Σάββατο , 28 Ιανουαρίου 2023
Ακολουθήστε μας στο facebook

Πέντε ευκαιρίες στην Αθήνα για να περάσουμε όμορφα και δωρεάν την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου

Ποικίλες εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς, δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο.

“Η πιθανότητα του φόβου”
έργο του Τάκη Γιαλελή
Εικαστική Έκθεση του Τάκη Γιαλελή ΙΜΚ
Εγκαινιάζεται την Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2023, ώρα 19:00 η εικαστική έκθεση με έργα του αρχιτέκτονα / εικαστικού καλλιτέχνη Tάκη Γιαλελή με τίτλο “Η πιθανότητα του φόβου” στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206.

Ο Τάκης Γιαλελής διακεκριμένος αρχιτέκτονας και εικαστικός καλλιτέχνης ολοκλήρωσε μία πολύ ενδιαφέρουσα ενότητα εικαστικών έργων του κατά την περίοδο της καραντίνας του covid-19 με τίτλο “Η πιθανότητα του φόβου”.

Τα έργα της έκθεσης είναι έργα με εκφραστική λιτότητα μεγάλης ενσυναίσθησης και συναισθηματικής φόρτισης με πολλαπλές αναγνώσεις. Η ιδιαίτερη σκέψη και κοινωνική ευαισθησία του καλλιτέχνη είναι έκδηλη σε όλα τα έργα που έχει κατά καιρούς υλοποιήσει. Κείμενα παρουσίασης έκθεσης: Μπία Παπαδοπούλου, Ιστορικός Τέχνης.

“Πέτρα που θέλει να κυλά” στο Μέγαρο
H Βιολέτα Ίκαρη
H Βιολέτα Ίκαρη
Η μουσικοχορευτική παράσταση “Πέτρα που θέλει να κυλά”, είναι αφιερωμένη στην ελληνική παράδοση και πραγματοποιείται σε σύμπραξη με τον Σύλλογο Ελληνικής Πολιτιστικής Παράδοσης Χαλκίδας “Το Αλωνάκι” και σε συνδιοργάνωση με το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και την Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας και τον Δήμο Χαλκίδας. Τελεί υπό την αιγίδα και υλοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η παράσταση «Πέτρα που θέλει να κυλά», την καλλιτεχνική επιμέλεια της οποίας έχει ο Δημήτρης Λιανοστάθης, κινείται στο πλαίσιο της δημοτικής-λαϊκής μουσικοχορευτικής παράδοσης και πραγματεύεται την αναβάπτιση του χθες στο σήμερα και στην προοπτική του αύριο. Πρόκειται για μια συνεχή διαδικασία δημιουργίας και αναδημιουργίας του χώρου μέσα στον χρόνο, η οποία προϋποθέτει συνάντηση. Συνάντηση μουσικής, λόγου, κίνησης, ιδεών, ανθρώπων.

Λαμβάνουν μέρος οι μουσικοί:

Νίκος Χατζόπουλος | βιολί, τραγούδι
Αποστόλης Βαγγελάκης | κλαρίνο, σαξόφωνο, φλάουτο
Πέτρος Πρόκος | πιάνο
Τάσος Αθανασιάς | ακορντεόν
Αντρέας Παπάς | κρουστά
Ιάκωβος Ηλιάδης | λαούτο
Γιώργος Μακρής | γκάιντα
Νίκος Φρυγανιώτης | μπουζούκι
Θοδωρής Κοτονιάς | τραγούδι
Βιολέτα Ίκαρη | τραγούδι
Παναγιώτης Λάλεζας | τραγούδι
Κώστας Ευσταθιάδης | μπάσο
Στάθης Σαντσαρίδης | πλήκτρα
Κώστας Καρασαβίδης | ντραμς
Χρήστος Πικριδάς | κιθάρες
Συμμετέχουν: Χορευτές ελληνικών χορών, ομάδα σύγχρονου χορού, σχήματα πολυφωνικής και βυζαντινής μουσικής Διδασκαλία ελληνικών χορών | Δημήτρης Λιάσκος, Νίκος Φρυγανιώτης, Πέτρος Ρέτσας, Δημήτρης Λιανοστάθης. Διάρκεια παράστασης | 95 λεπτά (χωρίς διάλειμμα). Τετάρτη 18 Ιανουαρίου | 20:30 | Αίθουσα Δ. Μητρόπουλος.

Ντίνος Σιώτης – Έκθεση κολάζ ”Πλανητική ταραχή’
Την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου, στις 8 το βράδυ, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, εγκαινιάζεται η νέα ατομική έκθεση κολάζ του ποιητή Ντίνου Σιώτη με τίτλο “Πλανητική ταραχή”.

Με βάση την αρχή ”Βλέποντας, κόβοντας και κάνοντας” ο Ντίνος Σιώτης, βλέπει τι εικόνες έχει διαθέσιμες, τις κομματιάζει και κατασκευάζει μια νέα έρημο, ξαναφτιάχνοντας έναν κόσμο ταραγμένο που επιμένει στην αναζήτηση της λύτρωσης.

Στα έργα του συγκατοικούν μορφές αταίριαστες και στοιχεία ετερόκλητα με την επαναστατική, προκλητική, απελευθερωτική τεχνική του κολάζ που εισήγαγε στην τέχνη το κίνημα του νταντά και καθιέρωσε ο υπερρεαλισμός. Χρησιμοποιώντας την τεχνοτροπία του κολάζ, ο ποιητής φτιάχνει αλλόκοτες εικόνες μιας άγνωστης θρησκείας χωρίς ίχνος θρησκευτικότητας. Ακονίζει το ψαλίδι του με εμπνεύσεις από την πολιτική, τη διαφήμιση, την ειδησεογραφία, τον πόλεμο, το περιβάλλον.

Παρουσίαση του βιβλίου “Ηλίας Πετρόπουλος- Για τους Εβραίους της Σαλονίκης”
Την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023, στις 19:00, στο Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα) θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου “Ηλίας Πετρόπουλος- Για τους Εβραίους της Σαλονίκης”. Το βιβλίο, που επιμελήθηκε ο Αχιλλέας Φωτάκης, επικεντρώνεται στην αναβίωση του αντισημιτισμού την περίοδο της Μεταπολίτευσης στην Ελλάδα.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Λεωνίδας Φοίβος Κόσκος, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης
Ραχήλ Μισδραχή-Καπόν, Εκδότρια
Μίνoς Μωυσής, τ. Πρόεδρος Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών
Βάνα Νικολαΐδου-Κυριανίδου, Καθ. Πολιτικής Φιλοσοφίας, Πρόεδρος του τμήματος Φιλοσοφίας, ΕΚΠΑ
Αχιλλέας Φωτάκης, Ιστορικός.
Με αφετηρία τις απόψεις του Ηλία Πετρόπουλου, όπως περιέχονται στο βιβλίο, θα γίνει εκτενής συζήτηση του πάνελ με το κοινό για περιπτώσεις κρατικού και κοινωνικού αντισημιτισμού.

Street Photography
Blank Wall Gallery
Carla Mormile # Brazil # Infrared BLANK WALL GALLERY
Στη Blank Wall Gallery φιλοξενείται η διεθνής έκθεση φωτογραφίας “Street Photography”.

Η Φωτογραφία Δρόμου ασκεί πάντα γοητεία τόσο στο φωτογράφο όσο και στο θεατή, γιατί οι εικόνες που παρουσιάζονται είναι ενδιαφέρουσες και πολλές φορές έχουν έντονο το στοιχείο της έκπληξης. Οι φωτογραφίες που βλέπουμε μας ταξιδεύουν και μας κάνουν μέρος, έστω και νοητά, της σκηνής που βλέπουμε να απεικονίζεται μπροστά μας.

Η ιστορία που θέλει να διηγηθεί ο φωτογράφος είναι τις περισσότερες φορές πολύ ενδιαφέρουσα αφού όλοι προσπαθούμε να βιώσουμε τις συνθήκες και τα συναισθήματα των ανθρώπων που απεικονίζονται. Προσπαθούμε να διεισδύσουμε στη στιγμή της φωτογραφίας, να ταξιδέψουμε στο χώρο και το χρόνο και να γευτούμε τη στιγμή. Όσο πιο παραστατική είναι η φωτογραφία, τόσο πιο εύκολα μπορούμε να το καταφέρουμε αυτό. Επιμέλεια έκθεσης: Μάρκος Δολόπικος.

News247.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Λαμία: Νεός Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Στερεάς Ελλάδας, ο Ταξίαρχος Καραχάλιος Γεώργιος

Ανακοινώθηκαν 27/1/2023 οι τοποθετήσεις – μετακινήσεις των Ταξιάρχων της Ελληνικής Αστυνομίας Με βάση την ανακοίνωση …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *