Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Πρόληψη Ουρολοιμώξεων

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος είναι συχνές, ειδικά στις γυναίκες. Προκαλούνται από βακτήρια που εισέρχονται ή αναπτύσσονται στο ουροποιητικό σύστημα.
Οι ουρολοιμώξεις που εμφανίζονται συχνά ονομάζονται επαναλαμβανόμενες και χρήζουν διερεύνησης. Ειδικοί γυναικολόγοι προτείνουν τις παρακάτω συμβουλές σχετικά με την πρόληψη και τη θεραπεία των ουρολοιμώξεων:

Πρόληψη Ουρολοιμώξεων
Καλή ενυδάτωση
Η κατανάλωση άφθονου νερού βοηθά στην απομάκρυνση των βακτηρίων από το ουροποιητικό σύστημα με την ούρηση. Στοχεύστε σε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό την ημέρα.

Τακτική ούρηση
Μην κρατάτε τα ούρα για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αδειάζετε τακτικά την ουροδόχο κύστη σας και προσπαθήστε να πάτε στο μπάνιο μόλις αισθανθείτε την ανάγκη.

Σωστό σκούπισμα
Αφού χρησιμοποιήσετε την τουαλέτα, σκουπίστε από μπροστά προς τα πίσω για να αποτρέψετε τα βακτήρια από την πρωκτική περιοχή να φτάσουν στην ουρήθρα. Αυτό είναι ένα συχνό πρόβλημα, καθώς η έξοδος του ουροποιητικού συστήματος στις γυναίκες βρίσκεται πιο κοντά στον πρωκτό, εν συγκρίσει με αυτή των ανδρών.

Άδειασμα της ουροδόχου κύστης μετά τη σεξουαλική επαφή
Η ούρηση μετά τη σεξουαλική επαφή βοηθά στην απομάκρυνση τυχόν βακτηρίων που μπορεί να έχουν εισέλθει στην ουρήθρα.

Αποφυγή ερεθιστικών παραγόντων
Αποφύγετε τη χρήση ερεθιστικών γυναικείων προϊόντων, ισχυρών σαπουνιών στην ευαίσθητη περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Προβιοτικά
Τα προβιοτικά, που βρίσκονται στο γιαούρτι ή στα συμπληρώματα, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας βακτηρίων στο ουροποιητικό σύστημα.

Βαμβακερά εσώρουχα
Φορέστε βαμβακερά εσώρουχα και αποφύγετε τα στενά παντελόνια για να προωθήσετε την καλύτερη κυκλοφορία του αέρα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Αποφυγή διαφραγμάτων και σπερματοκτόνων
Εάν είστε επιρρεπείς σε ουρολοιμώξεις, εξετάστε εναλλακτικές μεθόδους αντισύλληψης, καθώς τα διαφράγματα και τα σπερματοκτόνα μπορούν να συμβάλουν σε ουρολοιμώξεις. Ένας γυναικολόγος θα σας δώσει περισσότερες οδηγίες και θα σας συμβουλέψει καλύτερα.

Μάθετε εδώ περισσότερες πληροφορίες για τις αιτίες και τα συμπτώματα για την ουρολοίμωξη

Θεραπεία ουρολοιμώξεων
Για τη σωστή θεραπεία της ουρολοίμωξης απαιτείται η καλλιέργεια ούρων και το αντιβιόγραμμα, έτσι ώστε από τη μεν πρώτη να αναγνωριστεί το μικρόβιο που την προκάλεσε και από το αντιβιόγραμμα να καταλάβει ο θεράπων ιατρός σε ποιο αντιβιοτικό είναι ευαίσθητο το συγκεκριμένο μικρόβιο, ώστε να το συνταγογραφήσει στον-ην ασθενή.

Αντιβιοτικά
Εάν υποψιάζεστε ουρολοίμωξη, επισκεφθείτε τον οικογενειακό ιατρό σας και μιλήστε του για τα συμπτώματά σας και το ιατρικό ιστορικό σας. Με τις κατάλληλες εξετάσεις θα διαγνώσει την ουρολοίμωξη και θα σας χορηγήσει το κατάλληλο αντιβιοτικό.

Ανακούφιση από τον πόνο
Τα μη συνταγογραφούμενα αναλγητικά, όπως η ιβουπροφαίνη, μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου και στη μείωση της φλεγμονής.

Αυξημένη πρόσληψη υγρών
Πίνετε άφθονο νερό για να βοηθήσετε να απομακρύνονται τα βακτήρια από το ουροποιητικό σύστημα.

Αποφυγή ερεθιστικών παραγόντων
Κατά τη διάρκεια μιας ουρολοίμωξης, αποφύγετε ουσίες που μπορεί να ερεθίσουν την ουροδόχο κύστη, όπως η καφεΐνη και το αλκοόλ.

Ανάπαυση
Ξεκουραστείτε επαρκώς για να επιτρέψετε στο σώμα σας να ανακάμψει από την ουρολοίμωξη και το πιθανό σύμπτωμα του πυρετού.

Τήρηση ιατρικών συμβουλών
Ολοκληρώστε τη φαρμακευτική αγωγή σας με τα αντιβιοτικά και όλες τις συμβουλές που σας έχει δώσει ο γυναικολόγος σας, ακόμη και αν τα συμπτώματα βελτιωθούν πριν αυτή ολοκληρωθεί.

Ζεστή συμπίεση
Η εφαρμογή μιας ζεστής κομπρέσας στην κάτω κοιλιακή χώρα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της δυσφορίας.

Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν γυναικολόγο ιατρό εάν υποψιάζεστε ουρολοίμωξη ή εάν τα συμπτώματα επιμένουν. Οι επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις ενδέχεται να απαιτούν περαιτέρω διερεύνηση και στρατηγικές διαχείρισης. Εάν εμφανίσετε συμπτώματα όπως πόνο, κάψιμο κατά την ούρηση, συχνή ούρηση ή θολά ούρα, ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Αναζητάτε γυναικολόγο στην Αθήνα; Στο instadoctor.gr στην ενότητα γυναικολόγοι Αθήνα θα δείτε άμεσα γιατρούς με αξιολογήσεις ασθενών, κόστος υπηρεσιών, διαθεσιμότητα και λεπτομέρειες για το βιογραφικό τους. Ενδεικτικά κάποιοι από τους διαθέσιμους γυναικολόγους είναι:
Καπελής Σπυρίδων Γυναικολόγος (https://www.instadoctor.gr/doctor/kapelis-spuridon)
Κομζιάς Δημήτρης Γυναικολόγος (https://www.instadoctor.gr/doctor/komzias-dimitris)
Περιστέρης Γιάννης Γυναικολόγος (https://www.instadoctor.gr/doctor/peristeris-giannis)
Μπούτας Ιωάννης Γυναικολόγος (https://www.instadoctor.gr/doctor/mpoutas-ioannis)
Μπαγιώκος Βασίλειος Γυναικολόγος (https://www.instadoctor.gr/doctor/bagiokos-vasileios)

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Ποιους αφορά και πόσο συχνή είναι η λεύκη;

Η λεύκη είναι μια επίκτητη αυτοάνοση δερματοπάθεια, στην οποία η τμηματική απώλεια της χρωστικής του …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *