Πέμπτη , 1 Ιουνίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Πού δείχνει ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και το περίεργο με τη στάση του αλόγου του

Αν έχεις περάσει από την Σταδίου, στο κέντρο της Αθήνας, σίγουρα θα έχεις παρατηρήσει τον εντυπωσιακό ανδριάντα του ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης είναι εκεί. Επιβλητικός.

Δεσπόζει στην ομώνυμη πλατεία και είναι ένα από τα σπουδαιότερα έργα της ελληνικής γλυπτικής. Είναι μάλιστα ο πρώτος έφιππος ανδριάντας της νεοελληνικής γλυπτικής.

Το 1884, οι Ναυπλιώτες συγκεντρώνουν ένα ποσό για τη δημιουργία ενός ανδριάντα του. Μετά από την προκήρυξη διαγωνισμού αναθέτουν την κατασκευή στον μεγάλο γλύπτη Λάζαρο Σώχο.

Ο Σώχος αφού έκανε την απαραίτητη έρευνα αποφάσισε να αποτυπώσει τον ήρωα με την αυθεντική του μορφή.

Ωστόσο μετά από αντιδράσεις τελικά τον υποχρέωσαν, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης να φοράει μια περικεφαλαία.

Έκανε μια αριστουργηματική απόδοση όλων των μορφών του αγάλματος. Πρόσεξε κάθε λεπτομέρεια των αναλογιών αλόγου και αναβάτη. Μελέτησε μάλιστα πρόσωπα των εν ζωή συγγενών του και χρησιμοποίησε εκμαγείο που είχε ληφθεί από τη σορό του Κολοκοτρώνη.

Δημιούργησε έναν ανδριάντα εμβληματικό και συμβολικό ταυτόχρονα. Χαρακτηριστικό είναι το πρόπλασμα δουλεύτηκε ανάμεσα στα 1891-1895 στο Παρίσι και βραβεύτηκε πριν καν φτάσει στην Ελλάδα.

Διαβάστε περισσότερα στο exploringgreece.tv

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Χρ. Σταϊκούρας προς μαθητές: “Τίποτε δεν κρίνεται στη ζωή από το αποτέλεσμα μιας προσπάθειας, αλλά από την πίστη στο στόχο”

  Μήνυμα του Χρήστου Σταϊκούρα για την Έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2023 Αγαπητές υποψήφιες, αγαπητοί …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *