Σάββατο , 31 Ιουλίου 2021
Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook

Πλήθος εγκωμιαστικών σχολίων συγκέντρωσε η εντυπωσιακή εικαστική έκθεση της Ράνιας Σχορετσανίτη

Με τη δίδυμη συλλογή «Μεταμορφώσεις θραυσμάτων»

Πλήθος εγκωμιαστικών σχολίων συγκέντρωσε η εντυπωσιακή εικαστική έκθεση – η πρώτη μετά την καραντίνα – της κας Ράνιας Σχορετσανίτη με γενικό τίτλο «Μεταμορφώσεις θραυσμάτων», σε επιμέλεια της Ιστορικού Τέχνης κας Μπίας Παπαδοπούλου, που εγκαινιάστηκε με επιτυχία την Παρασκευή 4 Ιουνίου στο Δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό Τρικάλων και πραγματοποιείται από τον Δήμο Τρικκαίων σε συνεργασία με τον Σύλλογο Πολιτιστικής Δράσης και Φίλων Καλλιτεχνικής Παιδιάς.

Από τα έργα της, τα οποία μαγνητίζουν με την πρωτοτυπία τους την προσοχή του θεατή, αναδεικνύεται το αξιοπρόσεκτο και πολύπλευρο ταλέντο της ενώ είναι διάχυτη η αγάπη της για την εικαστική τέχνη και την απόλαυση της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Η έκθεση απαρτίζεται από δύο πρόσφατες ενότητες έργων με τίτλο «Land» και «Fragments». Τα έργα συνθέτουν μια βιωματική, συμβολική εγκατάσταση σε αρχιτεκτονική συνάφεια με τον εκθεσιακό χώρο στο Δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό Τρικάλων του 16ου αιώνα, την ευγενική παραχώρηση του οποίου έκανε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων και η προϊσταμένη της κ. Κρυσταλλία Μαντζανά, συνεργαζόμενη για την επιτυχία της.

Στην ενότητα «Land» του 2019-2020, η καλλιτέχνιδα χαρτογραφεί με ψηφίδες τις ποδηλατικές διαδρομές της στο ποτάμι και την παλιά πόλη των Τρικάλων. Αποτυπώνει φευγαλέες εικόνες, σπαράγματα της μνήμης από τη Θεσσαλική γη, μαζί με τη θέα των Μετεώρων όπως την αντικρίζει από το μπαλκόνι της. Η πολυσύνθετη τεχνική της έμμεσης ψηφοθέτησης –τεχνική των κλασικών Βυζαντινών ψηφιδωτών– μετατρέπεται στα χέρια της σε πρωτότυπο εργαλείο αφαίρεσης με το οποίο παράγει ποιητικά τοπία. Παράθυρα ονείρου και διαφυγής.

Η κάθε ψηφίδα, που κόβεται επίπονα από την ίδια, λειτουργεί ως δομική μονάδα, προκαλώντας έναν διάλογο με την ιδιαίτερη τοιχοποιία του κτιρίου.

Με την κίνηση του θεατή στον χώρο, τα τραπέζια σμίγουν και αραιώνουν, μεταμορφώνοντας την αισθητική των έργων. Η κα Σχορετσανίτη μετατρέπει τη διαδικασία πρόσληψης σε ένα οπτικό παιχνίδι που απαιτεί και τη σωματική εμπλοκή.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 14 Ιουλίου με ώρες επισκέψεως καθημερινά 9.00 – 15. 00 & 18.30 – 21.30.

 

Εγγραφείτε στο κανάλι fonografos στο You Tube

Δες επίσης

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Καινοτόμα ζωοτροφή , αξιοποιώντας βιοαπόβλητα

Μία ακόμη επιτυχία καταγράφει επιστημονική ομάδα του Τμήματος Αγροτεχνολογίας της Γεωπονικής Σχολής από το Πανεπιστήμιο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *