Τετάρτη , 4 Οκτωβρίου 2023
Ακολουθήστε μας στο facebook

Ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο γνωστικών διαταραχών στις μελλοντικές γενιές

Ζήσης Ψάλλας

Οι δυσμενείς γνωστικές επιδράσεις που συνδέονται με την έκθεση σε πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCB), έναν τύπο χημικής ουσίας που προκαλεί ενδοκρινικές διαταραχές, έχουν τη δυνατότητα να μεταδοθούν από γενιά σε γενιά, σύμφωνα με μια μελέτη σε ζώα που παρουσιάστηκε στην ENDO 2023, την ετήσια συνάντηση της Ενδοκρινικής Εταιρείας στο Σικάγοl.

Τα PCB μπορούν να μιμηθούν την επίδραση της ορμόνης οιστρογόνου στο σώμα, συμβάλλοντας σε μια ποικιλία νευροενδοκρινικών, μεταβολικών και αναπαραγωγικών προβλημάτων.

«Οι χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα και υπάρχουν στα τρόφιμα, τον αέρα, το νερό και τα προσωπικά μας προϊόντα, μπορεί να προκαλέσουν γνωστικές-συμπεριφορικές διαταραχές όπως διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας ή υπερκατανάλωση τροφής στις μελλοντικές γενιές», δήλωσε η Emily N. Hilz, μεταδιδακτορική υπότροφος στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, στο Ώστιν.

Για να το διερευνήσουν περαιτέρω, η Hilz και οι συνεργάτες της χορήγησαν ένα κοινό μείγμα PCB που ονομάζεται Aroclor 1221 σε έγκυους θηλυκούς αρουραίους. Οι ενήλικες (40), οι απόγονοί τους (80) και τα εγγόνια τους (80) εξετάστηκαν σε συμπεριφορικές εργασίες για την αξιολόγηση της αναζήτησης ευχαρίστησης, της ικανότητας προσοχής και της γνωστικής ευελιξίας.

«Τα εγγόνια των αρουραίων που εκτέθηκαν σε EDC κατά την εγκυμοσύνη είχαν σημαντικά χειρότερα αποτελέσματα σε αυτές τις εργασίες, παρουσιάζοντας μειωμένη γνωστική λειτουργία και αυξημένη αναζήτηση ευχαρίστησης», είπε η Hilz. «Αυτό υποδηλώνει ότι οι EDC προγραμματίζουν πιθανές γνωστικές διαταραχές ή προβλήματα συμπεριφοράς που εμφανίζονται μόνο στις επόμενες γενιές».

Τα εγγόνια των αρουραίων που εκτέθηκαν στο μείγμα PCB ενδιαφέρονταν περισσότερο να τρώνε για ευχαρίστηση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας δοκιμής προτίμησης ζάχαρης. Ενώ όλα τα πειραματόζωα προτιμούσαν το διάλυμα ζάχαρης από το νερό, τα εγγόνια των μητέρων που εκτέθηκαν στο μίγμα PCB κατανάλωναν περισσότερο από το διάλυμα της ζάχαρης.

Οι ίδιοι αρουραίοι είχαν μειωμένη ικανότητα να αλλάζουν συμπεριφορά μεταξύ εργασιών ή να μαθαίνουν νέους κανόνες. Ωστόσο, μόνο τα αρσενικά εγγόνια ήταν πιο πιθανό να καθηλωθούν με μια οπτική ένδειξη, η οποία είναι κοινή σε διαταραχές όπως η ΔΕΠΥ.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η ρύθμιση των EDC τόσο σε βιομηχανικά όσο και σε καταναλωτικά προϊόντα θα μπορούσε να μειώσει τον επιπολασμό ορισμένων γνωστικών ή συμπεριφορικών διαταραχών στο μέλλον», δήλωσε η Hilz.

zougla.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Δημοτικός Σύμβουλος φτύνει κατάμουτρα υπάλληλο του Δήμου Μακρακώμης

  Σάλος με βίντεο που κυκλοφορεί σε κοινωνικά δίκτυα για την συμπεριφορά Δημοτικού Συμβούλου Ανεπίτρεπτη, …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *