Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Πασχαλόγιορτα στην Υπάτη, με το κάψιμο του Ιούδα [Ντοκιμαντέρ – ΒΙΝΤΕΟ]

 

Παρακολουθήστε το ντοκιμαντέρ από την ARoTro Productions για τα Πασχαλόγιορτα της Υπάτης!

Το δημοφιλές έθιμο, «Πασχαλόγιορτα στην Υπάτη» αποκαλύπτεται για το πως δημιουργείται και οργανώνεται… Διαθέσιμο το ντοκιμαντέρ  πλέον στο κανάλι fonografos.net στην πλατφόρμα του YouTube!

Το έθιμο παρουσιάζεται στο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Πασχαλόγιορτα στην Υπάτη» σε σκηνοθεσία και φωτογραφία του Δημήτρη ΚαραντΖούνη.

Ήθη και έθιμα, παράδοση, Εκκλησία όλα μαζί συνδέονται και “αγκαλιάζονται”  από τα δρώμενα, τα  φημισμένα Πασχαλόγιορτα της Υπάτης, τα οποία είναι μοναδικά και αναβιώνουν κυρίως από τον δραστήριο Εκπολιτιστικό – Επιμορφωτικό Σύλλογο Υπαταίων «Οι Αινιάνες».

Παρακολουθήστε όλη την διαδικασία, πως κατασκευάζονται οι βόμβες  για την ανατίναξη και το κάψιμο του Ιούδα, ο Εσπερινός και χοροί της Αγάπης από τους Αινιάνες.

 

 

 

 

 

 

 

Πασχαλόγιορτα στην Υπάτη

Η μαρτυρική Υπάτη στο πανέμορφο βουνό των λουλουδιών, την Οίτη, ξεχωρίζει αναφορικά με τα πολλά έθιμα που εδώ και χρόνια διατηρεί. Ενεργοί φορείς και Σύλλογοι κάθε χρόνια σε συνεργασία με τοπικές Αρχές και επαγγελματίες παρουσιάζουν μία σειρά από έθιμα και εκδηλώσεις.

Η Υπάτη είναι μια ιστορική πόλη της Φθιώτιδας, χτισμένη στις βορεινές πλαγιές της Οίτης στα 400μ. και απέχει 23χλμ. από την Λαμία. Η ιστορία της ξεκινάει από τους αρχαίους χρόνους και συνεχίζεται, ιδιαίτερα λαμπρή, στους Μεσοβυζαντινούς χρόνους, στη περίοδο της Φραγκοκρατίας και φτάνει μέχρι τις μέρες μας. Η πόλη χτίστηκε το 410 π.Χ. και υπήρξε η πρωτεύουσα του Κοινού των Αινιάνων, οι οποίοι δημιούργησαν τη πρώτη Δημοκρατία σε Ελληνικό χώρο. Γεγονός που σημάδεψε την σύγχρονη ιστορία της ήταν η καταστροφή της εκ θεμελίων από τους Γερμανούς την 17 Ιουνίου 1944. Για το λόγο αυτό η Υπάτη αναγνωρίστηκε Μαρτυρική πόλη.

Τα Πασχαλόγιορτα της Υπάτης, είναι μοναδικά στη Φθιώτιδα και αναβιώνουν κυρίως από τον Εκπολιτιστικό – Επιμορφωτικό Σύλλογο Υπαταίων «Οι Αινιάνες» στα 45+ χρόνια δράσης του, ως θεματοφύλακας της πλούσιας παράδοσης του τόπου και όχι μόνο.

Πρόκειται για θρησκευτικές γιορτές που συνδέονται με την μακραίωνη ιστορία της πόλης, έθιμα με πανάρχαια κατάλοιπα όπως τα ελληνορωμαϊκά Ροζάλια – οι παγανιστικές γιορτές της Άνοιξης, βυζαντινές ρίζες αλλά και συνήθειες από τους κλεφταρματωλούς των νεότερων χρόνων.

Ο Εσπερινός της Αγάπης: Ανήμερα του Πάσχα στον Εσπερινό της Αγάπης στο προαύλιο του Ι.Ν. Αγ. Νικολάου, την Ιερά Καθέδρα της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Μητροπόλεως των Νέων Πατρών (Υπάτης), μικροί και μεγάλοι κάτοικοι αλλά και επισκέπτες τραγουδούν και χορεύουν το χορό της Αγάπης που δίνει ζωή και δύναμη με το Χριστός Ανέστη, πανηγυρίζοντας έτσι την Ανάσταση του Θεανθρώπου.

Το Κάψιμο του Ιούδα: Για να ξορκιστεί το Κακό, Ανήμερα του Πάσχα, «καίγεται και ανατινάζεται» συμβολικά ομοίωμα του Ιούδα, ένα ξακουστό έθιμο που παρακολουθείται από πλήθος κόσμου. Συμβολίζει την θριαμβευτική νίκη του Καλού έναντι του Κακού, τη νίκη της Ζωής έναντι του Θανάτου.

Οι χοροί της Υπάτης είναι κυρίως χοροί εμπνευσμένοι μουσικά, στιχουργικά αλλά και κινητικά από την πλούσια ιστορικό – θρησκευτική πολιτιστική κληρονομιά του τόπου, είναι μοναδικοί στην Ελλάδα και ιδιαίτερα σπάνιοι. Πρόκειται για τελετουργικούς χορούς που είτε χορευόταν σε ειδικές περιστάσεις πχ. γάμος, επίκληση βροχής, εξιστόρηση ιστορικών γεγονότων ή είναι απλά χοροί της αγάπης, του γλεντιού και όλων των μορφών έκφρασης της λαϊκής μας παράδοσης, με επιρροές και από την κοντινή Θεσσαλία και την ευρύτερη περιοχή της Ρούμελης, το κέντρο της Στερεάς Ελλάδος με τα τσάμικα και τα συρτά της.

Το έθιμο της Αρσαλής: Ένα ξεχωριστό έθιμο, μόνο για άντρες, από τα προπολεμικά χρόνια που περνά από γενιά σε γενιά και κάθε χρόνο «βαπτίζονται» ακόμη περισσότεροι ως «Αρσαλιώτες». Κατά τους χρόνους της Επανάστασης του 1821 το σπήλαιο να σημειωθεί υπήρξε ορμητήριο και σημείο συνάντησης των οπλαρχηγών της περιοχής, για αυτό και στο έθιμο συμμετέχουν μόνο άνδρες εκείνη την ημέρα, διαφορετικά «θα γίνει κακό» σύμφωνα με τις προλήψεις και οι δεισιδαιμονίες του τόπου.

Από νωρίς το πρωί της Λαμπρο-Τετάρτης (Τετάρτη της Διακαινησίμου, ξεκινούν «εν πομπή και οργάνοις» από την πλατεία της Υπάτης και ανεβαίνουν στο βουνό της Οίτης μέσα από μία αρκετά δύσβατη διαδρομή – την ονομάζουν άλλωστε «ο γλυκός Γολγοθάς της Υπάτης», για προσκύνημα στο ξωκλήσι της Αγίας Ιερουσαλήμ που βρίσκεται μέσα σε μια μεγάλη σπηλιά και μάλιστα εκεί οι πιστοί διανυκτερεύουν.

Την επόμενη ημέρα, τελείται Θεία Λειτουργία με κάθε ιεροπρέπεια και ευλάβεια. Στο τέλος ο παπάς μοιράζει αντίδωρο και από τους βετεράνους της γιορτής δίνεται το σύνθημα της αναχώρησης – κατάβασης, με προορισμό τη θέση «Περιβόλια». Εκεί φτάνουν οι επονομαζόμενοι «Αρσαλιώτες» σε διονυσιακή μέθη και στεφανωμένοι με μοσχομύριστα κλαδιά από ανθισμένο έλατο και αγριολούλουδα της Οίτης, όπου τους περιμένουν οι συγγενείς, οι φίλοι και οι επισκέπτες, για να ακολουθήσει πατροπαράδοτο γλέντι. Το απόγευμα «Αρσαλιώτες» και μη , κατηφορίζουν προς την «πλατεία των Αινιάνων» στη Υπάτη, όπου γίνεται Αγιασμός και το γλέντι συνεχίζεται με συνοδεία παραδοσιακών οργάνων. Το τοπικό αυτό έθιμο ολοκληρώνεται με το «χορό των Αρσαλιωτών» και λαϊκό πανηγύρι.

 

Το παρόν αφιέρωμα με υλικό από το www.fonografos.net, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ξένιος Θεσσαλός, τεύχος 7, Απρίλιος 2022 – δείτε εδώ

 

 

Υπάτη – Πασχαλόγιορτα 2022: Εντυπωσίασαν τα έθιμα την Κυριακή του Πάσχα!!! Το Κάψιμο του Ιούδα, ο Χορός της Αγάπης [ΦΩΤΟ]

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Φωτιά σε περιοχή των Καμένων Βούρλων

Η έγκαιρη επέμβαση  είχε ως αποτέλεσμα να μην επεκταθεί    Φωτιά ξέσπασε το βράδυ της …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *