Παρασκευή , 2 Δεκεμβρίου 2022
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

 Οι προφητείες και το Κυπαρίσσι στην Πρασιά Ευρυτανίας

Το Κυπαρίσσι του Πατρο-κοσμά, στην Πρασιά Αγράφων.
To ..καμάρι των Πρασιωτών …όλων των Ελλήνων!!

Ο πράσινος υπεραιωνόβιος γίγαντας των Αγράφων που… “έζησε” την Επανάσταση του 1821 και γέννησε την ελπίδα της απελευθέρωσης από τον τούρκικο ζυγό.

Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, ο Κοσμάς ο Αιτωλός είχε πει, σύμφωνα με την παράδοση, πως αν ξεραινόταν από την κορυφή, η Ελλάδα θα ελευθερωνόταν.

Καθώς τα χρόνια πέρναγαν όταν η Ελλάδα ξεσηκώθηκε το 1821 ενάντια στους Τούρκους, πράγματι, η κορυφή του κυπαρισσιού νεκρώθηκε.

Η σιβυλλική αυτή προφητεία ελέχθη στο χωριό Ζελενίτσα (Πρασιά) της Ευρυτανίας και ίσως είναι μια από τις ελάχιστες φορές, που ο Πατροκοσμάς αφήνει μετέωρο τον προβληματισμό των κατοίκων της περιοχής που ποθούσαν την πολυπόθητη λευτεριά.

Είναι γεγονός, ότι η κεντρική συνοικία της Πρασιάς, της παλιάς Ζελενίτσας, το Κυπαρίσσι, οφείλει το όνομά του στο τεράστιο κυπαρίσσι του χωριού που δεσπόζει απ’ όπου κι αν κοιτάξεις!

Ο Πατροκοσμάς, περνώντας από τούτα τα χωριά, χρησιμοποίησε αυτό το κυπαρίσσι για να απαντήσει στην ερώτηση των κατοίκων για ελευθερία λέγοντάς τους: ”Αν το κυπαρίσσι αυτό ξεραθεί από την κορυφή του, η Πατρίδα θα ελευθερωθεί, αν ξεραθεί από κάτω, δεν θα ελευθερωθεί”.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι το κυπαρίσσι, ένα από τα μεγαλύτερα στα Βαλκάνια, ανακηρύχτηκε μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς από το Υπουργείο Πολιτισμού!

 

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Τζο Μπάιντεν: Έτοιμος να μιλήσω με Β. Πούτιν, αν θέλει να τελειώσει ο πόλεμος

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν δήλωσε 1/12/2022  πως είναι «έτοιμος» να συνομιλήσει με τον …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *