“Straight white men”
Ήταν το 2015 όταν πρωτοείδαμε το “Straight white men” της Γιανγκ Τζιν Λι. Το έργο, με το οποίο μας συστήθηκε η τολμηρή και πολυβραβευμένη Νεοϋορκέζα κορεάτικης καταγωγής συγγραφέας, σκηνοθέτις και κινηματογραφίστρια, αποδομεί και ειρωνεύεται τα στερεότυπα του ανδρισμού. Θοδωρής Αντωνιάδης, Θέμης Θεοχάρογλου (Holly Grace), Μελίνα Νάτσιου, Κώστας Ξυκομηνός, Αλέξανδρος Πέρρος και Γιάννης Ποιμενίδης πρωταγωνιστούν στην παράσταση του σατιρικού έργου που σκηνοθετεί η Κίρκη Καραλή στο Μικρό Χορν, το οποίο επεξεργάζεται την ψυχολογία των σημερινών λευκών ετεροφυλόφιλων ανδρών και με την προτροπή δύο ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας επιδιώκει την ενσυναίσθηση. Διαδραματίζεται την ημέρα των Χριστουγέννων στο σπίτι του πατέρα, το οποίο επισκέπτονται οι τρεις γιοι του. Ένας από αυτούς τους ήρωες είναι το μαύρο πρόβατο της οικογένειας, καθώς δεν ανταποκρίνεται επαρκώς στην κατηγορία “Straight white men”. (από 2/10)
“Τσίκο”
Αφιερωμένος στις παραστατικές τέχνες είναι ο νέος χώρος του Κεραμεικού Τζάμια Κρύσταλλα, που μας σύστησε η χορογράφος Αντωνία Οικονόμου. Εκεί θα παρουσιάσει τη χορευτική σόλο περφόρμανς “Τσίκο”, όπου επιχειρεί να εξερευνήσει τη φύση της ανόδου και της πτώσης. Πρωταγωνιστεί ένα αρχέγονο σώμα, το οποίο μεταμορφώνεται σιγά σιγά σε άνθρωπο, μια διαδικασία που απεικονίζεται ως αναπόφευκτη κάθοδος και πορεία προς την αποσύνθεση. Η παρακμή, η φθορά, ο λαβύρινθος του ανθρώπινου νου απασχολούν την ταλαντούχα χορογράφο, σκηνοθέτρια και περφόρμερ σε ένα εύρος έργων, που περιλαμβάνουν χοροθεατρικές παραστάσεις, site-specific performances, ταινίες μικρού μήκους και οπτικοακουστικά έργα. (27-29/9)
“Η θυσία του Ιεφθάε”
Το αριστούργημα του Καισάριου Δαπόντε “Η θυσία του Ιεφθάε” παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα η ομάδα Οθόνιον στο Θέατρο Καλλιρρόης, σε μια μουσικοθεατρική παράσταση με θέατρο σκιών, σε δραματουργία και σκηνοθεσία του Ιωσήφ Βιβιλάκη. Ασχολείται με τη βιβλική ιστορία του άντρα που όφειλε να θυσιάσει την κόρη του επειδή το είχε ορκιστεί στον Θεό αν έβγαινε νικητής στον πόλεμο. Ωστόσο, το έργο απομακρύνεται από τη Βίβλο και συμπλέκει παγανιστικά στοιχεία, αρχαίες γυναικείες θεότητες, Νύμφες, Σειρήνες και Χάριτες. Μέσα από ένα δραματικό πλαίσιο που παραπέμπει στην αρχαία τραγωδία, ο συγγραφέας συνθέτει το ψυχογράφημα των ηρώων του και ανιχνεύει την ιδιότυπη βαθιά σχέση πατέρα και κόρης, αλλά την ανελέητη τύχη που τους ενώνει. Η πρωτότυπη μουσική είναι του Θεολόγου Παπανικολάου, ο σκηνικός χώρος και οι φιγούρες του ζωγράφου Γιώργου Κόρδη, ενώ συμμετέχουν διακεκριμένοι ερμηνευτές: η υψίφωνος Τζίνα Φωτεινοπούλου, ο τραγουδιστής Θεολόγος Παπανικολάου, οι παίκτες θεάτρου σκιών Άθως Δανέλλης και Νίκος Τζιβελέκης και ο τσελίστας Γιώργος Ταμιωλάκης. Από κοντά και η Κατερίνα Μιχαλάκη στο τραγούδι και στην υποστήριξη των παικτών. (από 26/9)
“Ένας καταπληκτικός καταθλιπτικός”
Στη νέα κωμωδία του Αντώνη Καλομοιράκη “Ένας καταπληκτικός καταθλιπτικός”, που μπορείτε να απολαύσετε σε avant premiere την Τρίτη 1/10 (παίρνοντας μέρος στον διαγωνισμό εδώ), πρωταγωνιστής είναι ο Ευτύχης. Ένας life coach που γράφει βιβλία αυτοβελτίωσης, δίνει συμβουλές ζωής μεγάλης αξίας και πιστεύει ότι όλα στη ζωή είναι θετικά. Είναι όμως δυστυχισμένος και την Παραμονή Χριστουγέννων αποφασίζει πάλι να αυτοκτονήσει. Την απόπειρά του αυτή διακόπτει βίαια μια ανεπιθύμητη επίσκεψη από το παρελθόν που τον φέρνει αντιμέτωπο με ό,τι φοβάται περισσότερο, τη Ζωή. Μετά το “Παρασκευή και 13” ο Αντώνης Καλομοιράκης μάς συστήνει τη νέα του κωμωδία που μας υπενθυμίζει ότι η ζωή είναι ωραία βρε αδερφέ! Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Έφη Δράκου και στη σκηνή ανεβαίνει ο ίδιος μαζί με τους Τερέζα Καζιτόρη, Εύη Κολιούλη, Ορέστη Τουλιάτο, Βασίλη Θελούρα.
“Η επιστροφή της Βετούρια”
Η Μαίη Σεβαστοπούλου σκηνοθετεί έναν μονόλογο για τη μυθιστορηματική ζωή μιας ηρωίδας των αρχών του 20ού αιώνα. Το κείμενο της Αγγελικής Γαρίδη με τίτλο “Η επιστροφή της Βετούρια”, που ερμηνεύει η Πόπη Βαρουξή στη σκηνή του Μικρού Κεραμεικού, ξετυλίγει τη ζωή της Βετούρια, που γεννήθηκε στην Τρανσυλβανία από έναν τυραννικό πατέρα. Στη συνέχεια βρήκε καταφύγιο στο Παρίσι όπου κατέφυγε με τον άντρα της, μετονομάστηκε σε Βικτορίν και έγινε εργάτρια στην Ρενό. Στη Γαλλία μυήθηκε στον κομμουνισμό, οργανώθηκε στο κόμμα και πίστεψε σ’ έναν καλύτερο κόσμο. Τώρα επιστρέφει στην πατρίδα της, στο ερημωμένο χωριό της, και θυμάται όσα έζησε, τα δύο νεκρά παιδιά και τα δύο νεκρά αδέλφια που άφησε πίσω της. Μια εικόνα έρχεται και ξανάρχεται στη μνήμη της: “Η μάνα, μου έδωσε ένα κομμάτι λαρδί. Έκανα το λάθος να πετάξω την πέτσα. Και τότε ο πατέρας ούρλιαξε “Απαγορεύεται αυτό!” και με σακάτεψε στο ξύλο. Δεν πειράζει. Ένα θυμωμένο παιδί ήταν!”. (από 27/9)
Πηγή: athinorama.gr