Δευτέρα , 29 Μαΐου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Παράσταση διαμαρτυρίας, στις 12.00, στο υπουργείο Πολιτισμού πραγματοποιεί η (ΠΟΘΑ)

Παράσταση διαμαρτυρίας, στις 12.00, στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και στάση εργασίας, από από τις 11:30 έως και τις 15:30 πραγματοποιεί σήμερα, Τετάρτη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ), με τη συμμετοχή των καλλιτεχνικών σωματείων, αντιδρώντας στο σχέδιο νόμου του υπουργείο ανάπτυξης που κατατέθηκε στις 24 Μαρτίου.

Οι διαμαρτυρόμενοι σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους πως στα άρθρα που τούς αφορούν διαχωρίζεται η πρόβα από την κύρια εργασία της παράστασης προβλέποντας ατομικές συμβάσεις εργασίας με τα ελαχίστως νομίμως προβλεπόμενα για τις πρόβες και μερικής απασχόλησης βάσει χρόνου απασχόλησης και όχι πλήρη εργασία και ασφάλιση όπως οι ίδιοι έχουν ζητήσει επανειλημμένα.

Παράλληλα, επισημαίνουν πως στο νέο σχέδιο νόμου το σύνολο του τεχνικού και βοηθητικού προσωπικού δεν θεωρούνται εργαζόμενοι ου πρέπει να είναι δηλωμένοι κατά τη διάρκεια της πρόβας.

Ζητούν, λοιπόν, άμεση απόσυρση όλων των άρθρων του ΥΠΠΟ που αφορούν τους εργαζόμενους στην Τέχνη και τον Πολιτισμό, από το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και άμεση διαβούλευση με τα σωματεία της τροπολογίας για την επαγγελματική βαθμίδα των καλλιτεχνών και όλων των υπολοίπων ζητημάτων.

Ολόκληρη η ανακοίνωση

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
Την Τετάρτη 29 Μαρτίου ώρα 12:00 μ.μ. στο Υπουργείο Πολιτισμού με παράλληλη στάση εργασίας.

Πέρασαν τρεις ολόκληροι μήνες δυναμικών κινητοποιήσεων εργαζόμενων και σπουδαστών/στριών, που έδειξαν σε όλη την ελληνική κοινωνία αλλά και σε διεθνές επίπεδο αφενός ότι οι καλλιτέχνες είναι εργαζόμενοι και αφετέρου ότι η εκπαίδευσή τους αντιμετωπίζεται εκδικητικά ως μη γενόμενη. Κι όμως, το ΠΔ 85/2022 δεν έχει ακόμα ανακληθεί, η «θεραπευτική» (μόνο στα λόγια) ΚΥΑ Γιατρομανωλάκη έχει ήδη αρχίσει να δημιουργεί πολλά προβλήματα ενώ η Κυβέρνηση επιδεικτικά και πεισματικά αρνείται να συζητήσει την τροπολογία που προτείναμε την περασμένη εβδομάδα και την οποία έχει κάνει δεκτή σύσσωμη η αντιπολίτευση (ΚΚΕ, ΜΕΡΑ25, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ).

Δυστυχώς, το σχέδιο της Κυβέρνησης για συντεταγμένη επίθεση στον Πολιτισμό και τους εργαζόμενους του συνεχίζεται ακάθεκτο. Έχουμε πλέον νέο χτύπημα στα βασικά εργασιακά μας δικαιώματα. Στο σχέδιο νόμου του υπουργείο ανάπτυξης (!!!) που κατατέθηκε στις 24/3/2023 παραμονή εθνικής επετείου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, αφού σε αυτό υπάρχουν και άρθρα για τις αποζημιώσεις των θυμάτων στο έγκλημα των Τεμπών, κατατίθενται εν κρυπτώ και ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ από το Υπουργείο Πολιτισμού νομοθετικές ρυθμίσεις που όχι μόνο δεν δημιουργούν προστατευτικό πλαίσιο, αλλά δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο τις εργασιακές σχέσεις.

– Το άρθρο 106 με τον ψευδεπίγραφο – για μια ακόμη φορά – τίτλο “καταπολέμηση της αδήλωτης και ανασφάλιστης πρόβας”, αφού φυσικά δεν έχει κάνει δεκτό κανένα αίτημά μας από αυτά που επανειλημμένως έχουμε διατυπώσει:

– Δεν συνδέει την πρόβα με την παράσταση, αφού δεν την προϋποθέτει και μάλιστα τη διαχωρίζει ως “άλλου είδους εργασία” από την “κύρια” εργασία της παράστασης. Γι’ αυτό και εισάγεται νέα ρύθμιση μόνο για αυτήν.

Έτσι προβλέπει ατομικές συμβάσεις εργασίας με τα ελαχίστως νομίμως προβλεπόμενα για τις πρόβες και μερικής απασχόλησης (“βάσει χρόνου απασχόλησης”) και φυσικά, όχι πλήρη εργασία και ασφάλιση που εμείς διαχρονικά ζητάμε.

– Δεν περιλαμβάνει συνολικά και ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΚΑΙ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ κατευθύνοντάς τους για ακόμη μια φορά στο Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών και στον τίτλο κτήσης. Δεν θεωρούνται εργαζόμενοι που πρέπει να είναι δηλωμένοι κατά τη διάρκεια της Πρόβας σαν να βρίσκονται τυχαία ή εκτάκτως στην πρόβα.

– Στην παράγραφο 2, προβλέπει τον τίτλο κτήσης, τα μπλοκάκια και τα εργόσημα, ακόμα και την αορίστου χρόνου σύμβαση, αφού θεωρεί την αμοιβή της πρόβας “αντάλλαγμα για παροχή εργασίας”, “Ανεξάρτητα από το είδος της σύμβασης εργασίας” και δεν μιλάει πουθενά, φυσικά, για εξαρτημένη εργασία ορισμένου χρόνου που επίσης είναι το πάγιο αίτημά μας, αλλά και βασικό νομολογιακό μας κεκτημένο.

www.protothema.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Φθιώτιδα: Επισκέψεις της Τομεακής Επιτροπής Φθιώτιδας του ΚΚΕ

  Πρόγραμμα συσκέψεων Τομεακής Επιτροπής Φθιώτιδας του ΚΚΕ Παρασκευή 26/5 στις 19:30 στο Πολιτιστικό Κέντρο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *