Παρασκευή , 9 Ιουνίου 2023

Πώς λεγόταν η Αθήνα; Μία από τις αρχαιότερες πόλεις όχι φυσικά μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο

Με μια ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων, δεν αποτελεί έκπληξη αν έχει αλλάξει διάφορα ονόματα μέχρι να καταλήξει στο σημερινό. Η ιστορία της Αθήνα,. όπως τη γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, φθάνει ως το 3.200 π.Χ. Αυτό την κατατάσσει και επίσημα στις αρχαιότερες συνεχόμενα κατοικημένες πόλεις ολόκληρου του κόσμου. Πρώτοι κάτοικοι της περιοχής θεωρούνται οι Πελασγοί και μετέπειτα, μετά τον κατακλυσμό του Δευκαλίωνα, οι Ίωνες – ο γενάρχης Ίων ήταν υιός του Απόλλωνα και της Κρέουσας. Λεγόταν όμως πάντα Αθήνα αυτή η πόλη και αν όχι ποιο ήταν πριν το όνομά της;

Τι πουλάνε περισσότερο τα καταστήματα με τα σουβενίρ στην Αθήνα; 〉

Πώς λεγόταν η Αθήνα;
Πώς λεγόταν η ΑθήναΤο αρχικό όνομα σημερινής πρωτεύουσας της Ελλάδας ήταν Ακτή ή Ακτική. Το είχε πάρει από τον πρώτο της βασιλιά, Ακταίο. Η ίδρυση της Αθήνας χάνεται κάπου στο μύθο. Αυτό που είναι γενικώς αποδεκτό είναι ότι προϋπήρχε της Μυκηναϊκής εποχής. Αν πάμε τώρα ακόμη πιο πίσω, στα πανάρχαια χρόνια της νεολιθικής εποχής, όλη η περιοχή της Αττικής λεγόταν «Κραναά». Η ονομασία προέρχεται από το επίθετο «κραναός» που σημαίνει τραχύς, πετρώδης. Είναι λογικό αυτό το όνομα αν σκεφτεί κανείς ότι έτσι ήταν όλη η βραχώδης Αττική χερσόνησος.

Αθήνα: Πώς λεγότανΤο δεύτερο όνομά της, θεωρείται πώς ήταν Κεκροπία και είχε προέλθει από τον βασιλιά Κέκροπα. Ο Κέκρωψ δέχεται το δώρο της θεάς Αθηνάς, το ιερό δένδρο της ελαίας, κρατήρας 410 π.Χ., ο οποίος διαδέχθηκε τον Ακταίο, αφού παντρεύτηκε την κόρη του. Ο μύθος γι’ αυτή την ονομασία που αποδίδεται στην Αθήνα λέει ότι το κάτω μέρος του σώματος του ήταν το ίδιο με αυτό ενός δράκου. Κάπως έτσι λοιπόν λάμβανε τα διάφορα ονόματά της.

Μια τόσο ιστορική πόλη, λοιπόν, δε θα μπορούσε να μην έχει και παρελθόν όσον αφορά το όνομά της. Όσο, εξάλλου, και αν διαβάζεις την ιστορία που έχει η Αθήνα πάντα θα βρίσκεις άγνωστες λεπτομέρειες και πτυχές της που δεν γνώριζες.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Σε Μάκρη, Γραμμένη και Καστρί ο Γιάννης Οικονόμου

  Το πρόγραμμα του Υποψηφίου Βουλευτή Φθιώτιδας, Γιάννη Οικονόμου, για αύριο, Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023 …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *