Πέμπτη , 2 Φεβρουαρίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Πέντε ευκαιρίες για να ψυχαγωγηθείτε δωρεάν στην Αθήνα τη Δευτέρα 2 Ιανουαρίου

Πέντε ευκαιρίες να περάσουμε όμορφα και δωρεάν την Δευτέρα 2 Ιανουαρίου, μία ανάσα πριν από την Πρωτοχρονιά.

Ποικίλες εκδηλώσεις, συναυλίες και εικαστικές εκθέσεις που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς και φορείς, δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο.

Ο “Προμηθέας” του Νίκου Καραθάνου -online και δωρεάν- στο YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση
Προμηθέας του Νίκου Καραθάνου
Andreas Simopoulos
Ο “Προμηθέας”, η παράσταση του Νίκου Καραθάνου που έγινε sold-out το 2021 στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης, κάνει ψηφιακή πρεμιέρα στην οθόνη μας σε κινηματογράφιση Χρήστου Σαρρή, από 1 έως 5 Ιανουαρίου 2023 στο YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση για να μας εμποτίσει με τη συγκινητική ανθρωπιά και την εύθραυστη δύναμή της.

Ο “Προμηθέας” που σκηνοθέτησε ο Νίκος Καραθάνος στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση δεν είναι αλυσοδεμένος σ’ έναν βράχο. Δεν έχει τη μορφή υπερήρωα. Είναι ένας από εμάς. Ένας απλός καθημερινός άνθρωπος που ζει μέσα στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού του. Ενός σπιτιού που κρύβεται στο εσωτερικό ενός τεράστιου πέτρινου βράχου και αποκαλύπτεται όταν τον σπάνε στα δύο το Κράτος και η Βία. Τα πάντα συμβαίνουν μέσα εκεί αιωρούμενα στον χωροχρόνο κατακλυζόμενα από… μύθους.

Αναπαράσταση – Έκθεση αφιερωμένη στον Αγγελόπουλο
Φωτογραφία από την Αναπαράσταση
Φωτογραφία από την Αναπαράσταση
H μεγάλη έκθεση του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης “Αναπαράσταση (Anaparastasi): Reconstruction, Reenactment, Reconstitution” που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του αφιερώματος Αγγελόπουλος για πάντα, με αφορμή τα δέκα χρόνια από τον θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου, έρχεται στην Αθήνα, στη The Project Gallery (Νορμανού 3, Μοναστηράκι).

Η πρώτη ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου, Αναπαράσταση έγινε ο πυρήνας του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ως μια κομβική έννοια που συμπυκνώνει και εκφράζει το πώς βλέπουμε, αντιλαμβανόμαστε και βιώνουμε τον κόσμο που μας περιβάλλει. Στο σινεμά του Θόδωρου Αγγελόπουλου, αλλά και στην τέχνη γενικότερα, η αναπαράσταση ταυτίζεται με την ανθρώπινη ερμηνεία της πραγματικότητας και της ίδιας της ζωής.

Η έκθεση εξερευνά τις διαφορετικές παραλλαγές και αποδόσεις της αναπαράστασης: την ανασύσταση, την αναθέσπιση και την ανακατασκευή. Στο πλαίσιο της έκθεσης, δώδεκα καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό αντλούν έμπνευση από το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Αγγελόπουλου και στοχάζονται στις μορφές, το περιεχόμενο και τα όρια που συνοδεύουν τη διαδικασία της αναπαράστασης.

Info: The Project Gallery (Νορμανού 3, Μοναστηράκι)/ Διάρκεια έκθεσης: 20/12/2022-28/1/2023). Ωράρια: Τρίτη-Σάββατο, 12:00-20:00. Επιμέλεια έκθεσης: Ορέστης Ανδρεαδάκης. Συντονισμός-Παραγωγή: Θάνος Σταυρόπουλος./ Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

“Ένδυμα Ψυχής” στο Μουσείο Ακρόπολης
Λεπτομέρεια από το κέντημα της φωτογραφίας που αποτυπώνει την παραδοσιακή φορεσιά του Ι. Μακρυγιάννη
Λεπτομέρεια από το κέντημα της φωτογραφίας που αποτυπώνει την παραδοσιακή φορεσιά του Ι. Μακρυγιάννη ΙΔΡΥΜΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΙ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ ΚΑΡΕΛΙΑ
Με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, παρουσιάζεται στο Μουσείο Ακρόπολης, η εμβληματική έκθεση με τίτλο “Ένδυμα Ψυχής”, σε συνεργασία με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του Μουσείου θα φιλοξενηθούν με μια ξεχωριστή τέχνη 70 ενδυμασίες και στολές του προπερασμένου αιώνα, που διαφύλαξε και διαφυλάττει η αγάπη και το μεράκι ανθρώπων, ιδιαίτερα το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο αλλά και άλλα Μουσεία της χώρας.

Στην έκθεση θα θαυμάσουμε τα 70 έργα κατανεμημένα σε πέντε κύριες ενότητες: ενδυμασίες που ανήκαν σε ιστορικά πρόσωπα, τοπικές φορεσιές από την μητροπολιτική Ελλάδα, την νησιωτική Ελλάδα και την Κρήτη, την Κύπρο και τις “χαμένες πατρίδες”.

Η έκθεση θα παραμείνει κλειστή: 25 και 26 Δεκεμβρίου και 1 Ιανουαρίου. Την Παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς (24 και 31 Δεκεμβρίου), το Μουσείο Ακρόπολης λειτουργεί από 9 π.μ.-3 μ.μ.

Βόλτα στο Πάρκο Τρίτση και ένα “Τραγούδι της Γης”
Κώστας Παπανικολάου
Κώστας Παπανικολάου, Καισαριανή IV, 2017, αυγοτέμπερα σε κόντρα πλακέ, 160 x 160 εκ. Λεπτομέρεια του έργου. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚ’Ο ΠΑΡΚΟ “ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ”/ ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ ΕΛΕΝΗ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Μία βόλτα στο Μητροπολιτικό Πάρκο “Αντώνης Τρίτσης”, έναν μοναδικό τόπο φυσικού κάλλους ενταγμένο στον οικιστικό ιστό, μπορεί να καταλήξει στην έκθεση με τίτλο “Το Τραγούδι της Γης” που περιλαμβάνει 25 ζωγραφικά έργα των Χρύσα Βέργη, Κώστα Παπανικολάου, Μανώλη Χάρου και Αχιλλέα Χρηστίδη- πραγματεύεται ποικίλα θέματα του φυσικού περιβάλλοντος της Αττικής Γης και αποτελεί το σημείο συνύπαρξης της σύγχρονης τέχνης και του περιβάλλοντος.

Τέσσερις καλλιτέχνες ζωγραφίζουν τη φύση, άλλοτε εξ’ επαφής, άλλοτε από μνήμης (out of memory) και αναζητούν τους παράγοντες που στοιχειοθετούν το ωραίο. Με λίγα λόγια, εξετάζουν τον τρόπο που βλέπει το μάτι. Η θεματολογία τους περιορίζεται στις σκηνές της υπαίθρου. Λάδια, ακρυλικά και μικτές τεχνικές προσπαθούν να αποδώσουν το σήμερα σύμφωνα με τις εικαστικές τάσεις της εποχής μας αλλά και με διάθεση ποιητική.

ιnfo: Μητροπολιτικό Πάρκο “Αντώνης Τρίτσης”, Σπύρου Μουστακλή 23, 13122 Ίλιον, (Έξοδος 7 από Αττική Οδό, Άγιοι Ανάργυροι-Αχαρναί –Κατεύθυνση προς Ελευσίνα), Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Κυριακή: 11:00 – 21:00. Εως 15 Ιανουαρίου 2023, Πληροφορίες: Τηλ.: 21 0232 3163.

Βόλτα στον Εθνικό Κήπο
Το έργο της Λουκίας Αλαβάνου
Το έργο της Λουκίας Αλαβάνου στην έκθεση Seeing The Invisible PRESS PHOTO ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Ο Δήμος Αθηναίων και η Outset Greece, διοργανώνουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στον Εθνικό Κήπο, τη διεθνή έκθεση σύγχρονης τέχνης “Seeing The Invisible”, την πιο φιλόδοξη και εκτεταμένη μέχρι σήμερα έκθεση σύγχρονων έργων τέχνης που δημιουργήθηκαν με τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented Reality), η οποία παρουσιάζεται από τις 22 Οκτωβρίου 2022 και θα διαρκέσει έως και τον Σεπτέμβριο του 2023.

Τα έργα της έκθεσης είναι ορατά μόνο μέσω της δωρεάν εφαρμογής Seeing the Invisible, για κινητά και tablets*. Οι επισκέπτες καλούνται, μέσω της εφαρμογής, να εξερευνήσουν το φυσικό περιβάλλον του Εθνικού Κήπου και να εντοπίσουν τα έργα τέχνης που βρίσκονται διάσπαρτα στο εσωτερικό του, με τη βοήθεια της προτεινόμενης διαδρομής που εμφανίζει ο χάρτης της εφαρμογής.

Info: Διάρκεια έκθεσης: Οκτώβριος 2022 – Σεπτέμβριος 2023. Ώρες επίσκεψης: τις ώρες λειτουργίας του Εθνικού Κήπου (από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου).

News247.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Η νέα ταινία του Βασίλη Μαζωμένου, «Καθαρτήριο» κάνει αθηναϊκή πρεμιέρα σήμερα (Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου)

Μετά την ελληνική πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Νοέμβριος 2022), με τις sold out προβολές …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *