Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Πώς ο καφές επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα με τα διεγερτικά του αποτελέσματα λόγω της καφεΐνης

Ως ένα από τα πιο δημοφιλή ποτά παγκοσμίως, ο καφές καταναλώνεται σε μεγάλο βαθμό για τα διεγερτικά του αποτελέσματα λόγω της καφεΐνης που περιέχει. Αν και κάποιες μελέτες ανέφεραν τον καφέ ως πιθανή πηγή προβλημάτων υγείας, πρόσφατες μελέτες έχουν βρει ότι ο καφές αποφέρει ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων για την ανθρώπινη υγεία, ιδιαίτερα για το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ποια είναι η χημική σύσταση που έχει ο καφές
Όταν παρασκευάζεται ως ρόφημα, ο καφές αποτελείται από πτητικές και μη πτητικές ενώσεις, όπως υδατάνθρακες, αζωτούχες ενώσεις, λιπίδια, βιταμίνες, μέταλλα, φαινολικές ενώσεις και αλκαλοειδή. Συγκεκριμένα, η συγκέντρωση ορισμένων ενώσεων στον καφέ εξαρτάται από την ποσότητα αλεσμένου καφέ που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του ροφήματος, τις μεθόδους καβουρδίσματος και παρασκευής, την ποιότητα του νερού που χρησιμοποιείται και την ενσωμάτωση άλλων συστατικών στο τελικό προϊόν.

Καφεΐνη
Μία από τις πιο αξιοσημείωτες χημικές ουσίες στον καφέ είναι η καφεΐνη, η οποία είναι χημικά γνωστή ως 1,3,7-τριμεθυλξανθίνη. Αυτό το αλκαλοειδές, που βρίσκεται φυσικά στους κόκκους του καφέ, διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα και έχει επίσης αποδειχθεί ότι προκαλεί θετικά αποτελέσματα στην μακροπρόθεσμη μνήμη.

Μέσα σε ένα μόνο φλιτζάνι καφέ, η περιεκτικότητα σε καφεΐνη μπορεί να κυμαίνεται από 30 χιλιοστόγραμμα (mg) έως και 350 mg. Όπως κάθε άλλο συστατικό του καφέ, η συγκέντρωση καφεΐνης σε ένα μόνο φλιτζάνι καφέ εξαρτάται από τον τύπο των κόκκων καφέ που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του ροφήματος, καθώς και από τις μεθόδους παρασκευής και καβουρδίσματος.

Εκτός από την ικανότητά της να βελτιώνει την εστίαση, την μνήμη και τη διαύγεια κατά την κατανάλωση, η καφεΐνη στον καφέ συνδέεται επίσης με αρκετές ευεργετικές επιδράσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα. Για παράδειγμα, πειράματα σε ποντίκια έχουν δείξει ότι η καφεΐνη μειώνει τα επίπεδα διαφόρων φλεγμονωδών κυτοκινών, συμπεριλαμβανομένης της ιντερλευκίνης 6 (IL-6), της IL-3, της IL-13 και των αντιδραστικών ειδών οξυγόνου (ROS). Παρόμοια αποτελέσματα έχουν παρατηρηθεί σε παχύσαρκους αρουραίους που κατανάλωναν καφεΐνη, η οποία βρέθηκε ότι καταστέλλει την απελευθέρωση του παράγοντα νέκρωσης όγκου α (TNFα), της IL-6 και της χημειοελκυστικής πρωτεΐνης 1 των μονοκυττάρων (MCP-1).

Χλωρογενικό οξύ
Ο μαύρος καφές και, σε μεγαλύτερο βαθμό, ο πράσινος καφές είναι πλούσιοι σε χλωρογενικό οξύ (CGA), μια πολυφαινόλη που παίζει πρωταρχικό ρόλο στην αντιοξειδωτική δράση του καφέ. Πιο συγκεκριμένα, το CGA και τα ισομερή του δεσμεύουν ανιόντα υπεροξειδίου των ριζών υδροξυλίου, μειώνοντας έτσι την έκταση και τις επακόλουθες επιπτώσεις των καταστροφικών οξειδωτικών διεργασιών. Αποτρέποντας την οξείδωση και υποστηρίζοντας τυχόν ανεπάρκειες αντιοξειδωτικών εντός του σώματος, το CGA υποστηρίζει επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα ενάντια στην επικίνδυνη αποτελεσματικότητα των ROS και άλλων αντιδραστικών χημικών ουσιών.

Μέσα σε ένα μόνο φλιτζάνι καφέ, η συγκέντρωση του CGA μπορεί να κυμαίνεται από 70 έως 350 mg. Η συγκέντρωση του CGA σε ένα φλιτζάνι καφέ εξαρτάται επίσης κυρίως από τη μέθοδο που χρησιμοποιείται για το καβούρδισμα των κόκκων καφέ, καθώς και από την ποσότητα του καφέ που καταναλώνεται.

Προβιοτικά
Εξ ορισμού, τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη για την υγεία όταν καταναλώνονται σε επαρκείς ποσότητες. Μερικά από τα κύρια οφέλη για την υγεία που σχετίζονται με την κατανάλωση προβιοτικών ειδών περιλαμβάνουν ενισχυμένες λειτουργίες του ανοσοποιητικού και του εντέρου.

Μία από τις πιο κοινές διατροφικές πηγές προβιοτικών είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ωστόσο, έχουν γίνει πολλές προσπάθειες για την ανάπτυξη μη γαλακτοκομικών πηγών προβιοτικών τροφίμων. Πρόσφατα, οι ερευνητές εξέτασαν τις παρασκευές καφέ ως πηγή παροχής προβιοτικών.

Συγκεκριμένα, οι μη ζυμωμένες συνθέσεις προβιοτικού καφέ έχουν επιμεληθεί με επιτυχία, διατηρώντας παράλληλα τη βιωσιμότητα των προβιοτικών έναντι των υψηλών θερμοκρασιών που συνήθως συναντώνται κατά τη διαδικασία παρασκευής καφέ.

Συγκριτικά, οι ζυμωμένοι προβιοτικοί καφέδες προσφέρουν πολύ πιο σημαντικό όφελος για την υγεία από τα μη ζυμωμένα προϊόντα. Μάλιστα, οι ερευνητές υπέθεσαν ότι ένας επιτυχώς ζυμωμένος προβιοτικός καφές θα μπορούσε να αυξήσει τη βιοδιαθεσιμότητα διαφόρων ενδογενών συστατικών του καφέ, συμπεριλαμβανομένων των μελανοειδινών και των φαινολικών ενώσεων.

Καφές: Προστασία από αυτοάνοσα νοσήματα
Εκτός από την καφεΐνη και το CGA, μερικά από τα άλλα αξιοσημείωτα συστατικά του καφέ που προκαλούν διάφορα οφέλη για το ανοσοποιητικό σύστημα περιλαμβάνουν την καβεόλη, την καφεστόλη και τις αραβινογαλακτάνες.

Εντός του έμφυτου ανοσοποιητικού συστήματος, αυτές οι ενώσεις επιτρέπουν στον καφέ να συμβάλλει στην κυτταροτοξικότητα των φυσικών φονικών κυττάρων μέσω της δράσης τους σε C-αντιδρώσες πρωτεΐνες. Ενισχύοντας τη δραστηριότητα των φυσικών φονικών κυττάρων, ο καφές μπορεί επίσης να αποτρέψει τον εκφυλισμό τους, προστατεύοντας έτσι όσους πίνουν τακτικά καφέ από διάφορες αυτοάνοσες ασθένειες.

Συγκριτικά, στο επίκτητο ανοσοποιητικό σύστημα, η περιεκτικότητα σε καφεΐνη στον καφέ δυνητικά καταστέλλει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων Th1 και Th2. Ως αποτέλεσμα, ο καφές μπορεί να μειώσει τη ζημιά που προκαλείται από την απελευθέρωση κυτοκινών λόγω των υπερδραστικών Τ- και Β-κυττάρων.

Η συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και της πρόληψης των αυτοάνοσων νοσημάτων έχει διερευνηθεί σε διάφορους τύπους μελετών.

Για τον σκοπό αυτό, αυτές οι μελέτες έχουν βρει ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για:
ρευματοειδή αρθρίτιδα
αυτοάνοση νόσο του θυρεοειδούς
διαβήτη
πολλαπλή σκλήρυνση
ψωρίαση
αυτοάνοση ηπατική νόσο
φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και
συστηματικό ερυθηματώδη λύκο
Συμπερασματικά
Τα τελευταία χρόνια, διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση καφέ έχει θετικές επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα. Ωστόσο, η ημερήσια πρόσληψη καφεΐνης πρέπει να μην υπερβαίνει τα 400 mg/ημέρα στους ενήλικες και τα 200 mg/ημέρα σε έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες.

Πηγή: iatropedia.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης: Η παραίτηση του Νίκου Ορφανού

Η επιστολή παραίτησης  του Νίκου Ορφανού   Με επιστολή του ο κ. Νίκος Ορφανός  γνωστοποιεί  …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *