Πέμπτη , 9 Φεβρουαρίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Πολιτικό σεισμό προκαλεί το σκάνδαλο διαφθοράς και χρηματισμού στην καρδιά των Βρυξελλών στο οποίο εμπλέκεται και η Εύα Καϊλή

Η Εύα Καϊλή είναι ανάμεσα στα τέσσερα άτομα για τα οποία η ομοσπονδιακή Εισαγγελία Βρυξελλών εξέδωσε ένταλμα σύλληψης, κατηγορούμενη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, εγκληματική οργάνωση και διαφθορά, σύμφωνα με δημοσιεύματα των εφημερίδων «L’Echo» και «Soir».

Στην ανακοίνωσή της, η Εισαγγελία Βρυξελλών, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένα ονόματα, τονίζει ότι συνελήφθησαν τέσσερα άτομα που κατηγορούνται για τα τρία παρακάτω αδικήματα.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Συνολικά έξι άτομα στερήθηκαν την ελευθερία τους την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου ως μέρος μιας μεγάλης έρευνας από την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία και την Ομοσπονδιακή Αστυνομία για φερόμενη εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Υπάρχουν υποψίες ότι άτομα σε πολιτικές και/ή στρατηγικές θέσεις εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πληρώθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά ή τους προσφέρθηκαν σημαντικά δώρα για να επηρεάσουν τις αποφάσεις του Κοινοβουλίου.

Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν από τον ανακριτή των Βρυξελλών που ηγείται της έρευνας. Κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και διαφθορά. Δύο άτομα αφέθηκαν ελεύθερα από τον ανακριτή. Έρευνα έγινε και στο σπίτι δεύτερου βουλευτή γύρω στις 8 χθες το βράδυ.

Προς το συμφέρον της έρευνας δεν θα δοθούν περισσότερες πληροφορίες αυτή τη στιγμή».

Στις φυλακές η Εύα Καϊλή
Η Εύα Καϊλή προσήχθη την Παρασκευή και χθες τελικά συνελήφθη. Θα προφυλακιστεί στις φυλακές του Σεν Ζιλ στις Βρυξέλλες, για δύο 24ωρα και ακολούθως δικαστικό συμβούλιο θα αποφασίσει αν θα παραμείνει προφυλακισμένη μέχρι τη δίκη ή θα αφεθεί ελεύθερη μέχρι τη δίκη.

Ο Νίκος Κορογιαννάκης, δικηγόρος που γνωρίζει το νομικό σύστημα του Βελγίου μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή, από τις πληροφορίες που έχουμε κι εμείς από δημόσια Μέσα, της απαγγέλθηκαν σήμερα το απόγευμα οι τρεις κατηγορίες που έχουν δημοσιοποιηθεί. Σύμφωνα με τη βελγική δικονομία, πρέπει μέσα σε 48 ώρες αυτή η προφυλάκιση που διατάχθηκε από τον ανακριτή να επιβεβαιωθεί από το δικαστικό συμβούλιο. Μέσα σε αυτές τις 48 ώρες λοιπόν θα έχει η υπεράσπισή της πρόσβαση στον φάκελο που μέχρι τώρα δεν είχε. Οι δικηγόροι τους έχουν πρόσβαση στο φάκελο μόνον εφόσον προφυλακιστούν, όπως έγινε σήμερ. Τότε αποκτούν πρόσβαση στον φάκελο για 48 ώρες και στη συνέχεια επιβεβαιώνεται ή απορρίπτεται η απόφαση του ανακριτή – δικαστή για προφυλάκιση από δικαστικό συμβούλιο, από ανθρώπους που δεν έχουν ξαναδεί την έρευνα, δεν έχουν ξαναδεί τα χαρτιά και στην οποία οι δικηγόροι της αγορεύουν» εξήγησε.

Οι φυλακές στις οποίες κρατείται η Εύα Καϊλή:

Καθαιρείται από αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου η Καϊλή
Εντωμεταξύ, με συνοπτικές διαδικασίες η Εύα Καϊλή οδηγείται προς καθαίρεση της από τη θέση της αντιπροέδρου του ευρωκοινοβουλίου. Το Σάββατο η πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου της αφαίρεσε κάθε αρμοδιότητα, ενώ οι ευρωσοσιαλιστές έχουν εισηγηθεί την καθαίρεσή της από τη θέση του αντιπροέδρου θέμα που θα συζητηθεί αρχικά στην αρμόδια επιτροπή και ακολούθως στην ολομέλεια στο Στρασβούργο.

Τι είναι το Qatargate που φέρεται να εμπλέκεται η Εύα Καϊλή
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, από την Παρασκευή, όταν τα βελγικά ΜΜΕ αποκάλυψαν τις προσαγωγές των έξι προσώπων, οι προσαχθέντες φέρονται να εμπλέκονται σε ένα φερόμενο σκάνδαλο διαφθοράς από αξιωματούχους του Κατάρ, προκειμένου να ενεργήσουν υπέρ του κράτους του Κόλπου για μια σειρά ζητημάτων στην ευρωβουλή. Να κάνουν με άλλα λόγια λόμπινγκ υπέρ του Κατάρ.

Να σημειωθεί ότι το Κατάρ έχει επικριθεί ευρέως και ποικιλοτρόπως με αφορμή το Μουντιάλ. Ενα από τα θέματα που έχουν συζητηθεί ευρέως -πέραν των πολλών άλλων ζητημάτων που υπάρχουν με την εν λόγω χώρα- είναι αυτό των εργασιακών συνθηκών. Μπορεί η Εύα Καϊλή στην ομιλία της που προκάλεσε αίσθηση στην ευρωβουλή να αποθέωνε το Κατάρ για τα εργασιακά δικαιώματα, ωστόσο εκθέσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το προηγούμενο διάστημα, αναφέρουν ότι 6,500 εργάτες έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των έργων για το Μουντιάλ.

Ποιοι κρατούνται ποιοι αφέθηκαν ελεύθεροι
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά από τους έξι προσαχθέντες συνελήφθησαν η Εύα Καϊλή, ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ο Πιέρ Αντόνιο Πανζέρι, ο πρώην Ιταλός ευρωβουλευτής, ο οποίος παρουσιάζεται από βελγικά ΜΜΕ ως «εγκέφαλος» του κυκλώματος και του οποίου υπήρξε συνεργάτης ο σύντροφος της Καϊλή και ένα ακόμη πρόσωπο, λομπίστας των Βρυξελλών.

Όσον αφορά στον πατέρα της Εύας Καϊλή, τον οποίο έπιασαν με μια βαλίτσα γεμάτη μετρητά φεύγοντας από ξενοδοχείο των Βρυξελλών, αφέθηκε ελεύθερος, ενώ ο Λούκα Βισεντίνι, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους, σύμφωνα με τη Le Soir.

Η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, ύποπτη για εμπλοκή σε κύκλωμα διαφθοράς που περιλαμβάνει νυν και πρώην ευρωβουλευτές, βοηθούς και άλλα δημόσια πρόσωπα από το ευρωπαϊκό περιβάλλον στις Βρυξέλλες, είχε προσαχθεί την Παρασκευή, αναφέρει η εφημερίδα Le Soir, προσθέτοντας ότι στη συνέχεια οδηγήθηκε σε ακρόαση. Ο σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, κοινοβουλευτικός βοηθός, είχε επίσης παραπεμφθεί σε ακρόαση. Στο τέλος αυτής της κράτησης, η περίοδος της οποίας δεν μπορούσε να ξεπεράσει τις 48 ώρες, η κ. Καϊλή συνελήφθη, κατηγορούμενη για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, σύμφωνα με τη Le Soir και το περιοδικό Knack. Ο σύντροφός της έχει επίσης κατηγορηθεί και έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης και σε βάρος του, όπως και για τον πρώην ευρωβουλευτή του S&D Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, επισημαίνει η εφημερίδα συμπληρώνοντας ότι ο Φ., ένας λομπίστας των Βρυξελλών που είχε προσαχθεί την Παρασκευή, παραμένει επίσης στη φυλακή.

Ερευνα στο σπίτι και άλλου ευρωβουλευτή
Παράλληλα, έρευνα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το βράδυ στο σπίτι του Βέλγου ευρωβουλευτή, Μαρκ Ταραμπέλα, όπως αναφέρει η ίδια εφημερίδα και το περιοδικό Knack. Σημειώνουν ότι κατασχέθηκαν το κινητό του τηλέφωνο και ο υπολογιστής του, η όλη διαδικασία έγινε παρουσία της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα. Ερωτηθείς για το λόγο που ήταν παρούσα η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο εκπρόσωπος της Ρ. Μετσόλα, Γιούρι Λάας απάντησε το εξής:

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα επέστρεψε από τη Μάλτα στις Βρυξέλλες το βράδυ του Σαββάτου για να παραστεί σε κατ’ οίκον έρευνα βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς το βελγικό σύνταγμα (άρθρο 59) απαιτεί την παρουσία του Προέδρου του Κοινοβουλίου σε περίπτωση έρευνας κατ’ οίκον σε βουλευτή που εκλέχθηκε στο Βέλγιο. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Πρόεδρος Μετσόλα στέκονται σθεναρά κατά της διαφθοράς, συνεργάζονται ενεργά και πλήρως με τις αρχές επιβολής του νόμου και τις δικαστικές αρχές για να βοηθήσουν την πορεία της δικαιοσύνης».

Εγκέφαλος ο Παντσέρι
Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο πρώην ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντσέρι φέρεται να ήταν το κύριο σημείο αναφοράς του συστήματος διαφθοράς που αποκαλύπτεται από έρευνα της εισαγγελίας των Βρυξελλών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Stampa, η οικογένεια του Παντσέρι φέρεται να ξόδεψε 100.000 ευρώ για θερινές διακοπές, ενώ η σύζυγός και η κόρη του, οι οποίες ετέθησαν σε κατ’ οίκον κράτηση στην Ιταλία, φέρονται να γνώριζαν για τις δοσοληψίες του. Τόσο που η σύζυγός του, σύμφωνα με την εφημερίδα, σε τηλεφωνικές παρακολουθήσεις έχει κάνει αναφορά σε «κομπίνες» του πρώην ευρωβουλευτή. Προς το παρόν, ο συνήγορος υπεράσπισής τους ανακοίνωσε ότι θα απαντήσουν στις κατηγορίες μόνον όταν οι βελγικές αρχές στείλουν στους Ιταλούς δικαστικούς την πλήρη δικογραφία που τους αφορά.

Από το 2016 οι επαφές Παντζέρι-Φραντσέσκο Τζιόρτζι με τους Καταριανούς;
Η εφημερίδα La Repubblica υποστηρίζει ότι ο Παντσέρι και ο Φραντσέσκο Τζόρτζι -πρώην βοηθός του και σύντροφος της Εύας Καϊλή- «φέρονται να είχαν τις πρώτες επαφές με Καταριανούς, κατά την περίοδο 2016- 2018». Σε ό,τι αφορά την οικογένεια του Παντσέρι, τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται, επίσης, σε «άνετη χρήση πιστωτικής κάρτας η οποία δεν ήταν ιδιοκτησίας τους» και σε δώρα που φέρονται να προήλθαν και από πρέσβη του Μαρόκου.

Και το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa, τέλος, γράφει ότι, βάσει των εγγράφων της έρευνας, «ο Παντσέρι βαρύνεται με υποψίες που αφορούν πολιτικού είδους παρεμβάσεις σε μέλη που εργάζονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπέρ του Κατάρ και του Μαρόκου, με χρηματικό αντίτιμο».

www.iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Ανοικτή πρόσκληση από την Ιερά Μητρόπολη Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος και τον Σύλλογο Πολυτέκνων Λεβαδείας

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ , Στην Οικογένεια ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023, ΩΡΑ 6:30 μ.μ. ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Η Ιερά …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *