που πρέπει να τηρηθούν. Τα οποία, παρεμπιπτόντως, είναι τα τελευταία που μπορούν να τους καταλογιστούν ευθύνες.

.Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του KarditsaLive.Net, το νομικό πλαίσιο δίνει το δικαίωμα στον Δήμο να ιδρύσει κτηνοτροφική εκμετάλλευση και να κάνει την περισυλλογή των ανεπιτήρητων ζώων. Επίσης να τακτοποιεί σε ποιον ανήκουν και να ειδοποιεί τους ιδιοκτήτες. Αν δεν υπάρξει ανταπόκριση, έχει δικαίωμα, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, να προχωρήσει σε εκποίηση (πλειστηριασμό) του ζώου ή σφαγή, με φιλανθρωπική στόχευση και στις δύο περιπτώσεις. Είτε μιλάμε, δηλαδή, για έσοδα από πώληση είτε για διανομή κρέατος.

Για όλη αυτή την διαδικασία απαιτείται η ύπαρξη μίας τριμελούς επιτροπής παρακολούθησης, που στο Δήμο Καρδίτσας έχει συσταθεί από τον Φεβρουάριο του 2020, η οποία, πέραν των άλλων ενημερώνει και τις αρμόδιες αρχές για την επιβολή διοικητικών προστίμων.

Αυτές είναι η Αστυνομία και η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας. Αλλά για να επιβληθούν τα πρόστιμα που είναι ιδιαίτερα υψηλά και κλιμακούμενα, πρέπει πρώτα να γίνει ταυτοποίηση, άρα περισυλλογή.

.Αυτό μέχρι σήμερα δεν έχει καταστεί δυνατόν. Και όπως είπαμε και την αρχή του ρεπορτάζ υπήρξε προσπάθεια, κυρίως για την εξεύρεση ατόμου, που θα αναλάβει εργολαβικά την περισυλλογή, συντήρηση και ταυτοποίηση. Μάλιστα η τελευταία κίνηση ήταν προκήρυξη της θέσης αλλά δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από κανέναν.

Ο δήμαρχος Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος, απαντώντας στην σχετική ερώτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι υπήρξε πρόσκληση ενδιαφέροντος χωρίς να υπάρξει ανταπόκριση. Δεν έχουμε αντίρρηση να ξανακάνουμε, πρόσθεσε, αλλά πολύ φοβάμαι ότι θα χρειασθούν πιο σκληρές αποφάσεις για να έχουμε αποτελέσματα. Θα πρέπει, συνέχισε να περισυλλέγουν κάποια ζώα, να γίνει ταυτοποίηση και να αποδοθούν οι ευθύνες . Γιατί τώρα όλοι αρνούνται ότι είναι ιδιοκτήτες και μένουν στο απυρόβλητο.

.Μάλιστα ο κ. Τσιάκος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι μπορεί σε κάποιους ή όλη κατάσταση να φαίνεται τραγελαφική, είναι όμως ένα πρόβλημα υπαρκτό και δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την ζωή των κατοίκων των ορεινών περιοχών, που ήδη, ειδικά το χειμώνα, είναι αρκετά δύσκολη.

Κλείνοντας οφείλουμε να επισημάνουμε ότι όσες κι αν είναι οι αντικειμενικές δυσκολίες, δεν μπορεί να γίνει εύκολα δεκτό, ότι σχεδόν μια πενταετία τώρα δεν βρέθηκε τρόπος να δοθεί λύση. Και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό όχι από εμάς, αλλά από τους κατοίκους της Νεράιδας που καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά τις επιπτώσεις ενός φαινομένου που ούτε φυσικό είναι, ούτε δεν μπορεί να ελεγχθεί. Και είναι απόλυτα λογικό να εκφράζουν την απογοήτευσή τους.

Π.Κ.

Εγγραφείτε στο κανάλι fonografos στο You Tube

Δες επίσης

Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην αποκατάσταση της Γέφυρας του Ευήνου

Ερώτηση έχει κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή από την Ελληνική Λύση προς τον υπουργό Υποδομών και …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *