Περισσότερες από 30 φάλαινες pilot που ξεβράστηκαν σε μια παραλία της Νέας Ζηλανδίας επέστρεψαν με ασφάλεια στον ωκεανό, αφού εργαζόμενοι στον τομέα της προστασίας και κάτοικοι βοήθησαν να τις επαναφέρουν στην επιφάνεια, σηκώνοντάς τες με σεντόνια. Τέσσερις από τις φάλαινες πέθαναν, δήλωσε η υπηρεσία προστασίας της Νέας Ζηλανδίας.
Μια ομάδα παρακολουθούσε τη Δευτέρα την παραλία Ruakākā κοντά στην πόλη Whangārei στα βόρεια της Νέας Ζηλανδίας για να διασφαλίσει ότι δεν υπήρχαν σημάδια ότι οι φάλαινες που σώθηκαν την Κυριακή θα ξεβραστούν ξανά, δήλωσε το Υπουργείο Προστασίας του Περιβάλλοντος στο Associated Press. Η υπηρεσία επαίνεσε ως «απίστευτες» τις προσπάθειες που κατέβαλαν εκατοντάδες άνθρωποι για να βοηθήσουν στη διάσωση του κοπαδιού.
«Είναι εκπληκτικό να γίνεσαι μάρτυρας της γνήσιας φροντίδας και συμπόνιας που έδειξαν οι άνθρωποι προς αυτά τα υπέροχα ζώα», ανέφερε σε δήλωσή του ο Τζόελ Λότερμπαχ, εκπρόσωπος του Τμήματος Διατήρησης. «Αυτή η ανταπόκριση αποδεικνύει τη βαθιά σύνδεση που όλοι μοιραζόμαστε με το θαλάσσιο περιβάλλον μας».
Τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε πολιτιστική τελετή των Μαορί για τις τρεις ενήλικες φάλαινες και το ένα μικρό που έχασαν τη ζωή τους. Οι ιθαγενείς της Νέας Ζηλανδίας θεωρούν τις φάλαινες ως taonga – ιερό θησαυρό – με πολιτιστική σημασία.
Η Νέα Ζηλανδία έχει καταγράψει περισσότερες από 5.000 εκβρασμούς φαλαινών από το 1840. Το μεγαλύτερο περιστατικό υπολογίζεται σε 1.000 φάλαινες στα νησιά Τσάθαμ το 1918, σύμφωνα με το Υπουργείο Προστασίας της Φύσης.
Συχνά δεν είναι σαφές γιατί συμβαίνουν οι εκβρασμοί, αλλά πιστεύεται ότι η γεωγραφία της νησιωτικής χώρας αποτελεί έναν από τους παράγοντες. Τόσο το Βόρειο όσο και το Νότιο Νησί διαθέτουν τμήματα προεξέχουσας ακτογραμμής με ρηχές παραλίες που μπορούν να προκαλέσουν σύγχυση σε είδη όπως οι φάλαινες pilot, οι οποίες βασίζονται στον ηχοεντοπισμό για την πλοήγηση.
www.tromaktiko.gr