Τετάρτη , 27 Σεπτεμβρίου 2023
Ακολουθήστε μας στο facebook

Οκτώ σημάδια-κλειδιά του καρκίνου, που όταν εμφανίζονται θα πρέπει να διερευνώνται αμέσως

Οκτώ σημάδια-κλειδιά του καρκίνου, που όταν εμφανίζονται θα πρέπει να διερευνώνται αμέσως, κατέγραψαν Βρετανοί επιστήμονες.

Τα συμπτώματα αυτά φέρονται να προβλέπουν με τέτοια ακρίβεια τον κίνδυνο καρκίνου σε κάποιες ηλικιακές ομάδες που οι ασθενείς θα πρέπει να απευθύνονται αμέσως σε ειδικό γιατρό, εκτός κι αν υπάρχει άλλη εξήγηση για την εμφάνισή τους.

Σύμφωνα με την έρευνα ομάδας επιστημόνων από το πανεπιστήμιο
του Κιλ, που δημοσιοποιήθηκε στην επιθεώρηση British Journal of General Practice (BJGP) και σας φέρνει το Athina tv τα συμπτώματα είναι τα εξής:

-Αναιμία (ενδεικτική του καρκίνου του εντέρου)

– Αίμα στα περιττώματα (ενδεικτική του καρκίνου του εντέρου στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες)

– Όγκος στο στήθος (πιθανός καρκίνος του μαστού)

– Ύποπτα ευρήματα στον προστάτη (πιθανός καρκίνος του προστάτη)

– Αίμα στα ούρα (πιθανός ουρολογικός καρκίνος)

– Αίμα στο βήχα (ενδεικτικό του καρκίνου στους πνεύμονες)

– Αιμορραγία στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση (ενδεικτική γυναικολογικών καρκίνων)

– Δυσκολία στην κατάποση (πιθανός καρκίνος του οισοφάγου)

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας δρ Μαρκ Σάρπλεϊ, τα οκτώ συμπτώματα καταγράφηκαν μετά από προσεκτική ανάλυση 25 άλλων μελετών από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Αυστραλία, τη Δανία και τη Γερμανία.

Η ομάδα αναζητούσε συμπτώματα που σημαίνουν ότι ο ασθενής έχει τουλάχιστον μία στις 20 πιθανότητες να έχει καρκίνο. Παρόλο που οι πιθανότητες εξακολουθούν να είναι χαμηλές, οποιαδήποτε υποψία καρκίνου σημαίνει ότι ο ασθενής μπορεί να υποβληθεί σύντομα σε εξετάσεις και να υπάρξει έγκαιρη διάγνωση.
Μεγάλη σημασία, σύμφωνα με τους επιστήμονες, έχει η ηλικία που εμφανίζεται το ύποπτο σύμπτωμα. Για παράδειγμα, η εμφάνιση αναιμίας σε μία γυναίκα 21 ετών είναι εξαιρετικά απίθανο να συνδέεται με καρκίνο, κάτι που δεν ισχύει για έναν 60χρονο άνδρα.
Αν ένας ασθενής είναι κάτω των 55 ετών, μόνο δύο από τα προαναφερθέντα συμπτώματα περνούν το όριο της μίας στις 20 πιθανότητες για ύπαρξη καρκίνου και αυτά είναι τα ύποπτα ευρήματα στον προστάτη και ο όγκος στο στήθος.
Μετά τα 55, αλλά μόνο στους άνδρες, η δυσκολία στην κατάποση ενδέχεται να είναι ένδειξη καρκίνου στον οισοφάγο, ενώ το αίμα στα ούρα είναι επικίνδυνο για γυναίκες και άνδρες άνω των 60.
Ωστόσο, εκπρόσωπος του ιδρύματος Cancer Research UK τόνισε ότι τα οκτώ συμπτώματα δεν είναι σε καμία περίπτωση τα μοναδικά σημάδια καρκίνου. Όπως είπε, υπάρχουν πάνω από 200 είδη καρκίνου, με πολλά διαφορετικά συμπτώματα…
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Επιτυχημένη η εκδήλωση του Μάριου Παπαθανασίου “Η Λαμιώτισσα πρωταγωνίστρια στην αναπτυξιακή πορεία της Λαμίας”

  Γυναίκες της Λαμίας είχαν την τιμητική τους! Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *