Κυριακή , 1 Οκτωβρίου 2023
Ακολουθήστε μας στο facebook

Οι Πεζοναύτες αποκτούν άμεσα σύγχρονο ναύσταθμο στον Αλμυρό

Οι συνεχείς και κλιμακούμενες απειλές της Τουρκίας στο Αιγαίο – που δεν έχουν λησμονηθεί από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων παρά την νηνεμία των τελευταίων μηνών – δρομολόγησαν ραγδαίες εξελίξεις στην αμυντική θωράκιση της χώρας. Με τις εκλογές στην Τουρκία να έχουν πλέον τελειώσει και τον Ερντογάν να επιβεβαιώνει προς την Δύση την ηγεμονία του, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η επαναφορά των τουρκικών αξιώσεων στο Αιγαίο και οι ωμές απειλές με εισβολή στην Ελλάδα σε περίπτωση που ασκήσει το νόμιμο δικαίωμά της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια. Σύμφωνα με το www.enikos.gr, η Αθήνα επιταχύνει τις διαδικασίες κατασκευής του νέου ναυστάθμου στον Αλμυρό, όπου θα ναυλοχούν τα αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού, εκτοξεύοντας τις δυνατότητες της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, που εδρεύει στον Βόλο.
Το σχέδιο του ΓΕΕΘΑ για την κατασκευή Ναυστάθμου στον Αλμυρό είχε αποκαλυφθεί στις αρχές Οκτωβρίου 2020 και υπέρ της μεταφορά της Διοίκησης Αρματαγωγών έχει συνηγορήσει και το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ), μετά από σχετική συνεδρίαση του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου καθώς και το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ), στη συνεδρίαση της 16ης Δεκεμβρίου 2021. Στο σχέδιο που είχε εισηγηθεί ο ίδιος ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, οι Αρχηγοί των Επιτελείων και δη το Πολεμικό Ναυτικό διέκριναν κι επικύρωσαν την αδήριτη ανάγκη μεταφοράς των αρματαγωγών από τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας, η παραμονή των οποίων εκεί δεν εξυπηρετεί στο ελάχιστο τον αντικειμενικό σκοπό τους.
Θα πρέπει να τονιστεί, το έλλειμμα της ναυτικής υποστήριξης της 32ης Ταξιαρχίας έχει καταγραφεί από το 2013, ωστόσο έπρεπε να περάσουν σχεδόν 10 χρόνια για να μπει σε τροχιά υλοποίησης, υπό την πίεση των τουρκικών απειλών. Ειδικά για τις ανάγκες των Πεζοναυτών, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ έχει προσωπική επίγνωση, έχοντας υπηρετήσει την περίοδο 1986-1989 ως Διοικητής Λόχου στο 575 Τάγμα Πεζοναυτών.
ΓΕΕΘΑ, ΓΕΝ και ΓΕΣ μοιράζονται το κοινό όραμα για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και δη της αναβάθμισης του ρόλου των Πεζοναυτών, με το δόγμα της διακλαδικότητας να βρίσκει εν προκειμένω την απόλυτη εφαρμογή.

Επιτακτική ανάγκη ύψιστης προτεραιότητας

Η εγκατάσταση της Διοίκησης Αρματαγωγών στην περιοχή θα εκτοξεύσεις τις επιχειρησιακές δυνατότητες των Πεζοναυτών, που ανά πάσα ώρα θα μπορούν να επιβιβαστούν στα πλοία και να επιχειρήσουν σε κάθε σημείο της νησιωτικής επικράτειας, με αποβατικές ενέργειες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr το σχέδιο κατασκευής του Λιμένα δεν περιλαμβάνει την φιλοξενία μόνο των 4 αρματαγωγών του ΠΝ αλλά κι ενός πλοίου – μεγέθους ελικοπτεροφόρου, τύπου LPD. Τέτοια πλοία διαθέτουν οι ΗΠΑ και η Γαλλία (κλάσης Mistral), τα οποία έχουν εμφανιστεί στο Αιγαίο κι έχουν μετάσχει σε ασκήσεις.
Στρατηγικής σημασίας
Το σημείο, ειδικά για τους Αμερικανούς θεωρείται ύψιστης στρατηγικής σημασίας αφού ακριβώς δίπλα, δεν βρίσκεται μόνο η 32η ΤΑΞ αλλά και η βάση των ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο, όπου έχει ημιμόνιμη παρουσία ένα Τάγμα ελικοπτέρων των Αμερικανών για ασκήσεις με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκεται το πεδίο βολής Γλαφυρών, στο οποίο επίσης οι αμερικανικές δυνάμεις ασκούνται συχνά. Επιπλέον, υπάρχει και η ομπρέλα προστασίας με τους αντιαεροπορικούς πυραύλους Patriot – λόγω της 111 Πτέρυγας Μάχης, που επίσης βρίσκεται στον Βόλο. Ήδη έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού για το 2023 κονδύλια 4 εκατ. ευρώ προερχόμενα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για το έργο του Ναυστάθμου. Ο δήμος Αλμυρού, ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο με συντριπτική πλειοψηφία (20 υπέρ – 2 κατά) αποφάσισαν την παραχώρηση απαιτούμενης έκτασης.

magnesianews.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Ένας τυφώνας έφερε στη Βρετανία σπάνια πουλιά από την Αμερική

Ένας αριθμός-ρεκόρ «εξαιρετικά σπάνιων» βορειοαμερικανικών ωδικών πτηνών έφτασε στη Βρετανία λόγω του τυφώνα Λι. Σπάνια …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *