Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Παράπλευρη εκδήλωση του 9ου Διεθνούς Συνεδρίου «Our Ocean» (OOC-9) διοργάνωσε ο «ΑΡΧΕΛΩΝ» για τις θαλάσσιες χελώνες πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο

Το συνέδριο αφορούσε την παγκόσμια στρατηγική για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων στην προσπάθεια αυτή, ενώ η εκδήλωση στο Ρέθυμνο, με συνδιοργανωτές τους Grecotel Hotels & Resorts και Ecoclub SA, είχε θέμα «Προστατεύοντας τις θαλάσσιες χελώνες στο Ρέθυμνο: Γεφυρώνοντας προσπάθειες τουρισμού και διατήρησης». Κύριος στόχος της παράπλευρης εκδήλωσης ήταν να συζητηθούν και να αντιμετωπιστούν προβλήματα σχετικά με τις περιοχές ωοτοκίας.

ΑΡΧΕΛΩΝ: Μια ΜΚΟ για τη μελέτη και την προστασία των θαλάσσιων χελωνών και των βιοτόπων τους
Η Δάφνη Μαυρογιώργου, διευθύντρια του «ΑΡΧΕΛΩΝ», μιλώντας για τη δραστηριότητα του συλλόγου, είπε: «Ο “ΑΡΧΕΛΩΝ” ιδρύθηκε το 1983 και είναι ένας μη κερδοσκοπικός σύλλογος για τη μελέτη και την προστασία των θαλάσσιων χελωνών και των βιοτόπων τους. Από το 1990 δραστηριοποιείται στη διατήρηση της ωοτοκίας στο Ρέθυμνο. Εθελοντές απ’ όλο τον κόσμο συμμετέχουν σε προγράμματα πεδίου για την εφαρμογή των μέτρων διατήρησης και πραγματοποιούν δράσεις ευαισθητοποίησης σχετικά με την υπεύθυνη συμπεριφορά στην παραλία».

Ο εντεταλμένος σε θέματα τουρισμού, δημοτικός σύμβουλος Ρεθύμνης, Κωνσταντίνος Γασπαράκης, μίλησε για τη μακροχρόνια συνεργασία του δήμου με τον σύλλογο και για την ευαισθητοποίηση των επισκεπτών και της τοπικής κοινωνίας για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας. «Η προστασία των θαλάσσιων χελωνών Καρέτα και η διατήρηση των βιοτόπων τους στο Ρέθυμνο είναι ζωτικής σημασίας για εμάς. Αυτά τα υπέροχα πλάσματα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της πολιτιστικής και περιβαλλοντικής μας κληρονομιάς. Μέσω της στενής συνεργασίας με τον “ΑΡΧΕΛΩΝ” και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς, έχουμε αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την ευαισθητοποίηση του κοινού, την υπεύθυνη διαχείριση του τουρισμού και την προστασία των περιοχών ωοτοκίας. Μέσω της εκπαίδευσης και της τεχνικής υποστήριξης, θα συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε ότι οι χελώνες μπορούν να επιστρέψουν με ασφάλεια στις ακτές μας για πολλές ακόμα γενιές», τόνισε.

Από την πλευρά του, o Δημήτριος Καλαϊτζιδάκης, διευθυντής Λειτουργιών του ομίλου της Grecotel Hotels & Resorts, αναφέρθηκε στην 30ετή συνεργασία μεταξύ της Grecotel Hotels & Resorts και του «ΑΡΧΕΛΩΝ» για την ευαισθητοποίηση και τη συμμετοχή του τουρισμού στο πιλοτικό πρόγραμμα πιστοποίησης ξενοδοχείων φιλικών για τη θαλάσσια χελώνα «TUI Turtle-Friendly», ενώ η σύμβουλος της ECOCLUB SA, Ecological Tourism Consultancy, Φρόσω Δημητρακοπούλου, έθεσε ερωτήματα για το πώς ο τουρισμός μπορεί να αποτελέσει απειλή στις παραλίες ωοτοκίας, αλλά και πώς μπορεί η παρουσία των χελωνών να συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας νέας αειφόρου τουριστικής ταυτότητας για το Ρέθυμνο.

Όπως ανέφερε, «το Ρέθυμνο, γνωστό για τις παραλίες του, αντιμετωπίζει μια σημαντική πρόκληση με τις θαλάσσιες χελώνες που χάνουν χώρο φωλαιοποίησης λόγω του τουρισμού. Παρότι διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες περιοχές ωοτοκίας στην Ελλάδα, με περίπου 300 φωλιές ετησίως, η δημοτικότητα του προορισμού απειλεί αυτούς τους ζωτικούς βιότοπους. Με τα χρόνια, ο “ΑΡΧΕΛΩΝ” έχει δημιουργήσει συνεργασίες με τουριστικά ιδρύματα, τοπικές αρχές, όπως ο όμιλος TUI Care Foundation, που ηγείται μιας πρωτοποριακής πρωτοβουλίας για την πιστοποίηση ξενοδοχείων φιλικών προς τη θαλάσσια χελώνα, με την υποστήριξη του “ΑΡΧΕΛΩΝ”. Δύο ξενοδοχεία GRECOTEL έγιναν τα πρώτα παγκοσμίως που συμμετείχαν με επιτυχία στην πιλοτική χρονιά αυτής της πρωτοβουλίας και βραβεύτηκαν με το “TUI CARE FOUNDATION AWARD” για τις προσπάθειές τους για βιωσιμότητα».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με προβολή μικρού μήκους ταινίας με συμβουλές προς τους επισκέπτες για το πώς να συμπεριφέρονται υπεύθυνα όταν επισκέπτονται μια παραλία ωοτοκίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Θρησκευτική Πανήγυρις στον Άγιο Κωνσταντίνο Φθιώτιδας, 20 & 21 Μαΐου 2024

Δείτε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδας κ. Συμεών και ο Δήμαρχος Καμένων …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *