Σάββατο , 4 Φεβρουαρίου 2023
Ακολουθήστε μας στο facebook

Παλαιός Άγιος Αθανάσιος, ένα υπέροχο γραφικό χωριό το πέτρινο στολίδι του Βόρα

Αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής του χειμώνα στη Μακεδονία είναι ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος, ένα υπέροχο γραφικό χωριό που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως το πέτρινο στολίδι του Βόρα. Συγκεντρώνοντας τους εκδρομείς του σαββατοκύριακου από τις γύρω περιοχές, και όχι μόνο, αλλά και σημείο αναφοράς για τους λάτρεις του σκι, το χωριό αναδεικνύεται σε κορυφαίο προορισμό για ορεινές εξορμήσεις.

Ο παραδοσιακός οικισμός του Παλαιού Αγίου Αθανασίου συναντάται σε υψόμετρο 1.200 μέτρων, σε απόσταση 28 χλμ. από την Έδεσσα και μόλις 10 χλμ. από το χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν, και αποτελεί αγαπημένη επιλογή τόσο για τους λάτρεις των χειμερινών σπόρ, όσο και εκείνων που θέλουν να ζήσουν αξέχαστες στιγμές σε έναν πραγματικά πολύ όμορφο τόπο.

Η παραδοσιακή, μακεδονίτικη αρχιτεκτονική του χωριού, η οποία βασίζεται στην πελεκητή πέτρα και το ξύλο, είναι από τα πρώτα στοιχεία του Παλαιού Αγίου Αθανασίου που κερδίζουν σίγουρα τις εντυπώσεις του κοινού. Τα πέτρινα σπίτια και αρχοντικά με τις χαρακτηριστικές κόκκινες κεραμιδοσκεπές και τα λιθόστρωτα καλντερίμια συνθέτουν εικόνες απαράμιλλης γοητείας, στις οποίες είναι δύσκολο κανείς να αντισταθεί.

Η ιστορία του χωριού
Το χωριό του Παλαιού Αγίου Αθανασίου χτίστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα και κατοικούνταν μέχρι τα μέσα περίπου της δεκαετίας του ‘80, όταν εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους του χωριού, καθώς το χιόνι σκέπασε τα πάντα σε αυτό για πολλούς μήνες. Οι κάτοικοί του δημιούργησαν το Νέο Άγιο Αθανάσιο στην πεδιάδα, κάποια χιλιόμετρα πιο κάτω, όμως στις αρχές των ‘90s η ανάπτυξη του χιονοδρομικού κέντρου στην κορυφή του Βόρα, έδωσε και πάλι ζωή στο χωριό, καθιστώντας το ως έναν από τους σημαντικότερους ορεινούς προορισμούς στη χώρα.

Ο δρόμος για τον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο άνοιξε και πάλι, οι κεραμοσκεπές και τα πέτρινα σπίτια επισκευάστηκαν, ενώ το παρών έδωσαν παραδοσιακές ταβέρνες, εστιατόρια και καφέ, ζεστοί ξενώνες και πολυτελή ξενοδοχεία, πάντα με γνώμονα το σεβασμό προς την παράδοση, καθώς το χωριό είναι ανακηρυγμένο ως παραδοσιακός οικισμός από το 1992.

www.newsbeast.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

32 συλλήψεις στην Στερεά Ελλάδα σε ένα 24ωρο

32 συλλήψεις στις τακτικές εκτεταμένες αστυνομικές επιχειρήσεις,  (01-02-2023), σε όλο το εύρος της Περιφέρειας Στερεάς …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *