Τετάρτη , 4 Οκτωβρίου 2023
Ακολουθήστε μας στο facebook

«Πάγωμα» των διαδικασιών ασύλου σε όλη τη χώρα, από τις αρχές Μαΐου, και αιφνιδιαστική αναβολή των προγραμματισμένων

Αναβάλλονται χωρίς προειδοποίηση τα προγραμματισμένα ραντεβού λόγω αναβάθμισης του συστήματος «Αλκυόνη» που έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί τον… Ιανουάριο ● Καταγγελίες από την οργάνωση RSA.
«Πάγωμα» των διαδικασιών ασύλου σε όλη τη χώρα, από τις αρχές Μαΐου, και αιφνιδιαστική αναβολή των προγραμματισμένων ραντεβού, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση των προσφύγων, καταγγέλλει η οργάνωση Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (Refugees Support Aegean – RSA), λόγω της αναβάθμισης της ψηφιακής βάσης δεδομένων «Αλκυόνη» της Υπηρεσίας Ασύλου.

Το αποτέλεσμα είναι να αναβάλλονται αιφνιδιαστικά επ’ αόριστον οι διαδικασίες καταγραφής των αιτημάτων ασύλου, οι συνεντεύξεις, η χορήγηση και ανανέωση εγγράφων, όπως το δελτίο αίτησης ασύλου, προκαλώντας χάος στη διαδικασία και απίστευτη ταλαιπωρία στους πρόσφυγες. Οι πρόσφυγες προσέρχονται από τα απομακρυσμένα καμπ στα κατά τόπους γραφεία της υπηρεσίας μόνο και μόνο για να πληροφορηθούν αίφνης, έπειτα από πολύωρη αναμονή, ότι το ραντεβού τους αναβάλλεται, ότι θα μείνουν μετέωροι χωρίς χαρτιά, άγνωστο για πόσο.

«Γυναίκες που εκπροσωπεί η RSA στην Αττική που προσήλθαν αυτή την εβδομάδα στην Υπηρεσία Ασύλου για τις προγραμματισμένες συνεντεύξεις τους ενημερώθηκαν προφορικά μετά από πολύωρη αναμονή ότι αυτές δεν θα πραγματοποιηθούν, χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση και παρά τις γραπτές απευθύνσεις των δικηγόρων της οργάνωσης», σημειώνει η οργάνωση.

Σύμφωνα με την RSA, η αναβάθμιση του υπάρχοντος συστήματος «Αλκυόνη», το «Αλκυόνη ΙΙ», είχε εξαγγελθεί αρχικά για τις αρχές του 2022 και στη συνέχεια το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου δεσμεύτηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα είναι έτοιμο τον Ιανουάριο του 2023. Παρ’ όλα αυτά, η αναβάθμιση ξεκίνησε μόλις στις 5 Μαΐου 2023 και ανακοινώθηκε η «αναδιοργάνωση των προγραμματισμένων ενεργειών» στην υπηρεσία, χωρίς ωστόσο άλλες διευκρινίσεις.

Οι δυσλειτουργίες λόγω της αναβάθμισης του συστήματος προστίθενται στις σοβαρές δυσλειτουργίες που σημειώνονται στη διαδικασία ασύλου από τον Φεβρουάριο, λόγω της έλλειψης διερμηνέων, η οποία δεν έχει πλήρως αποκατασταθεί.

«Η αδυναμία των αρχών να διασφαλίσουν την εύρυθμη λειτουργία των διαδικασιών ασύλου και κατ’ ελάχιστον την ορθή και έγκαιρη ενημέρωση των ενδιαφερομένων στις παρούσες συνθήκες υπονομεύουν τη συνεργασία που απαιτεί η Διοίκηση από τους αιτούντες στη διαδικασία ασύλου και παραβιάζουν τις υποχρεώσεις της», σημειώνει η οργάνωση.

Από την πλευρά τους, πηγές του υπουργείου σημειώνουν στην «Eφ.Συν.» ότι το σύστημα αναμένεται να λειτουργήσει κανονικά από τις 6 Ιουνίου.

www.efsyn.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Δημοτικός Σύμβουλος φτύνει κατάμουτρα υπάλληλο του Δήμου Μακρακώμης

  Σάλος με βίντεο που κυκλοφορεί σε κοινωνικά δίκτυα για την συμπεριφορά Δημοτικού Συμβούλου Ανεπίτρεπτη, …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *