Παρασκευή , 1 Μαρτίου 2024
Ακολουθήστε μας στο facebook

Πώς οι Ροκφέλερ και οι δισεκατομμυριούχοι δωρητές πίεσαν τον Μπάιντεν στις εξαγωγές LNG

Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ

Φιλανθρωπικά ιδρύματα που ελέγχονται από μέλη της οικογένειας Ροκφέλερ και δισεκατομμυριούχοι δωρητές ήταν οι βασικοί χρηματοδότες μιας επιτυχημένης εκστρατείας πίεσης στον Πρόεδρο Μπάιντεν να σταματήσει τις νέες εγκρίσεις εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ.

Οι Ροκφέλερ, μαζί με άλλους πλούσιους χορηγούς, συμπεριλαμβανομένης της φιλανθρωπίας του Μάικλ Μπλούμπεργκ, έχουν προσφέρει εκατομμύρια δολάρια τα τελευταία χρόνια σε περιβαλλοντικές ομάδες πρώτης γραμμής που αγωνίζονται ενάντια σε έργα ορυκτών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένων των τερματικών σταθμών LNG που έχουν προταθεί στην Ακτή του Κόλπου, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν την προσπάθεια.

Ορισμένοι πράσινοι χρηματοδότες δεν είχαν δώσει ιδιαίτερη προσοχή στις εξαγωγές LNG μέχρι πρόσφατα, εν μέρει λόγω της αμφιθυμίας σχετικά με το ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει το φυσικό αέριο στην ενεργειακή μετάβαση. Επιπλέον, ορισμένες προηγούμενες εκστρατείες για τη ‘θανάτωση’ τερματικών σταθμών LNG ήταν ανεπιτυχείς, μειώνοντας την όρεξη ορισμένων χορηγών και μεγάλων περιβαλλοντικών οργανώσεων να αναλάβουν τον κλάδο.

Η εκστρατεία που υποστηρίζεται από δισεκατομμυριούχους, η οποία ξεκίνησε πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, εργάστηκε για να εντοπίσει και να χρηματοδοτήσει ηγέτες της κοινότητας που ήδη έκαναν εκστρατεία κατά των έργων ορυκτών καυσίμων. Οι ακτιβιστές δέσμευσαν τον Λευκό Οίκο και ομοσπονδιακούς αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον, το Χιούστον και το Ντουμπάι στο πλαίσιο μιας εκστρατείας υψηλής έντασης.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν μιλώντας τον Ιούνιο σε ένα φυσικό καταφύγιο στην Καλιφόρνια σχετικά με τις προσπάθειες περιορισμού της κλιματικής αλλαγής.

Ο Μπάιντεν τον περασμένο μήνα ουσιαστικά πάγωσε τη διαδικασία έγκρισης για νέους τερματικούς σταθμούς LNG, ενώ η κυβέρνησή του κάνει απολογισμό της νέας κατάστασης της χώρας ως του μεγαλύτερου εξαγωγέα LNG στον κόσμο.

«Κέρδισαν την προσοχή μας», είπε ένας ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν για τις προσπάθειες των ακτιβιστών, περιγράφοντας την εκστρατεία ως έντονη.

Αξιωματούχοι της διοίκησης είπαν ότι επηρεάστηκαν από την πίεση των περιβαλλοντικών ομάδων. Ωστόσο, η εκστρατεία δεν ήταν ο μόνος παράγοντας στην απόφαση του Μπάιντεν να διακόψει τις νέες εγκρίσεις LNG, η οποία, όπως είπαν, ήρθε εν μέσω νέας έρευνας για τις εκπομπές από εγκαταστάσεις LNG, καθώς και του ενδιαφέροντος για την καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι εξαγωγές LNG επηρεάζουν την οικονομία και εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Η απόφαση του Μπάιντεν εξόργισε τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου και ώθησε τους Ρεπουμπλικάνους της Βουλής να επικρίνουν την απόφαση να διεξαχθεί ακρόαση την Τρίτη. Ο γερουσιαστής Τζο Μάντσιν είπε ότι θα ερευνήσει την απόφαση και θα πραγματοποιήσει ακρόαση την Πέμπτη.

Οι ηγέτες της κοινότητας αγωνίστηκαν για χρόνια για την επέκταση των εγκαταστάσεων LNG, αλλά ορισμένοι μεγάλοι χορηγοί απέφυγαν να χρηματοδοτήσουν έναν αγώνα που θεωρούσαν ότι είχε χαμηλές πιθανότητες επιτυχίας, είπαν οι περιβαλλοντολόγοι.

Το 2018, το Rockefeller Family Fund, μια φιλανθρωπική οργάνωση που δημιουργήθηκε από μερικούς από τους κληρονόμους του Τζον Ροκφέλερ, ξεκίνησε μια πρωτοβουλία που ονομάζεται Funder Collaborative on Oil and Gas για να επιστήσει την προσοχή στην κατάσταση των ΗΠΑ ως χώρα πετρελαιοπηγών και φυσικού αερίου, και να ενθαρρύνει τους πράσινους χρηματοδότες να κάνουν περισσότερα. Μερικοί από τους κληρονόμους Ροκφέλερ έχουν αγωνιστεί επί χρόνια εναντίον της Exxon Mobil, διαδόχου της Standard Oil, το μονοπώλιο ορυκτών καυσίμων που ίδρυσε ο πατριάρχης Ροκφέλερ και από το οποίο η οικογένεια απέκτησε όλα τα πλούτη της.

Ο Μπλούμπεργκ, ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης και ιδρυτής της ομώνυμης εταιρείας του, έχει βάλει χρήματα σε πράσινους σκοπούς εδώ και χρόνια και η φιλανθρωπία του έχει συμβάλει στην πρωτοβουλία.

Το Funder Collaborative κυκλοφόρησε ένα σημείωμα το 2019 σε μη κυβερνητικές οργανώσεις για να αξιολογήσει το ενδιαφέρον για μια ευρεία εκστρατεία για την ανάληψη της βιομηχανίας LNG.

Η πρωτοβουλία έστειλε ανιχνευτές στην Ακτή του Κόλπου, όπου αναπτύσσονται πολλές εγκαταστάσεις LNG, και οι προγραμματιστές σχεδιάζουν να κατασκευάσουν τουλάχιστον δώδεκα ακόμη. Συναντήθηκαν με ηγέτες της γραμμής αντιτάχθηκαν στα έργα, και άρχισαν να χορηγούν επιχορηγήσεις στους οργανισμούς τους.

Η περιβαλλοντική ακτιβίστρια Roishetta Ozane σε μια διαδήλωση στην Ουάσιγκτον.

Ανάμεσά τους ήταν η Roishetta Ozane, μια ανύπαντρη μητέρα έξι παιδιών από το Sulphur, η οποία έχει αναδειχθεί ως μια από τις σημαντικότερες φωνές της εκστρατείας. Η ακτιβίστρια της περιβαλλοντικής δικαιοσύνης προσπαθούσε για χρόνια να ειδοποιήσει μεγάλες περιβαλλοντικές ομάδες για την επέκταση ορυκτών καυσίμων στη νοτιοδυτική Λουιζιάνα, σε μεγάλο βαθμό μάταια, είπε.

«Στους χρηματοδότες αρέσει να χρηματοδοτούν εάν αισθάνονται ότι θα κερδίσουν, και παλιά δεν ένιωθαν ότι επρόκειτο να κερδίσουν ενάντια στο LNG», είπε.

Η περιβαλλοντική εστίαση στις εξαγωγές LNG έχει αποκτήσει δυναμική ανάμεσα σε πολλούς της αμερικάνικης ελίτ, όπως ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος και ο Μάικλ Μπλούμπεργκ.

Το περασμένο φθινόπωρο, η CP2, μια προγραμματισμένη εγκατάσταση LNG στη Λουιζιάνα, έγινε hashtag στο TikTok καθώς οι ακτιβιστές της [γενιάς] Gen Z για το κλίμα κατακρίνουν το έργο.

Οι Δημοκρατικοί, εν τω μεταξύ, άσκησαν πιέσεις στους κορυφαίους συμβούλους του Μπάιντεν για να σταματήσουν την επέκταση του LNG. Ο γερουσιαστής Τζεφ Μέρκλεϊ, ο οποίος είχε αντιταχθεί σε ένα έργο LNG στην πολιτεία καταγωγής του, άκουσε ορισμένες από τις ομάδες και άσκησε προσωπικά πιέσεις.

Στα τέλη Ιανουαρίου, ο Μπάιντεν ανακοίνωσε την παύση των νέων αδειών εξαγωγής LNG, κερδίζοντας επαίνους από περιβαλλοντικές ομάδες, οι οποίες περιέγραψαν την κίνηση ως ιστορική απόφαση.

Λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση, η Σάρα Μπρέναν, αναπληρώτρια διευθύντρια στο Rockefeller Family Fund, γιόρτασε τη νίκη.

«Η παύση… είναι το αποτέλεσμα μιας συνεχούς τετραετούς ώθησης που βασίστηκε σε χρόνια αντίθεσης στις εξαγωγές φυσικού αερίου από κοινοτικές ομάδες και δικηγόρους», έγραψε σε ένα email σε περιβαλλοντικές ομάδες. «Ο Λευκός Οίκος αναγνώρισε τη δύναμη αυτής της εκστρατείας».

Με πληροφορίες από Wall Street Journal

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

ΠΑΣ Λαμία: Θλίψη για τον χαμό του Αρ. Κεραμίδα

Έφυγε από την ζωή ο Αργύρης Κεραμίδας. Η διοίκηση του ΠΑΣ Λαμία εξέδωσε για τον …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *